2014
nov.
28

Megszűnik a Külügyminisztérium

kormanyzatTöbb fontos feladatkör január 1-től átkerül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez. Ezzel lényegében Szijjártó Pétert külgazdasági miniszterré „fokozzák le”.

 

 

 

Több fontos feladatkör január 1-től átkerül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez. A változtatást Fodor Gábor, a Törvényalkotási Bizottság független tagja vette észre az előterjesztések sorában. Az európai ügyek, a brüsszeli állandó képviselet irányítása és a diplomaták munkáltatói joga is Lázár minisztériumához kerül, ezáltal – a Liberálisok szerint – Szijjártónak csak a külgazdaság maradt.


Fodor Gábor, a Törvényalkotási Bizottság független tagja vette észre az előterjesztések sorában csütörtökön, hogy ezek a feladatkörök január 1-től, azaz szinte azonnal, Szíjjártó Pétertől Lázár Jánoshoz és a Miniszterelnökséghez kerülnek át.
Azzal, hogy a kormány elveszi a külügy legfontosabb teendőit magától a külügyminisztertől, valójában lefokozza Szíjjártó Pétert, akinek január elsejétől csak a külgazdaság irányítására korlátozódik majd a tevékenysége – írta közleményében a Magyar Liberális Párt.


Úgy látszik, Orbán Viktor kizárólag Lázár Jánosban bízik már, óriástárcáját folyamatosan bővíti – kommentálták a hírt. Ám akármennyire emeli Lázár teljesen jogszerűtlenül a munkaidőt a Miniszterelnökségen, ennyi feladatot már képtelenség minőségi módon ellátni – írták a Liberálisok.
Fodor Gábor országgyűlési képviselő írásbeli kérdésekkel fordul Lázár Jánoshoz: arra kíváncsi, hogy mi indokolja a változtatást, a külügyi feladatok átcsoportosítását, mi a célja a változtatásnak, és hogy tud-e arról, hogy a módosítással megszűnik a Külügyminisztérium Magyarországon.


(hvg.hu)