2014
nov.
25

A korrupt rendszer ellenségei

korrupcio2Horváth András, Vágó Gábor, Hadházy Ákos és Karancsi István vezetésével létrejött a Korrupcióellenes Szövetség (KElleSZ). Egyesületként akarnak működni, kedden szándéknyilatkozatot írtak alá.

 

 

 


Megalakult a Korrupcióellenes Szövetség (KElleSZ)– jelentette be ma az Arena Corner Étteremben Horváth András, Hadházy Ákos, Vágó Gábor és Vancsura István. Az egykori NAV-munkatárs által vezetett szövetség a jövőben egyesületként, „politikamentes civil szerveződésként” kíván működni, és célja többek között az lesz, hogy a korrupcióval kapcsolatos állampolgári bejelentéseket becsatornázza, azokat a nyilvánosság elé vigye.


A mai sajtótájékoztatót, melyen a szándéknyilatkozatot írták alá a felek, Horváth rögtön magyarázkodással kezdte: mint mondta, a kilencvenes években az olajbotrányt kirobbantó Karancsi Tibor is részt vesz a szervezet megalakításában, de késett a vonata, így a sajtótájékoztatóra nem tudott megérkezni. Helyette Vancsura István, a NAV volt főosztályvezetője volt jelen, aki Horváth Andráshoz hasonlóan szintén a NAV áfacsalásaival állt a nyilvánosság elé.
A szándéknyilatkozatot az említettek mellett aláírta Becker András (Átlátszó), Paul Tamás, Lukács András, és az egykori MSZMP-s, MDF-es politikus, Király Zoltán (aki az idei önkormányzati választáson az LMP színeiben indult).


Horváth elmondta: nem lesz érdekütközés azokkal a szervezetekkel, melyekben a KElleSZ valamely tagja részt vesz, sőt, együtt is fognak működni bizonyos ügyekben.
„Megpróbáljuk feltárni az ügyek mögötti korrupciós mechanizmusokat, hogy tudjunk törvénymódosítási javaslatokat beadni. Komplex szemléletben gondolkozunk” – fejtette ki Horváth, aki kikérte magának, hogy ne lennének konkrétumok az általuk feltárt ügyek mögött. Elmondása szerint bár a kormány ezzel támadja őket, valójában „tengernyi” konkrétumról tudnak, és szerinte a zöld dossziéja is tele volt ilyen konkrétumokkal. Az egykori revizor szerint a jövőt is veszélyezteti a korrupció mértéke, és összefüggés van a szegénység és a korrupció mértéke között.


További részletek a vs.hu-n.

 

 

 

 

(video: atlatszo.hu)