2014
okt.
16

Gyilkos a ,,baráti" Roszatom

atomenergiaA Roszatom minden, csak nem transzparens, felelős, piaci alapon működő vállalat. A muszlim tatárok a legnagyobb kárvallottjai az orosz nukleáris ipar ,,mellékhatásainak" –derült ki a Nol TV riportjának második részéből. Továbbá az LMP szerint nyilvánosságra kerülhetnek az „Orbán-Putyin paktumot" megalapozó tanulmányok.

 

 

 

A Roszatom minden, csak nem transzparens, felelős, piaci alapon működő vállalat. A Roszatom Majak üzemében dolgozzák fel a kiégett fűtőelemeket - többek között Paksról is. Közben a helyi lakosság körében négyszer gyakoribb a daganatos megbetegedés és huszonötször gyakoribb a genetikai elváltozás. A muszlim tatárok a legnagyobb kárvallottjai az orosz nukleáris ipar "mellékhatásainak". A Nol TV riportja, 2. rész.

 

 

Az LMP szerint van esély arra, hogy a nyilvánosság is megismerhesse a paksi bővítést lehetővé tevő Orbán-Putyin megállapodáshoz készült döntés-előkészítő anyagokat.
Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke csütörtökön közleményben ismertette a másodfokú bíróság döntését, amely szerint a kormány csak akkor tagadhatja meg az anyagok kiadását, ha a bíróság is úgy vélekedik, hogy annak nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné az ország gazdasági érdekeit.
Vagyis nem a kormány, hanem a bíróság fogja eldönteni, hogy nyilvánosságra kerülhetnek-e az anyagok, ezzel pedig esély nyílik a tanulmányok megismerésére - nyomatékosította Szél Bernadett.
Májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék elutasította Szél Bernadett adatigénylését. Az LMP politikusa a bővítését rögzítő januári magyar-orosz szerződést, illetve annak megalapozó és hatástanulmányait, kockázatelemzéseit kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. Szél Bernadett közölte azt is: a csütörtöki tárgyaláson az is kiderült, hogy a blokkok építéséről, üzemeltetésről és a fűtőanyagok beszerzéséről és elszállításáról szóló konkrét megállapodásokat csak ezt követően fogják megkötni.
Az LMP hangsúlyozta: a paksi beruházásnak átláthatóvá kell válnia, ez pedig szerintük csak akkor valósulhat meg, ha a fenti kérdésekről nem a kormány vagy egy kormánymegbízott, hanem az Országgyűlés dönt.


(nol.hu – MTI)