2014
szep.
23

Jön a Varga-féle Bokros-csomag

varga mihaly origo.huVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy mai konferencián gyakorlatilag bejelentette, hogy a költségvetési kiadásokat a következő években mintegy 1700 milliárd forinttal, azaz a GDP 5,5 százalékának megfelelő mértékkel mérséklik. Ez a 1995-ös megszorító csomaghoz hasonló nagyságrend, az eszközei viszont még nem ismertek. A Napi.hu cikke.

 

 

 

 

,,A kormány saját ütemterve szerint - a júliusban publikált - 2015-ös költségvetési tervezési körirat ezekben a napokban kellene a jövő évi büdzsén az utolsó simításokat elvégezni, hogy szeptember 30-án a Költségvetési Tanács azt véleményezésre megkapja. A 2015-ös költségvetés benyújtási ideje, a jelenleg hatályos államháztartási törvény szerint október 15. - ám ezt a határidőt egy parlament előtt levő javaslat szerint október 30-ig kitolnák. A NGM és a kormány az elmúlt hetekben a feltétezhetően kész büdzsé ellenére minden konkrét válasz elől kitért, a Napi.hu tudomása szerint az ügyben október 15-ig teljes kommunikációs tilalom van érvényben.


A hallgatás falát ma törte át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki ugyan a Napi Gazdaság konferenciáján egyetlen számot árult el a kormány terveiből - ám ezzel a részletek ismertetése nélkül is sokkal többet mondott, mint bárki várta volna. A miniszter felszólalásának két lényegi pontja volt, eszerint fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadási oldalát, valamint szűkíteni az újraelosztás mértékét. Emellett folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósságot. (...)


Márpedig egy, a GDP 5,5 százalékára rúgó kiadáscsökkentés mintegy 1700 milliárd forintos kiigazítást, megszorítást jelent. A nagyságrendek érzékeltetésére érdemes hozzátenni, hogy a kormánypárti körökben gazdaságpolitikai ősbűnnek számító Bokros-csomag, vagyis a 1995-ös költségvetési megszorítások erdeménye volt két év alatt a GDP öt százalékára rúgó hiánycsökkentés. Ezt követően - a nemzetközi konjunktúra ás privatizáció által segített tőkebeáramlás révén - érte el a magyar gazdaság a 2005-ig tartó növekedési hullámát.


Varga arra is utalt a beszédében, hogy a 45 százalékos célt nem egy lépésben, hanem fokozatosan érnék el - ha ezt a kormányzati ciklus 2015-2017 közötti három teljes évére elosztjuk, még az is bőven évi 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. (...)
Ugyanakkor évi 500-600 milliárd forint kiadáscsökkentést nem egyszerű keresztülverni a büdzsén a tétel nagysága miatt. Csak a közmédia éves költségvetése 80 milliárd forint az idén, de ha a teljes stadionépítési és -beruházási program is "csak" 130 milliárd forint körül van - vagyis ezek esetleges elhagyása is csak a költségcsökkentés töredékét adná ki. A nyugdíjakat jövőre az inflációval - várhatóan 2,5 százalékkal - kell emelni, ami 73 milliárd forintos többletkiadást igényel, vagyis még e tétellel sincs egyensúlyban a tervezett megszorítások mértéke.
A nagyságrendek jelzik, hogy a kabinet nagyon komoly költségvetési átrendezésre készül - viszont mindezt titokban előkészítve, érdemi társadalmi vita nélkül."


Részletek a Napi.hu-n.

 

(fotó: origo)