2014
júl.
25

Prés alatt az albán pékségek

pekaruAz adóhatóság a napokban razziázott ,,egy külföldi tulajdonú üzletláncnál, amely országszerte pékárut forgalmaz". A Hvg.hu írása szerint albán pékségekről van szó, amelyek elég sajátosan működnek.

 

 

 

 

,,Bár hivatalosan senki sem közölte, általánosnak tűnik a vélekedés, hogy albán sütőipari érdekeltségeknél razziázott az adóhatóság. A szóban forgó üzleti kör az utóbbi években nagy erőkkel foglalt pozíciókat az ágazatban, ugyanakkor kifejezetten rejtőzködően működik. Konkurenseik szerint a szakmai és jogszabályi előírásokat semmibe véve jelentős versenyelőnyre tesznek szert, de az is igaz, az adócsalás nem csak rájuk jellemző, hanem az egész szektorban elterjedt.
Bár egyes sajtótermékek azt is tudni vélik, hogy ki(ke)t érintett a letámadás, az adóhatóság azonban adótitokra és arra hivatkozva nem adott bővebb felvilágosítást a hvg.hu-nak, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.


Mindegyik albán pékség ugyanarra a kaptafára működik, ahol tud, adót csal – fogalmazott élesen a hvg.hu-nak egy, az áfacsalások folyamatát jól ismerő piaci szakértő. Azt azonban ő sem tagadja, és szektorbeliek is elismerik, hogy az adócsalás nem csak az albánokra korlátozódik. Így ez a mostani akció egyelőre csak látványpékségnek tűnik a NAV részéről, és a megállapított, pár millió forintos összeg „vicces”, mert csekély ahhoz a mértékhez képest, amekkora adócsalást valószínűsítenek a szektorban."


A Hvg.hu írása itt olvasható.