2014
júl.
22

Ha kell, nyílik a pénzcsap

penz1Két hét alatt 5,1 milliárd forintot költött a kormány a költségvetés tartalékából, miközben 110 milliárdos zárolást és 152 milliárd forintos hiánynövelést jelentettek be.

 

 

 


,,A mindenkori Pénzügyminisztériumban, amit ma már Nemzetgazdasági Minisztériumnak hívnak a július elsejei dátumnak mindig is kitüntetett szerepe volt. Ugyanis az államháztartási törvény előírása szerint a költségvetés általános tartalékából az első félévben annak csak 40 százalékát lehet elkölteni, így a második félévben szabadul fel a keret nagyobbik fele. (...)
Az első félévben a kormány 42,1 milliárd forint értékben költött a tartalékból vagyis három milliárd forint híján, de tartotta a 40 százalékos szabályt. Ennek fényében nem meglepő, hogy az elmúlt három hétben 5,1 milliárddal gyorsan megcsapolta a kormány "a rendkívüli kormányzati intézkedések sorát" - ez a kifejezés takarja a tartalékot a költségvetésben.


Mindeközben a kormány arról is döntött, hogy az államháztartás hiányát 152 milliárd forinttal megemeli - annak érdekében, hogy közszolgáltató cégeket államosíthasson, ezzel párhuzamosan pedig 110 milliárd forintnyi kiadás zárolásáról is döntöttek.


A kormány a múlt héten szakmányban döntött a kisebb-nagyobb költésekről: a legnagyobb tétel a rendőrség költségvetésnek  2,3 milliárd forintos növelése volt. A kormányhatározat szerint "Magyarország lakosságának biztonságérzetét javító közbiztonsági program végrehajtásának finanszírozásához" kapják a pénzt a rendőrök, ebből bruttó 1,4 milliárd mehet a bérekre míg 905 millió forint mehet a dologi kiadásokra. Szintén ekkor döntött a kormány arról, hogy 1,5 milliárd forinttal támogatják az adófizetők az ingyen vizet a mezőgazdasági vállalkozásoknak az öntözéshez.


Kisebb, ám annál érdekesebb összegekről is döntött a kormány: Július 7-én 145,8 millió forintot kaptak "DNS-profil meghatározás többletkiadásainak finanszírozására" az Igazságügyi Minisztérium alatt működő igazságügyi kutatóintézetek. A Hvg.hu kiderítette, hogy a 145,8 milliós támogatás az miniszterelnök lányának tavaly szeptemberi esküvőjén eltűnt két mobiltelefon utáni nyomozás során alkalmazott DNS-vizsgálatok költségeit fedezi. Több hónapos rendőrségi és kormányzati terelés után az internetes portálnak mostanra sikerült kiderítenie, hogy a szeptemberi esküvőn Orbán Viktor miniszterelnök telefonja(i) tűntek el.


A kormány egy másik döntésével 475 millió forintot kap a Lázár János vezette Miniszterelnökség szabad felhasználásra. A kormány az idén csak a Miniszterelnökségnek 7,2 milliárd forintot adott, ennek a pénznek túlnyomó többségét ismeretlen célra fordították, mondván ezek a pénzek részben titkos célokra mentek, ahogy a kormány közleménye fogalmazott, a pénzek felhasználásának célja"minősített" adat.


Ugyanezzel a kormányhatározattal 220 millió forintot kapott működésre és feladatai ellátására egy magánalapítvány, a Batthyány Lajos Alapítvány.
A kormány 505 millió forintot adott a Szépművészeti Múzeum működésére, kiállításainak támogatására, a Lakiteleki Népfőiskola épületeinek felújításra 172 millió forintot szavaztak meg."


A Napi.hu teljes cikke itt olvasható.