2014
júl.
16

Nem titkolhatóak el a közpénz-adatok!

kozpenzAz állami cégek is kötelesek elszámolni a közpénzzel az Alkotmánybíróság szerint. Az információszabadság érvényesülése szempontjából rendkívüli jelentőségű döntés született.

 

 

 

 


,,Bodoky Tamás újságíró a Vértesi Erőmű Zrt. milliárdos veszteségeit megalapozó szerződéseket és ezekhez kapcsolódó belső vizsgálati anyagokat kérte ki. Az adatigénylés teljesítését arra hivatkozva tagadták meg, hogy a Vértesi Erőmű nem lát el közfeladatot. Annak ellenére állították ezt, hogy a Vértesi Erőmű a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonában áll, melyről már rengetegszer kimondta a bíróság, hogy egyértelműen közfeladatot ellátó szervnek minősül függetlenül attól, hogy tevékenységét versenykörülmények között végzi. A Kúria azzal érvelt, hogy csak azok a cégek kötelesek elszámolni a közpénzek elköltésével, melyek az állami, illetve most már a nemzeti vagyonról szóló törvény mellékletében nevesítve is szerepelnek, mert csak ezek látnak el közfeladatot.


Az Alkotmánybíróság elfogadta érvelésünket és megállapította, hogy a Kúria indokolatlanul szűken értelmezte a közfeladatot ellátó szerv, személy fogalmát és ezzel korlátozta az információszabadságot, tehát a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjogot. A döntés általános jelleggel kimondja, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása szempontjából a tartós állami tulajdonban lévő meghatározó befolyása alatt álló leányvállalatot is olyan  gazdasági társaságnak kell tekinteni, amely közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerinti közfeladatot ellátó személynek minősül.


Az AB döntésének jelentősége egyrészt abban áll, hogy az információszabadság érvényesülését eddig megakadályozó döntést kiiktatott a magyar joggyakorlatból, másrészt újra megteremtette annak kereteit, hogy a gazdasági életben vállalatokon keresztül egyre nagyobb mértékben részt vevő államnak ez az aktivitása is ellenőrizhető legyen. Nyilván a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezetését és jogi képviselőit is megnyugvással tölti el, hogy végre egyértelművé vált a jogi helyzet: nemcsak a Vértesi Erőmű Zrt. vagy a Paksi Atomerőmű Zrt. és a többi MVM-leány, hanem a közfeladatot ellátó gazdasági társaságok meghatározó befolyása alatt álló minden leányvállalat köteles biztosítani a közérdekű adatok nyilvánosságát."


(forrás: Atlatszo.hu)

 


Talicskázás
Az LMP számításai szerint hárommillió háztartás energiaköltségeit lehetett volna 30-50 százalékkal csökkenteni abból a több mint egymilliárd forintból, amit a Magyar Földgázkereskedő Zrt. – az ellenzéki párt szerint feleslegesen - reklámra és kommunikációra költött. Erről az LMP társelnöke beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Schiffer András elmondta, hogy miután tavaly az állam megvásárolta a céget, az 2013 októbere és 2014 májusa között valamivel több mint egymilliárd forintot költött kommunikációra. Példaként említette, hogy a Zrt. egy kereskedelmi rádióban vásárolt magának reklámspotokat annak ellenére, hogy a társaságnak a fogyasztókkal semmiféle kapcsolata nincs, termékeit szolgáltatóknak adja el.
"Teljesen nyilvánvaló, hogy itt az állami bűnözésnek egy egészen magasan színvonalon űzött válfajáról van szó" – jelentette ki a politikus, aki szerint ezen a módon a "haveroknak talicskázzák ki a pénzeket, kommunikációs költések formájában". Közölte, hogy írásbeli kérdést intéznek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, és ha 15 napon belül nem kapnak kielégítő választ, akkor hűtlen kezelés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.
A kormánynak támogatni kellene azt az LMP-s törvényjavaslatot, amelyik az állami, önkormányzati tulajdonban lévő, nem versenyző cégek számára megtiltja a reklámozást – mondta Schiffer András. (MTI)


 

 

 

(fotó: 168ora.hu)