2014
ápr.
24

Átláthatatlan állami vállalatok

korrupcioÚgy működnek az állami vállalatok, ahogy a magyar állam: leginkább átláthatatlanul – így összegezhető a Transparency International Magyarország (TI) által végzett felmérés konkluziója.

 

 

 

 

A Transparency International Magyarország (TI) 66 állami céget vizsgált meg abból a szempontból, hogy azok mennyire tartják be a törvényi előírásokat.  Kevesen szerepeltek jól: a százas skálán mindössze két cég szerzett 90 pontnál többet. Az átlagos eredmény 46 pont volt, maximális eredményt egy társaság sem ért el. Egyetlen olyan állami vállalat sincs Magyarországon, amely a törvényben előírt összes adatot nyilvánosságra hozza. A cégek általában nem teszik közzé a honlapon az éves költségvetési tervüket, a számukra fontos jogszabályokat és a szervezeti felépítés is hiányzik az internetes felületükről. E közpénzből működő cégek kevéssé átláthatóak és nehezen számonkérhetőek. Ez nemcsak az állampolgárok tájékoztatása miatt problémás, hanem azért is, mert a kormány így nehezebben tudja nyomon követni saját cégeinek a működését és ezért nehezebben tud jó döntést hozni.


Először készült átfogó vizsgálat az állami vállalatokról Magyarországon, a TI ezzel hagyományt teremt. A szervezet a következő években szintén feltérképezi ezeket a vállalatokat, a módszertan ugyanez lesz. Jövőre már láthatóvá válik az is, hogy melyik cég hányadik a listán, és az ideihez képest hogyan változtak az eredményeik. Az objektív módszertan alapján egyértelműen bemutatható lesz a fejlődés vagy a romlás.


A TI által alkalmazott pontozás több szempontot vett figyelembe. A cégek általános átláthatósága mellett vizsgálták a vállalatirányítás integritását, illetve az azt segítő szervezeti megoldások alkalmazását és alkalmazhatóságát. Ezeket az információkat a vállalatok honlapjáról érték – vagy éppen nem érték – el.  Ezen kívül 7 állami vállalat vezetőjével készült strukturált interjú, amelyben az átláthatóság, mint érték érvényesüléséről, az integritást elősegítő szervezeti és szabályozási megoldásokról, ezek működéséről, illetve hiányáról kérdezték a cégvezetőket.


„A magyar állami vállalatok többségét először rá kell ébreszteni arra, hogy milyen problémákat okoz az átláthatóság és az integritás hiánya. Ezután következne a törvényi megfelelés, majd pedig a szemléletváltás. A transzparenciának, mint értéknek minden elemében át kellene hatnia a vállalat működését. Ehhez az első számú vezető aktív elkötelezettsége szükséges” - összegezte a kutatás tanulságait Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. Az átláthatóság javítása érdekében a TI Magyarország azt ajánlja, hogy a vizsgált cégek az átláthatóság mérőszámaiban két év alatt legalább 20 százalékos javulást érjenek el, ezzel mutatva elkötelezettségüket a transzparencia iránt.


Részletek és a teljes jelentés a TI honlapján.