2014
ápr.
23

Szakterületek szakbizottság nélkül

parlament17Véglegessé vált a választás végeredménye, miután az egyetlen függőben lévő körzet voksairól is döntött a Kúria. Közben az alakuló ülés előkészületeit végezték el a pártok, a parlamenti bizottsági struktúra volt napirenden.

 

 

 

 


Két szavazókör kivételével tételesen átvizsgálta a Kúria a budapesti 15-ös számú választókerület érvénytelen szavazatait és megállapította: a választási szervek jogszerűen nyilvánították azokat érvénytelennek, így az országgyűlési egyéni választókerület eredménye nem változott meg, a mandátumot Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte – derül ki a legfőbb bírói testület honlapján szerdán közzétett határozatból.
Az országgyűlési egyéni választókerületek számszerű eredménye nem változott meg, az eredmény megállapítása az NVB részéről megalapozott és törvényes volt. A Kúria végzése jogerős, az ellen nem lehet további jogorvoslatot kérni. Miután a Kúria határozatával az utolsó egyéni választókerületi eredmény is jogerőssé vált, a Nemzeti Válazstási Bizottság szerda esti ülésén megállapíthatja az országos listás szavazás eredményét.


Szerdán az új Országgyűlés alakuló ülésének előkészületeiről tartottak egyeztetést a pártok.
Ahogy az előzőben, úgy az új parlamenti ciklusban is várhatóan öt alelnöke és tíz jegyzője lesz az Országgyűlésnek – közölte a fideszes Rogán Antal. Az öt országgyűlési alelnök közül kettőt jelöl majd a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A jegyzői helyekre három képviselőt delegál a Fidesz, kettőt-kettőt a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyet pedig az LMP.
Az új parlamenti bizottsági struktúráról szólva közölte, a Fidesz 14 testület megalakítására tett javaslatot, "talán el lehet menni 15-ig", de többet mindenképpen indokolatlannak tartana, hiszen egy kisebb parlamentben nem lehet 20 bizottságot működtetni, mint ahogyan az az elmúlt négy évben volt. E szerint törvényalkotási; mentelmi; az alkotmányügyi és az emberi jogi ügyeket is magában foglaló igazságügyi; költségvetési; külügyi; honvédelmi és rendészeti; nemzetbiztonsági; nemzeti összetartozás; széles portfóliójú gazdasági; agár; az oktatást és a sportot is magában foglaló kulturális; az egészségügyi, szociális és családpolitikai ügyekkel foglalkozó népjóléti; továbbá a fenntartható fejlődés bizottsága jönne létre az új Országgyűlésben.
A Fidesz politikusa jelezte, a bizottsági helyek elosztásánál nem ragaszkodnak a kétharmad-egyharmad kormánypárt-ellenzék arányhoz. Javaslatuk szerint a bizottsági elnöki posztokból ötöt tölthetne be ellenzéki politikus.


Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta, pártja hiányolta, hogy a foglalkoztatáspolitika nem jelenik meg önálló bizottságként. Fontos lenne, ha a bizottságok az önkormányzati ügyekkel, a fejlesztéspolitikával, a közlekedéspolitikával, az ifjúságpolitikával, az idősüggyel és az energetikával is foglalkoznának - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez nem minden esetben jelentené önálló bizottság létrehozását.
Az LMP hiányolja a kormánypártok által javasolt bizottsági struktúrából az energiapolitika szerepeltetését. Szél Bernadett, a párt társelnöke az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő szerdai egyeztetést követően azt mondta, hogy álláspontjuk szerint a fenntartható fejlődés bizottsága lenne az a hely, ahol kötelező jelleggel meg kellene vitatni az energiapolitikai kérdéseket. Megjegyezte: ilyen jellegű fejlemények esetén jelenleg nem derül ki, hogy melyik testületnek kellene tárgyalnia. Kifogásolta azt is, hogy a foglalkoztatási terület a gazdasági, az oktatás pedig a kulturális bizottság alá kerülne.
Schiffer András, az LMP másik társelnöke meglepően konstruktívnak nevezte a pozíciók elosztására vonatkozó egyeztetést, s jelezte, mivel tisztában vannak a parlamenti létszámarányukkal, nem támasztanak igényt parlamenti alelnöki tisztségre. Tájékoztatása szerint az LMP várhatóan a fenntartható fejlődés bizottságának elnöki posztját kapja, emellett két bizottsági alelnöki posztra is igényt tartanak.
A Jobbik szerint a kormánypártok által felkínált országgyűlési bizottsági struktúra elfogadhatatlan. Vona Gábor pártelnök kifogásolta, hogy a javasolt bizottsági struktúrában még a területek megnevezésében sem jelentek meg érdemben az önkormányzatok, a foglalkoztatáspolitika, az ifjúság, illetve az energetika.


Az MSZP által szorgalmazott külön foglalkoztatási bizottságról azt mondta Rogán, hogy bár a Fidesz előterjesztése szerint a gazdasági bizottságon belül foglalkoznának a munkaügyekkel, de ha több ellenzéki frakciótól is érkezik javaslat, megfontolják a struktúra átalakítását.
A bizottsági szerkezetről egyelőre nem született végleges döntés, a Fidesz várja az ellenzék írásos javaslatát, a megbeszélés így péntek reggel folytatódik - mondta Rogán Antal, aki bízik benne, hogy május 1-je előtt minden ügyben sikerül megállapodásra jutni.


(MTI) (fotó: MTI)