2014
ápr.
21

Jobbról ,,ütik" a rezsicsökkentést (is)

rezsi hvg.huA kormányközeli thinktank gazdaságkutató részlegének vezetője, Heim Péter adott interjút a Heti Válasznak. És ahhoz képest, hogy milyen hozzáállást szokhattunk meg a kormányközeli szakértőktől, Heim pár kérdésben az átlaghoz képest szokatlanul kritikus hangot ütött meg.

 

 

 

Heim szerint például a Fidesznek tanulnia kell a budapesti eredményekből, és ki kell egyeznie a fővárosi értelmiséggel. A Jobbik pedig azért erősödhetett, mert a Fidesz nem igazán foglalkozott a fiatalokkal.
- Azt viszont látni kell: az értelmiségi fiatalság nem Keleten, hanem Nyugaton akar élni. Bár nem hiszem, hogy örökre elidegenedtek a hazájuktól, jelzéseiket komolyan kell venni - mondta Heim, aki szerint a jó makrogazdasági mutatók sem kizárólag az unortodox gazdaságpolitika eredményei. A magyar gazdaság hét éven át recesszióban volt, ebből történik egy helyreállítódási periódus. Az embereknél egyre több pénz van, viszont Heim szerint mindez lassan szivárog le a szegényebbekhez.


- Tudom, nem szokás Bajnai Gordont dicsérni, hibái mellett viszont az erényeiről sem szabad megfeledkezni: ha nem törli el a 13. havi nyugdíjakat és jövedelmeket, akkor ma is fenntarthatatlan pályán mozogna az államháztartás - húz egy váratlant Heim, amire a Heti Válasz újságírója, Gyüre József azonnal akarja menteni a menthetőt, és bedobja, hogy az nem is Bajnai ötlete volt, hanem a Valutalap kérte. De Heim szerint akkor is kellett valaki, aki ezt meg merte lépni.


Veszélyt amúgy a konszolidációra a Jobbik jelent, Heim szerint a Fidesz a Jobbik erősödésétől tartva fogja fenntartani a harcias retorikát, ez viszont káros az országnak, mert elriasztja a befektetőket. Fidesz-közeli szakembertől ritkának számít az a gondolat is, hogy Heim a gazdasági szektornak juttatott aránytalanul sok támogatásból vonna el, és a pénzt az egészségügynek és az oktatásba csoportosítaná ezeket át.
- A rezsicsökkentéssel már elmentünk a falig: tovább nem lehet folytatni - feszíti tovább a húrt Heim, aki szerint ha tovább folytatódnak a csökkentések, az már a működtetés rovására menne.


- Konzervatív közgazdászként nem hiszek abban, hogy bármilyen ágazatot nonprofittá kellene alakítani. A profit minden gazdasági társaság működésében fontos szempont - rúgja arcon az Orbán-kormány teljes gazdaságpolitikai fantazmáját a Századvég elemzője, aki a devizahitelesek ügyében a költségek harmadolását támogatná, mert minden szereplő hibás a kialakult helyzetért.
Heim szerint erkölcsileg és közigazgatásilag is az lenne a vállalható, ha a bankrendszer, a magánszektor és az állam is beszállna a költségekbe.


(forrás: 444.hu)