2013
jan.
22

Nem lesz pedagógus sztrájk(?)

Írta: Szerk.

ped-strike1-leadMegállapodást írt alá a három pedagógus-szakszervezet alkotta sztrájkbizottsággal a kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a tárca oktatási államtitkársága nevében Hoffmann Rózsa államtitkár kedden Budapesten. Ez a sztrájkbizottság az egyezmény aláírásával megszűnt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eközben bejelentette, hogy újat alakított.

 

    

 

   A január 22-én aláírt megállapodást az eddigi sztrájkbizottság részéről Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképző Szakszervezet elnöke látta el kézjegyével.


    Balog Zoltán az aláíráshoz kapcsolódó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a szerződés azért jelentős, mert a szakszervezetek vállalták a kormánnyal a partneri szerepet, „beszállnak a csónakba, a Klebelsberg nevezetű hajó pedig az iskolák állami fenntartásba vétele felé halad.” Ez azt szolgálja, hogy a gyermekek és a pedagógusok jobb helyzetbe kerüljenek azzal, hogy emelkedik az oktatás színvonala, és a pedagógusok biztonságosabban tudják a szakmai pályafutásukat tervezni.
    A miniszter azt mondta, a szakszervezetek a megállapodással megteremtették a bírálat jogát, illetve a befolyásolás és együttműködés lehetőségét. Emlékeztetett arra, a kormány tavaly november végén már megegyezett a munkástanácsok, valamint a zene- és táncművészek szakszervezetének pedagógus tagozatával is. Reményét fejezte ki, hogy más pedagógus-szakszervezetek is belátják, „érdemes együttműködni”. Akikkel eddig megállapodtak, azok a pedagógustársadalom mintegy 90 százalékát képviselik – mondta.


    ped-strike2A megállapodásból a miniszter kiemelte a monitoringbizottság megalakulását, amely a közoktatási intézmények állami fenntartásba átadását kíséri figyelemmel. Utalt arra, hogy a szerződésben vállalták egy kollektív szerződés későbbi megkötését is, az ehhez fűződő munkát rövidesen megkezdik.
    Balog Zoltán hangsúlyozta: a legfontosabb az oktatás színvonalának emelése, valamint az esélyegyenlőség megteremtése, mert jelenleg a gyermekek 22 százaléka mélyszegénységben él, és esélyeik a kitörésre nem nőnek az oktatás során. Ugyanígy lényeges a pedagógusok megbecsültségének visszaállítása, növelése. Ennek érdekében hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a rendeletet, amely új ösztöndíjprogramot indít azoknak, akik tanári szakokra jelentkeznek; ők a minimálbér összegét megközelítő juttatást kaphatnak.


    Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke megjegyezte: azért írták alá a megállapodást, mert az lehetőséget ad arra, hogy a közoktatás reformjában ellenőrző szerepet töltsenek be a szakszervezetek. Ez azzal a felelősséggel és feladattal jár, hogy közreadják észrevételeiket, ha pedig problémát látnak, azonnal jelzik – tette hozzá.
    Kérdésre válaszolva Balog Zoltán közölte: a pedagógus-életpályamodell bevezetésére, amely 30-40 százalékos béremelésre ad lehetőséget, „ma nagyobb esély van, mint néhány hónappal ezelőtt”. Ha ez mégsem így alakulna a pénzügyi rendszer válsága miatt, akkor mindazokat a pluszfeladatokat, amelyeket az átállás miatt kell a pedagógusoknak elvégezniük, kifizetik nekik.
    A miniszter rámutatott: 4-5 milliárd forintos pluszigényt jelent az, hogy a pedagógusok megkapják az eddigi cafetériájukat, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is megad nekik. Szólt arról, hogy a tanév végéig fenntartják ezen a téren és nyugdíjügyben is az eddigi állapotokat, mert „senki sem kerülhet rosszabb helyzetbe”.


    Szintén kérdésre válaszolva Galló Istvánné elmondta: a megállapodás garancia arra, hogy a pedagógus álláshelyek átszervezések miatti megszűnésének mértékét „nagyon erősen” lehessen mérsékelni. Úgy fogalmazott, szakszervezeti feladat a munkavállalók érdekképviselete, de ebbe beletartozik a kormányzattal való együttműködés is, amellett, hogy mindig is kritikusan szóltak a kormányok közoktatást érintő intézkedéseiről, ha azok nem találkoztak a szakszervezetek véleményével.
    

    2mendreyA Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) múlt pénteken bejelentette, hogy kilép az eddigi, velük együtt négy szervezet által alkotott sztrájkbizottságból, nem írja alá a kormány által javasolt megállapodást, és új sztrájkbizottságot kezdeményez. Mendrey László elnök (képünk) azt mondta: az a megállapodástervezet, amely az előző hét második felében került eléjük, nem aláírható, a sztrájkbizottság eredeti követeléseiből semmi sem teljesült. 
    A PDSZ mostanra megalakította az új sztrájkbizottságot, a tárgyalásokat kezdeményező, a miniszterelnöknek címzett levelüket kedden juttatták el az MTI-hez. Mendrey László ebben azt írta: a kormány kezdeményezze a nemzeti köznevelési törvény, a szakképzési törvény és a közoktatási intézmények állami fenntartásáról szóló jogszabály február 11-ével történő felfüggesztését, az életpályamodell bevezetésének ne legyen következménye a munkaterhek növekedése és a létszámleépítés, továbbá a közszféra egészére vonatkozóan valósuljon meg a közalkalmazotti bértábla legalább 20 százalékos emelése.

    Végül kérte a kormányfőt, hogy jelölje ki a kabinet részéről a tárgyalásra és megállapodásra felhatalmazott képviselőjét.

 

MTI; fotó: MTI/Szigetváry Zsolt