2013
jan.
12

Békén hagyják a választókat

LazarJanosLázár János miniszterelnökségi államtitkár szerint a választópolgárok elmúlt két évben tanúsított áldozatvállalása meghozta eredményét: 2013-ban javulhat az életminőség. Megjegyezte, az emberek reménykedhetnek abban, hogy „idén már nyugalmat és biztonságot teremt a kormány".


Lázár János kijelentette, a 2010-es kormányváltáskor Magyarország lényegében gazdasági és társadalmi csődhelyzetben volt, 8-10 százalékos államháztartási hiánnyal és 80 százalék feletti államadóssággal. Ehhez képest most az Európai Unió, az országot finanszírozó piaci pénzügyi alapok, valamint a pénzügyi elemzők egyértelmű álláspontja szerint Magyarország pénzügyi helyzete stabil - jelentette ki, utalva arra, hogy Magyarország 2011-ben, 2012-ben és az Európai Unió előrejelzése alapján 2013-ban is 3 százalék alatt tudja tartani az államháztartási deficitet, valamint az elmúlt két évben 77-78 százalékra mérsékelte az államadósságot. Az államtitkár ez alapján reméli abban, hogy a 2004 óta Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás megszűnik 2013 közepén. (Az államháztartás sérülékenysége és a középtávú költségvetési egyensúlytalanságok miatt azonban ez az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint közel sem biztosra vehető – a Szerk.)
Az államtitkár hangsúlyozta, ezek a folyamatok azt jelzik, hogy az állam pénzügyei tekintetében „a jó gazda gondossága érvényesül", de ez elsősorban nem a kormánynak köszönhető, hanem a magyar választópolgároknak."


- A kormány hálás lehet a magyar választópolgároknak, hogy az elmúlt két évet végigcsinálták, a magyar választók pedig joggal reménykedhetnek abban, hogy 2013-ban már békén hagyja őket a kormány – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, 2010 és 2012 között minden magyar családnak komoly áldozatokat kellett hoznia azért, hogy a szocialisták által felvett hitelt fizetni tudja az ország.
Úgy vélte: ennek a „közös kétévnyi fogösszeszorításnak" az eredménye az, hogy 2013 első hónapjaiban csökkenteni lehet a gáz, a villamosenergia és a távhő árát, majd következik a víz- és a szemétdíj árcsökkentése. Emellett január 1-jétől emelkedtek a nyugdíjak és növekedett a bérek vásárlóértéke is – tette hozzá a politikus, aki szerint „megérte az ország megváltoztatásában részt venni, mert ez 2013-ban jó néhány csoport számára az életminőség javításához vezethet".
 - Ma Magyarországon sok szakértő azt mondja, hogy legalább 30 százalékkal drágább a gáz és az áram annál, mint amit egy család vagy egy nyugdíjas ki tud fizetni – tette hozzá.


Kijelentette: Magyarországon alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak, a kormánytól pedig az várják az emberek, hogy segítse a megélhetésüket munkalehetőséggel, normális fizetéssel vagy nyugdíjjal.
- A kormánynak az a dolga, hogy ezeket rendezze, 2013-ban ezekkel a kérdésekkel kell foglalkozni: rezsi, nyugdíj, fizetés, ezek lesznek a fő témáink – közölte. Az államtitkár a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásával kapcsolatos kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: ha egy kormány meg akarja állítani a fiatalok elvándorlását, akkor mernie kell azt mondani, hogy az államapparátusban csak olyan álláshelyen dolgozzon nyugdíjas, ahová fiatal nem jelentkezik. Hozzátette: minden embernek mérlegelnie kell, hogy vagy nyugdíjas lesz, vagy dolgozik az állami szektorban, mert a kettőt együtt jelenleg Magyarország nem engedheti meg magának. (Ehhez képest a nyugdíjas orvosok „továbbszolgálását” egy Senior ösztöndíj keretében oldaná meg a kormány, a kieső nyugdíj helyett ebből az alapból jutnának plusz pénzhez. Tehát van pénz és lehetőség a kettős juttatásra – a Szerk.)


Elmondta, hogy az elmúlt két év átalakításai során a korkedvezményes nyugdíjakkal vagy a nyugdíj mellett dolgozókkal kapcsolatban is rengeteg hazugsággal, álszenteskedéssel és önámítással kellett leszámolni, és most szembe kell nézni a valósággal, hogy a nyugdíj tulajdonképpen a fizetés kiegészítéseként működött, mert a kettő ad ki egy normális fizetést egy orvos esetében.
- Munkáért rendes fizetést kell adni, nem pedig álnyugdíjat alamizsnaként – mondta.

 


Csak ne Matolcsyt!
Az MSZP-s Józsa István szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Matolcsy György a tűzzel játszik és a forint árfolyamát rontja, amikor olyan gondolatokat fogalmaz meg a Heti Válasz című folyóiratban, amelyek szerint helytelen volt az Magyar Nemzeti Bank eddigi pénzügyi politikája.
Szerinte a nemzetgazdasági miniszter „arról ábrándozik", hogy az amerikai jegybankhoz, a Fedhez hasonlóan az MNB is egy úgynevezett mennyiségi könnyítésben vehetne részt.
- Magyarország nem az Egyesült Államok, az MNB nem azonos a Feddel, ráadásul még az Egyesült Államokban is rendkívül kockázatos ez az úgynevezett mennyiségi könnyítés - mondta az ellenzéki politikus. – Azzal, hogy a forint árfolyama pár nap alatt több mint két százalékot zuhant, a piac rendkívül gyorsan és húsba vágó módon jelezte, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a jegybank eddigi pénzügyi politikáját sértő kormányzati elképzelések látnak napvilágot.


A jegybanknak függetlennek kell lennie, de „nem a józan észtől függetlennek", Matolcsy György esetleges kinevezése viszont azzal a veszéllyel járhat, hogy egy olyan elnök kerül az MNB élére, aki a „józan észtől távol eső gondolatokat is hajlandó megfogalmazni" - mondta. Józsa István szerint Matolcsy György esetleges kinevezése után a forint akár néhány hónapon belül több tíz százalékkal gyengülhetne, ami magával vonná a költségvetés finanszírozhatatlanságát.
A politikus ezért felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne a nemzetgazdasági minisztert, hanem egy független, szakmailag elismert vezetőt jelöljön a jegybank élére.



(MTI – 10kerkult.hu)