2023
máj.
31

Berlin 2023 Speciális Olimpiai Játékok

Írta: szerk

spec olimpia1 leadA Berlin 2023 Speciális Olimpiai Játékokra utazó magyar csapat tagjait fogadta a köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában, Budapesten. Az eseményen a magyar csapat tagjai ünnepélyes esküt tettek.

    

 

 

   Köszöntőbeszédében Novák Katalin elmondta: ünnepelni gyűltek össze, hiszen a csapat tagjai esküt tesznek, azt vállalva, hogy becsületesen, töretlen akarattal, a legjobb tudásuk szerint készülnek a speciális olimpiára. Azt is ígérik, hogy a szívüket a hazájuk iránti tisztelet, szeretet hatja át a versenyen, valamint arra is esküt tesznek, hogy a fair play szellemében versenyeznek majd – fűzte hozzá.

    spec olimpia4 allamfo

     Novák Katalin államfő köszöntő beszédet mond

 

   „Önök példaképpé válnak számunkra (...). Tanulhatunk önöktől tiszteletet, alázatot, becsületet, kitartást és versenyszellemet és azt is, hogyan kell küzdeni” – szólt a csapat tagjaihoz a köztársasági elnök.
    Novák Katalin köszönetet mondott a sportolókat támogató szülőknek, a felkészülést segítő edzőknek, vállalkozásoknak és cégeknek, valamint a sportszervezőknek.

    spec olimpia3

  Eskütétel. Jobbról: Lipták Viktória cselgáncsozó, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség (MSOSZ) nagykövete és Varga Máté úszó

 

    Az eskü zárógondolataira emlékeztetve – „Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!” – azt mondta a résztvevőknek, a győzelem szándékával menjenek, nyerjék meg a saját versenyszámukban az olimpiát, „számítunk rájuk”.
    Az államfő hozzátette, hogy személyesen is megtekinti majd a berlini speciális olimpia megnyitóját, és bátorítást nyújt a szurkolók padjaiból is.


    Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnöke elmondta, hogy júniusban 76 magyar versenyzőjük 15 sportágban méreti meg magát.  A speciális olimpiára csaknem 200 országból mintegy hétezer versenyző érkezik – tette hozzá.
    Lengyel Lajos kiemelte, Novák Katalin az első köztársasági elnök, aki elkíséri őket a versenyre, és június 17-én a csapat élén vonul majd a stadionban.  A szövetség elnöke emellett megköszönte, hogy a köztársasági elnök vállalta a fogyatékossággal élők, a szegények, az elesettek támogatását.
    Lengyel Lajos arról is szólt, hogy a berlini magyar nagykövetségen fotókiállítás lesz, amely a speciális olimpia több mint 30 évét mutatja be.

    spec olimpia2

  Búcsútabló

 

    A mintegy 110 fős delegáció tagjai között a sportolók, edzők és sportvezetők mellett a hazai sportélet kiemelkedő szereplői is jelen voltak.

   Az ünnepségen részt vett Berki Krisztián, Lipták Viktória, Varga Máté és Gyurta Dániel, továbbá Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fürjes Balázs, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezését és lebonyolítását irányító testület társelnöke is.

 

MTI; fotó: Bruzák Noémi