2021
jan.
05

Richter Gedeon Nyrt.: kihívások és remények 2020-2021

Írta: szerk

RG lead 1A portfolio.hu – hivatkozva Orbán Gábor, a Richter Nyrt. vezérigazgatója január 1-jén, az index.hu portálnak adott interjújára – egy rövid összefoglalást adott a gyógyszergyár legutóbbi, a Covid-19 vírussal is összefüggő tevékenységieről.

 

 

 

2021-től azt várja a Richter vezetője, hogy tavasszal visszatérhetnek egy normálisabb, de a korábbival nem teljesen azonos kerékvágásba társadalmi, gazdasági szempontból egyaránt.

 

   RG OG„A gyógyszeripar védettebb a konjunktúraciklusokkal szemben, azonban a Richtert sem kerülte el a válság, extra alkalmazkodást és figyelmet igényelt a helyzet.” – mondta Orbán Gábor (képünk).

 

   Az egyik nagy kihívás volt tavaly, hogy üzletmenet és a gyógyszerellátás folyamatosságához szükséges munkavállalói létszámot biztosítani tudja a vállalat, a másik tényező pedig az volt, hogy a korlátozások miatt csökkent az orvoslátogatások száma és a marketingtevékenység is korlátok közé lett szorítva, a klinikai vizsgálatok előrehaladási üteme pedig lassult. 

 

   A járvány elleni harcba a Richter is bekapcsolódott, a leglátványosabb eredményeket a Remdesivir antivirális szer fejlesztésével és szintézisével érték el. 

   27 ezer fiolát gyártott le első körben az őszi hónapokban belőle a Richter, ami közel 2500 beteg kezelésére elegendő. A klinikai vizsgálatok szerint azon betegeknél, akik megkapták, jelentősen rövidült a gyógyulás időtartama. Az intenzív osztályos kezelés néhány napos csökkenése pedig már pénzben is kifejezhető és az új betegek ellátásában is sokat számít a felszabaduló kórházi kapacitás.

 

   A Richter december elején bejelentett akvizíciójával kapcsolatban (a Johnson & Johnson egyik leányvállalatának fogamzásgátló termékét vásárolták meg) Orbán Gábor elmondta, hogy a termékátvételnek komoly árbevételvonzata várható és a jövedelmezőségre is jelentős hatással lesz a készítmény. A távlati cél, hogy a Richter a legnagyobb nőgyógyászati szereplő legyen az európai gyógyszerpiacon.

 

   2021-től azt várja a Richter Nyrt. vezérigazgatója, hogy

„tavasszal visszatérhetünk egy normálisabb, de a korábbival nem teljesen azonos kerékvágásba társadalmi, gazdasági szempontból egyaránt. El kell gondolkodni azon, hogy mit érdemes 2020 tanulságai közül hosszú távra megtartani.”

 

A portfolio.hu teljes cikke ITT olvasható

fotó: MTI/Mónus Márton; portfolio.hu; richter.hu