2019
júl.
20

Elhunyt Heller Ágnes filozófus

Írta: szerk

hellerágnes leadÚszni indult az MTA balatonalmádi üdülőjéből, de hiába várták vissza – írja a nepszava.hu portál. Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az etika, az esztétika, a történet- és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdései. A világhírű filozófus 90 éves volt.

 

 

Heller Ágnesnek megszámlálhatatlan könyve és tanulmánya jelent meg Magyarországon és külföldön is, számtalan hazai és nemzetközi kitüntetést kapott, több egyetem díszdoktora. Közéleti tevékenysége miatt sok támadás érte jobboldalról.    

   Saját önéletrajza szerint zsidó származású polgári családban született. A szigorodó zsidótörvények ellehetetlenítették a család életét, 15 éves korában kezdődtek a deportálások, számos családtagját, barátját elveszítette; az ösztönei és a véletlenek folytán menekült meg. A háború befejeződése után Budapesten ugyan visszakapták Falk Miksa utcai lakásukat, de éhezésben és nyomorban éltek édesanyjával.

   1955-ben elérte a kandidátusi, 1968-ban pedig a filozófia tudományok doktora fokozatot. A gondolkodás szabadságának korabeli erős korlátait nem tudta elfogadni, ezért megfosztották állásától. Pár évig fordításokat vállalt, abból tartotta fenn magát, majd 1977-ben hosszú „tanulmányútra” indult, azaz emigrációba vonult.

 

   A nepszava.hu részletesen bemutatja Heller Ágnes életútját, majd így zárja cikkét:

[Heller] Halálával feldolgozhatatlan veszteség érte a magyar tudományos és közéletet. Nem csupán filozófusként, esztétaként alkotott maradandót, hanem mérhetetlenül hiányozni fog a magyar közéletből is. Hiányozni fog az a tiszta és következetesen kíméletlen hang, amellyel a magyar politikai viszonyokat kritizálta. Hiányozni fog az a kritikai szellem, amit minden megszólalásával megtestesített, s amelynek elfojtása minden hatalom eminens érdeke. 

 

fotó: mamdiner.hu