2019
ápr.
11

Milyen az a kórházsuli?

Írta: Oszvald György

KorhazSuli 180leadAz idén ötéves születésnapját ünneplő, szokatlan és egyedi módszerekkel tanító KórházSuli mutatta be programját, céljait a sajtó rendkívül széles nyilvánosságának budapesti Eötvös József Gimnázium Dísztermében március 29-én.

  

 

Szerkesztőségünk – már az eseményre szóló meghívás kézhezvételekor – örömmel nyugtázta, hogy a Kórházsuli vezetőjében Tóthné Almássy Monika (jobbra lenti kép), a 2013. évi Richter Aranyanyu Díj egyik győztesét köszönthette.

 

   A hat évvel ezelőtti bemutatásban – egyebek mellett – ez szerepelt:

 

 

 „Monika 11 éve dolgozik kórházpedagógusként a Heim Pál Kórház Madarász utcai részlegében, főleg az onkológiai osztályon tanítja a hosszabb időre kórházba kényszerült gyerekeket. Fontosnak tartja, hogy a beteg gyerekek ne szakadjanak el teljesen a barátaiktól, osztálytársaiktól, a megszokott életüktől. Arra törekszik, hogy hidat építsen a kórtermi és kinti világ között.”

 

   KorhazSuli 101A sajtótájékoztatón néhány mondattal kibontotta az évekkel ezelőtti tételt. „Amíg a Heim Pál Kórházban dolgoztam, azt láttam, hiába vagyok ott kórházpedagógusként a gyerekek mellett, az otthoni időszak nagyon lefedetlen számukra, és éppen ez az, ami miatt nehéz visszatérniük az iskolába. Sikerült megtalálnom a megoldást, rátaláltam Rékára, s kialakult az alapítvány rendszere. A KórházSuli egy olyan közösség, amelyben minden résztvevő nyer: akikkel az önkénteseink, a kortárs segítőink foglalkoznak, nem maradnak ki a tanulásból, nem szakadnak ki a saját közösségükből, akik pedig segítenek, azokból kreatív, a gondokra érzékeny, nem utolsó sorban csapatban dolgozni képes felnőttek válnak.” Hozzá tette, az sem utolsó szempont, hogy már fiatalon megismerik az önkéntes segítség örömét!

 

   Az információkat szerkesztőségünk néhány számadattal egészíti ki, melyek nagyszerűen igazolják a KórházSuli szükségszerű létezését. A KórházsSuli Alapítvány, mely keretet ad a speciális sulinak, öt éve jött létre, s ezen idő alatt több, mint 400, az oktatásból betegség vagy baleset miatt tartósan kieső gyermek felzárkóztatását segítette. Tette ezt közel 1500 önkéntes segítővel, országszerte 19 középiskolát és 7 egyetemet képviselve.

   A KórházSuli munkájának az egyik ága a tananyagfejlesztés. Középiskolások egy csoportja, mentortanári háttérrel egy online rendszerben személyre szabott modulokkal rendelkező tanagyagokat fejleszt. „Többen is vannak itt közülük, s nemsokára be is mutatják ezeket a fejlesztéseket.” – mondta Tóthné Almássy Monika.

              

KorhazSuli 316  Az Eötvös Gimnázium önklntes segítői, balról: Palkó-Lapincs Anna, Papik Flóra, Tíme Lili, Orbán Hédi

 

   KorhazSuli 154Berczelédi Réka (képünk), az egyik alapító, az Eötvös József Gimnázium biológia-kémia szakos tanára elmondta, hogy jelenlegi szerepe, tevékenysége az öt évvel ezelőtti, iskolai közösségi szolgálat koordinátori munkájából alakult ki. Olyan lehetőségeket keresett számukra, amik által „többek és jobbak” tudtak lenni. Így találkozott Monikával, s innen már egyenes az út.

 

   Elmondta azt is, hogy annál nagyobb öröme nem is lehetne, minthogy éppen ezen a napon van a sajtótájékoztató, mert délután nyílik meg az a kiállítás, immár az 5., jubileumi tárlat, melyen az ország különböző kórházaiban gyógyuló gyerekek – Moni tanítványai is egyben – rajzai, grafikái, festményei láthatók. A kiállítás címe: Kapcsolat. Nem véletlen a címválasztás, mert a KórházSuli program lényegében erről szól: a kapcsolatról a kinn és a bent között, a kapcsolatról a betegek és az önkéntes segítők között.

   „Ők azok, akik a valóságos világba kilépve átélik, hogy a segítségnyújtás közben hogyan válnak lélekben és szellemben gazdagabbak. Olyan kompetenciákra tesznek szert, amiknek más módon nem, vagy csak nagy nehézségek árán kerülhetnének a birtokába.” – emelte ki az önkéntesség jellemformáló hatását.

 

   KorhazSuli 171Dr. Velkey György (képünk), a Bethesda Kórház főigazgatója a KórházSuli tevékenyégéből azt emelte ki, hogy ez a beteg gyermekek igényeihez és a betegségükhöz alkalmazkodó tanítási forma. „A Bethesda Kórház büszke arra, hogy referencia-intézménye lehet egy ilyen széles körű, érzékenyítő programnak.

 

   A kórház az egyik bázisa az égési sérülést szenvedett betegeknek. Gyógyulásuk hosszú, a megváltozott testképük pedig majd’ minden esetben lelki segítséget is megkövetel. Szinte egyetlene kapcsolatuk a KórházSuli. A közös, digitális alapon szerveződő tanulás, ennek rugalmassága megfelelő módszer, hogy ne maradjanak magukra.

 

   KorhazSuli 098aMészáros Attila (képünk), a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója a tanítási módszerről azt mondta, hogy „amikor ceruzát adunk a gyerek kezébe, egy idő után megtanítjuk rajzolni, írni, számolni. Ma már mobil eszköz kerül a kezébe, gyakorlatilag tétlenül szemléljük, és ennek a gyerek lesz a vesztese.”

   Ezt a „kórleírást” éppen azért mondta el, hogy világos legyen, miért állt a Telenor a program mellé, miért támogatja azt. A modern gondolkodáshoz modern eszközöket, szemléletet tud biztosítani.

   „Nem hagyhatjuk magukra ebben a tanítási formában sem a diákokat, sem a szülőket, sem a tanárokat” – összegezte szerepüket a programban.

  

   KorhazSuli 197A több, mint százéves múlttal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. a társadalmi felelősségvállalás során az oktatás és az egészségügy elkötelezett támogatója. Szándékaik szerint feladatuknak tekintik a közösségi célokhoz történő hozzájárulást. Alapítványaikon és saját programjain keresztül évente több százmilliós nagyságrendben költenek ezen célokra. 2019-ben már a harmadik éve támogatja a KórházSuli céljainak megvalósítását.

 

   „Számunkra azért fontos ez a tevékenység, mert az önkéntesek odaadó munkája egyszerre hiánypótló, valós társadalmi hiányt kívánnak ellátni, nem utolsó sorban a gyógyulást elősegítő aktivitás. Hozzájárulnak, hogy a betegség ne lehessen akadálya a minőségi tudás megszerzésének, az álmaik valóra váltásának. Amikor három éve beszélgettünk a KórházSuli képviselőivel, nem volt kétséges a támogatásunk.” – indokolta a gyógyszergyár szerepét a programban Csaba Lajos (képünk), a cég PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese.    

                                 

   A fórum végeztével Tóthné Almássy Monika felkérte Mészáros Attilát a KórházSuli nagykövete poszt betöltésére, aki az Alapítvány tevékenységének népszerűsítésével segíti majd a célok valóra váltását. Egyúttal bejelentette, hogy a másik nagykövet Farkasházi Réka színművész lesz.

   KorhazSuli 180

 

   A tájékoztatók után újságírói kérdésekre válaszoltak a résztvevők, majd az önkéntesek prezentációinak, a digitális tananyagok bemutatásának jött el az ideje. Szerkesztőségünk megtekintette és néhány alkotás fotójával igyekszik bemutatni a kiállítást is.     

     

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas