2017
feb.
08

Ár- és belvízveszély fenyeget

Írta: szerk

jegtoro1Több mint 120 kilométeren már másodfokú, csaknem 600 kilométeren elsőfokú az árvízvédelmi készültség a magyarországi folyókon, és további szakaszokon rendeltek el belvízvédelmi készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán.

    

 

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdai jelentése szerint Magyarországon mintegy 122 kilométeren – a Tisza és a Zagyva egyes szakaszain – van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség.
   Emellett 592 kilométeren elsőfokú a készültség: a Felső-Tisza, a Bodrog, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna egyes szakaszain.


    Kifejtették: a vízszintemelkedések következtében a Túron és (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) a Tiszán Záhonynál már a másodfokú szintet is nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki. A Tiszán Tivadar és Vásárosnamény között, a Zagyva-Tarna vízrendszerén az első fok szintje feletti értékeket észlelnek.
    Az előrejelzések szerint a Tiszán Vásárosnaménynál a kedd délutáni tetőzést követően lassú apadás várható. Egyes helyeken viszont a harmadfokú szinteket megközelítő vízállások is kialakulhatnak. A mellékfolyók közül a Bodrogon és a Körösök vízrendszerén szintén első fok közeli vízállások várhatóak. 


    Emellett már 33 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, ebből 13 szakaszon másodfokú készültség van érvényben. A legfrissebb adatok szerint a belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 39 ezer hektár, ebből mintegy 21 ezer hektár vetés-szántó. A következő napokban jelentős csapadék nem várható, de a lefolyást lassítani fogja, hogy a szerdai hidegfront hatására éjszaka lefagynak az elöntések – tették hozzá.


   jegtoro2

 

   A Rábán érkező kisebb árhullám által megemelt jégtáblák a kanyargós szakaszon nem tudtak továbbúszni, torlódás alakult ki, ami tovább emelte a vízszinteket. Kiemelték továbbá, hogy az eső és a hóolvadás következtében elsősorban a Tisza vízrendszerében alakultak ki kisebb-nagyobb vízszintemelkedések. 
    A jégtörők a Tiszán és a mellékfolyókon folyamatosan bontják a jeget. A a tiszadobi állomáshelyen lévő Jégvirág I. és Jégvirág X. jégtörő hajópár megkezdte a folyosó nyitását Tiszadob és a tiszalöki vízlépcső alatti folyószakaszon - olvasható az OMIT jelentésében.MTI; fotó: Tóth Zoltán, Balázs Attila