2017
jan.
19

Reformáció 500 - Népművészeti alkotópályázat

Írta: szerk

ref 500Az 500 éves protestáns egyház hagyományait bemutató pályaműveket várnak egyéni alkotóktól és alkotóközösségektől A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című népművészeti alkotópályázatra.

    

 

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) és a Reformáció Emlékbizottság, a reformáció 500. évét ünneplő magyar­országi és határon túli egyházkerületek jubileumi programjaihoz kapcsolódva hirdeti meg a pályázatot a Kárpát-medencében élő, a népművészet hagyományai iránt elkötelezett művészek számára – olvasható a szervezet közleményében.


    A pályázat célja, hogy a népi kézművesség képviselői hozzájáruljanak a templomok, gyülekezeti termek, egyházi intézmények, valamint az egyházi szertartások tárgyainak, kellékeinek megújulásához, illetve hogy emléket állítsanak a reformáció kulturális és történelmi örökségének.


    Pályázni azokkal, az elmúlt tíz évben készült alkotásokkal lehet, amelyek szellemiségükben és az alkalmazott jelképek által tükrözik a protestáns egyház hagyományait.
    A munkák között lehetnek például templomi berendezések, szószékek, padok, festett és faragott kazetták, világítótestek, kapuk, kerítések, fejfák, haranglábak, vagy hímzéssel, szövéssel, csipketechnikákkal készített templomi terítők, kehelytakarók, szószéket, padokat díszítő textilek, vagy a reformáció 500. évét reprezentáló „emlék textilek”. Várják még a szertartásokban használatos edényeket, kelyheket, tálakat, tányérokat, keresztelő edényeket is, de kerítésekkel, kapudíszekkel, harangokkal vagy könyvkötészeti munkákkal is lehet nevezni.


    A pályázat felmenő rendszerű, az alkotásokat a NESZ Tagszervezetei gyűjtik, segítve a regionális események szervezőit, a határokon túl élő alkotók a hozzájuk legközelebbi regionális helyszínre küldhetik munkáikat.


    Az alkotásokat szakmai zsűri bírálja el és javaslatot tesz régiónként a kiállításon bemutatható alkotásokra.


    A beküldési határidők és a kiállítások dátumai régiónként változó időpontokban, április és június között lesznek.

 
MTI