• Ismerkedés a koronázó város és a „focifőváros” látnivalóival

  Ismerkedés a koronázó város és a „focifőváros” látnivalóival

  Székesfehérvári és felcsúti kiránduláson vett rész közel ötven sztrókon átesett beteg, velük néhány kísérő július 4-én. A programban a koronázó város legfontosabb turisztikai látványosságai, illetve Felcsúton a Pancho Aréna szerepeltek. Bővebben...
 • Szeretet - szemmagasságból

  Szeretet - szemmagasságból

  Szűk egy hét, s lekerülnek a Kőbányai könyvtár faláról Kasztovszky Zsolt fotói. Mivel a megnyitóról nem írtam tudósít, ezzel – a vállaltan szubjektív – ajánlóval hívnám fel a figyelmet egy rendhagyó kőbányai sétára… Bővebben...
 • Jön, jön, jön - seniorok sportfesztiválja

  Jön, jön, jön - seniorok sportfesztiválja

  Bő egy hónap, s újra eldördül a startpisztoly, jelezve, a senior sportolók az idén is a rajtvonal mögé, vagy éppenséggel a dobókörbe állhatnak. Október 2-án rendezik meg a Senior Tízkarikás Játékok versenyszámait a kőbányai Kocsis Sándor Sportközpontban. Bővebben...
 • 1
 • 2
 • 3
Napi kiemelt
2012
okt.
01

Kutyaparadicsom az Ihász utcában

Írta: Oszvald György

kutya-ihasz 023leadÚjabb, korszerű és hatalmas kutyafuttatót adott át a Kőkert Kft. az Ihász utcában szeptember 29-én, nem messze a Harmat utcai kereszteződéstől. Az átadáson számos kutyatartó megjelent a kedvencekkel együtt.

 

 

   Jóllehet, első ránézésre minden rendben van az új futtatóval, a létesítményt használók több javaslattal is várták Hancz Sándor ügyvezető igazgatót és Garamszegi László műszaki vezetőt (jobb oldlai képünkön jobbra).

 

   kutya-ihasz 170Hancz mindenekelőtt azzal köszöntötte a megjelenteket, hogy „reméljük, hogy az a folyamat, ami elindult Kőbányán a Kutyafuttatók kialakításával, meghozza a várt eredményeket!” Majd elmondta, kicsit később valósult meg a létesítmény, mint eredetileg tervezték, de ennek valójában örömteli oka van. „Nemrég a Füzér utca – Endre utca sarkán alakítottunk ki egy szintén nagy területű kutyafuttatót, éltünk a területet illetően egy nagyon kedvező lehetőéggel, ugyanakkor a korábbi, nem megfelelő futtatót a Vásárló utcában, a játszótér mellett elbontottuk. Ezek végrehajtása okozta az itteni csúszást.”

 

   A javaslatok egyike az volt, hogy a hatalmas terület két végében lévő kisebb méretű és elkülönített futtató ellenére is osszák meg a nagyot, durván a felénél. E kérés indoklására több okot is felsoroltak a kutyások, köztük azt, hogy a kutya nem fut olyan messzire, még ha labdát is dobnak neki, illetve, ha „nézeteltérésük” támad egymással, messziről nehezebb irányítani őket. De azt is elmondták, hogy más és más időpontban jönnek ide a gazdik és egy vagy két kutya miatt nem kell ekkora terület. Még kétfelé osztva is hatalmas, s valójában ebben a létesítményben így négy kutyafuttató lenne.

 

   kutya-ihasz 042Komfort kérdése volt, de valami ülőalkalmatosságot is kértek, mondván, nem két-három percet töltenek itt a kedvencekkel és nem is mindenki a fiatal korosztályból való. Egyik idősebb hölgy úgy vélekedett, hogy „kutya közelben kell lenni, akármilyen jóindulatú a kutya, még akkor is.”

   Hancz Sándor válaszában elmondta, a sok egyeztetés ellenére is mindig van új ötlet, s a lehetőségeiken belül igyekeznek minden célszerű javaslatot megvalósítani. A kettéosztás nem lehetetlen, ez az ötlet a Füzér utcában is felmerült, hasonló indoklással.

 

   Többen arról érdeklődtek, lehet-e közvilágítást biztosítani a futtatóhoz. Erre Hancz azt válaszolta, az önkormányzat képviselő testületének álláspontja, hogy amíg a játszóterek kivilágítására nem tudnak pénzügyi fedezetet biztosítani, addig a futtatóknál ezt a kérést nem tudják figyelembe venni.

 

   kutya-ihasz 066Ugyanakkor Hancz arra volt kíváncsi, hogyan fogadnák a kutyatartók, ha néhány egyszerűbb, az alapkiképzésben megtalálható eszközt, játékot telepítenének ide? A válasz egyöntetű és pozitív volt, s szinte azonnal jöttek az ötletek is. Csak a példa kedvéért: labirintus vagy a szomszédos játszótér lepusztult ping-pong asztalából kialakítható bebújó. Hogy mikorra sikerül ezeket megvalósítani, azt e pillanatban még nem lehet tudni, de az ígéret és a szándék megvan.

 

   Arra a felvetésre, hogy egyesek a nagytestű kutyájukat – kényelmi szempontok miatt – a kis futtatókba viszik, s ezt a közben érkező kiskutyusok így már nem tudják használni, nemigen volt mit mondani. Sőt, a tüzelő kutyák dolgában sem tud mit tenni a Kőkert Kft, főleg akkor, ha egy ilyen korszerű futtatóban elegendő osztott hely van számukra.

   Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettek a Füzér utcából már ismerős használati szabályozás, egyfajta „kutyafuttató házirend” kapcsán.

 

kutya-ihasz 000

Garamszegi László a kutyaajándékkal

 

Az átadás végén igazi meglepetés volt a Kőkert Kft. részéről, hogy a kutyusoknak kedveskedtek egy kis finomsággal. Volt kutya, amely Garamszegi kezéből evett, volt, amelyiknek nem is kellett (vagy nem ízlett neki vagy jól volt lakva – ne feledjük, reggel kilenc óra volt) a kutyacsemege. Kárba nem veszett egy gramm sem, arról a gazdik gondoskodtak.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

10ker lapfej

Kőbánya

Ismerkedés a koronázó város és a „focifőváros” látnivalóival

Ismerkedés a koronázó város és a „focifőváros” látnivalóival

2019.08.25. | Oszvald György

Székesfehérvári és felcsúti kiránduláson vett rész közel ötven sztrókon átesett beteg, velük néhány kísérő július 4-én. A programban a koronázó város legfontosabb turisztikai látványosságai, illetve Felcsúton a Pancho Aréna szerepeltek.

Művelődés

Szeretet - szemmagasságból

Szeretet - szemmagasságból

2019.08.25. | Oszvald György

Szűk egy hét, s lekerülnek a Kőbányai könyvtár faláról Kasztovszky Zsolt fotói. Mivel a megnyitóról nem írtam tudósít, ezzel – a vállaltan szubjektív – ajánlóval hívnám fel a figyelmet egy...

Budapest

Új egyenruhája lesz a Honvédségnek

Új egyenruhája lesz a Honvédségnek

2019.07.12. | szerk

Bemutatták a Magyar Honvédség katonáinak új társasági egyenruháit pénteken, július 12-én a Honvéd Kulturális Központban, a Stefánia Palotában.

Magyarország

Elkészült az első húsz hazai gyártású IC+ kocsi

Elkészült az első húsz hazai gyártású IC+ kocsi

2019.07.30. | Oszvald György

Elkészült a MÁV-Start Zrt. első húsz, saját forrásból gyártott, nemzetközi forgalomra alkalmas, új generációs InterCity-kocsija a szolnoki vasúti járműjavítási telephelyen – jelentette be a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden a helyszínen...

Suli

Azért vagyunk, hogy segítsünk - bezárt a Tanoda

Azért vagyunk, hogy segítsünk - bezárt a Tanoda

2019.07.10. | szerk-OGY

A kőbányai CIKK Egyesület 2017-ben indította el a kétéves Tanoda programot. Az idén júniusban elkészült a végső értékelés, amely bizonyítja, hogy a program sikeres volt: a benne részt vevő fiatalok...

Sport

Jön, jön, jön - seniorok sportfesztiválja

Jön, jön, jön - seniorok sportfesztiválja

2019.08.23. | szerk-OGY

Bő egy hónap, s újra eldördül a startpisztoly, jelezve, a senior sportolók az idén is a rajtvonal mögé, vagy éppenséggel a dobókörbe állhatnak. Október 2-án rendezik meg a Senior Tízkarikás...

Szerintem

 • Kőbányai fake-news

  Senkinek nem vagyok, s nem is kívánok fogadatlan prókátora lenni. Éppen ezért nem állítok semmit, csak pusztán emberi kíváncsiságból kérdezek. És ezt bárki megteheti, ha elolvassa a szeptember 30-ai időközi képviselőválasztás fideszes sajtóközleményét és az érintett erre adott válaszát.      A Fidesz Kőbányai Szervezetének szeptember 27-én kiadott közleménye a Momentum Mozgalom által a X. kerületi időközi önkormányzati választáson állított jelöltjéről megjelent sajtóhírek kapcsán, mellette párhuzamosan Kovács Róbert képviselőjelölt reagálása:

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Cimbalom

(A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény darabja)

kike muzsak 057

 fotó: Oszvald György

   Hány' az óra, Gyuri bá?

 

Senior atletika 758

 Rögtön megmondom, csak eldobom ezt a golyóbist.

 

 fotó: Oszvald György 

 

Papp Ákos:

Köszönöm az utolsó bezárt ajtónak

 

 

   Köszönöm az utolsó bezárt ajtónak,

    végső hurokszorításnak,

    annak a kiszorult levegőnek,

    eltépett kapcsolatnak, az űrbeejtőnek,

    fröcsögő vérnek, végső dózisnak,

    amikor ikertornyaim összeomlottak.

    Hálás vagyok a nincs-re ébredésnek,

    húsomba vágó gúzskötésnek,

    kivégzőosztag előtti feladásnak:

    az utolsó kábulatnak,

    eszeveszett kortynak, anyagnak.

    Emlékszem az áldott keresztre feszítésre,

    engedelmes zuhanásra,

    emlékszem arra a szent pillanatra,

    mikor a tenger jött el értem,

    hogy ölén hulljak darabokra,

    nem emlékszem semmi másra,

    csak elvegyültem a habokba.

 

(megjelent: Kis Lant Folyóirat, 2017/5. 123. szám)

Bővebben...