• Sport, játék, Télapó – azaz, Mikulás Kupa ovisoknak

  Sport, játék, Télapó – azaz, Mikulás Kupa ovisoknak

  A kerület óvodásainak szervezett, hagyományos Mikulás Kupán vettem részt 2019. december 6-án, osztozva a gyerekek és felnőttek örömében. A verseny sport volt a javából, a játék itt kötelező elem, s az eredményhirdetésre érkező Mikulás bőségesen jutalmazta a jól viselkedő óvodákat és a gyerkőcöket. Bővebben...
 • Tutta Forza adventi koncert

  Tutta Forza adventi koncert

  Adventi, karácsonyra hangoló jótékonysági koncertet adott a Tutta Forza Zenekar a KÖSZI színháztermében 2019. december 23-án. Az ünnep előtti készülődést is figyelembe véve, sokan voltak kíváncsiak a meglepetésekkel is szolgáló produkciónak… Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
okt.
01

Kutyaparadicsom az Ihász utcában

Írta: Oszvald György

kutya-ihasz 023leadÚjabb, korszerű és hatalmas kutyafuttatót adott át a Kőkert Kft. az Ihász utcában szeptember 29-én, nem messze a Harmat utcai kereszteződéstől. Az átadáson számos kutyatartó megjelent a kedvencekkel együtt.

 

 

   Jóllehet, első ránézésre minden rendben van az új futtatóval, a létesítményt használók több javaslattal is várták Hancz Sándor ügyvezető igazgatót és Garamszegi László műszaki vezetőt (jobb oldlai képünkön jobbra).

 

   kutya-ihasz 170Hancz mindenekelőtt azzal köszöntötte a megjelenteket, hogy „reméljük, hogy az a folyamat, ami elindult Kőbányán a Kutyafuttatók kialakításával, meghozza a várt eredményeket!” Majd elmondta, kicsit később valósult meg a létesítmény, mint eredetileg tervezték, de ennek valójában örömteli oka van. „Nemrég a Füzér utca – Endre utca sarkán alakítottunk ki egy szintén nagy területű kutyafuttatót, éltünk a területet illetően egy nagyon kedvező lehetőéggel, ugyanakkor a korábbi, nem megfelelő futtatót a Vásárló utcában, a játszótér mellett elbontottuk. Ezek végrehajtása okozta az itteni csúszást.”

 

   A javaslatok egyike az volt, hogy a hatalmas terület két végében lévő kisebb méretű és elkülönített futtató ellenére is osszák meg a nagyot, durván a felénél. E kérés indoklására több okot is felsoroltak a kutyások, köztük azt, hogy a kutya nem fut olyan messzire, még ha labdát is dobnak neki, illetve, ha „nézeteltérésük” támad egymással, messziről nehezebb irányítani őket. De azt is elmondták, hogy más és más időpontban jönnek ide a gazdik és egy vagy két kutya miatt nem kell ekkora terület. Még kétfelé osztva is hatalmas, s valójában ebben a létesítményben így négy kutyafuttató lenne.

 

   kutya-ihasz 042Komfort kérdése volt, de valami ülőalkalmatosságot is kértek, mondván, nem két-három percet töltenek itt a kedvencekkel és nem is mindenki a fiatal korosztályból való. Egyik idősebb hölgy úgy vélekedett, hogy „kutya közelben kell lenni, akármilyen jóindulatú a kutya, még akkor is.”

   Hancz Sándor válaszában elmondta, a sok egyeztetés ellenére is mindig van új ötlet, s a lehetőségeiken belül igyekeznek minden célszerű javaslatot megvalósítani. A kettéosztás nem lehetetlen, ez az ötlet a Füzér utcában is felmerült, hasonló indoklással.

 

   Többen arról érdeklődtek, lehet-e közvilágítást biztosítani a futtatóhoz. Erre Hancz azt válaszolta, az önkormányzat képviselő testületének álláspontja, hogy amíg a játszóterek kivilágítására nem tudnak pénzügyi fedezetet biztosítani, addig a futtatóknál ezt a kérést nem tudják figyelembe venni.

 

   kutya-ihasz 066Ugyanakkor Hancz arra volt kíváncsi, hogyan fogadnák a kutyatartók, ha néhány egyszerűbb, az alapkiképzésben megtalálható eszközt, játékot telepítenének ide? A válasz egyöntetű és pozitív volt, s szinte azonnal jöttek az ötletek is. Csak a példa kedvéért: labirintus vagy a szomszédos játszótér lepusztult ping-pong asztalából kialakítható bebújó. Hogy mikorra sikerül ezeket megvalósítani, azt e pillanatban még nem lehet tudni, de az ígéret és a szándék megvan.

 

   Arra a felvetésre, hogy egyesek a nagytestű kutyájukat – kényelmi szempontok miatt – a kis futtatókba viszik, s ezt a közben érkező kiskutyusok így már nem tudják használni, nemigen volt mit mondani. Sőt, a tüzelő kutyák dolgában sem tud mit tenni a Kőkert Kft, főleg akkor, ha egy ilyen korszerű futtatóban elegendő osztott hely van számukra.

   Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgettek a Füzér utcából már ismerős használati szabályozás, egyfajta „kutyafuttató házirend” kapcsán.

 

kutya-ihasz 000

Garamszegi László a kutyaajándékkal

 

Az átadás végén igazi meglepetés volt a Kőkert Kft. részéről, hogy a kutyusoknak kedveskedtek egy kis finomsággal. Volt kutya, amely Garamszegi kezéből evett, volt, amelyiknek nem is kellett (vagy nem ízlett neki vagy jól volt lakva – ne feledjük, reggel kilenc óra volt) a kutyacsemege. Kárba nem veszett egy gramm sem, arról a gazdik gondoskodtak.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

10ker lapfej

Kőbánya

Rendőr üldözte a balesetet okozó autóst

Rendőr üldözte a balesetet okozó autóst

2020.01.18. | szerk

Budapesten, a X. kerületi Keresztúri úton egy zebrán elütötte, majd az autó szélvédőjébe szorult emberrel együtt hagyta el a helyszínt egy gázoló – közölte a rendőrség a honlapján, január 15-én.

Művelődés

Négy álomhely, ahová bármikor elutaznánk

Négy álomhely, ahová bármikor elutaznánk

2020.01.17. | szerk

Felejthetetlen élményekre és egzotikus kalandokra vágysz már régóta? Amennyiben igen, akkor az alábbi helyszínek biztosan felkeltik érdeklődésedet. Kristálytiszta vízről és trópusi tengerpartról álmodsz? Vagy inkább Dél-Amerika a célpont?

Budapest

Új egyenruhája lesz a Honvédségnek

Új egyenruhája lesz a Honvédségnek

2019.07.12. | szerk

Bemutatták a Magyar Honvédség katonáinak új társasági egyenruháit pénteken, július 12-én a Honvéd Kulturális Központban, a Stefánia Palotában.

Magyarország

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat

Elindult a Magyarország 365 fotópályázat

2019.09.03. | Oszvald György

Professzionális és amatőr fotográfusok magas színvonalú képeit is várják a magyar kormány által kedden elindított Magyarország 365 fotópályázatra, melynek célja az ország értékeinek bemutatása.

Suli

Sport, játék, Télapó – azaz, Mikulás Kupa ovisoknak

Sport, játék, Télapó – azaz, Mikulás Kupa ovisoknak

2020.01.17. | Oszvald György

A kerület óvodásainak szervezett, hagyományos Mikulás Kupán vettem részt 2019. december 6-án, osztozva a gyerekek és felnőttek örömében. A verseny sport volt a javából, a játék itt kötelező elem, s...

Sport

10 érdekesség a sport világából

10 érdekesség a sport világából

2020.01.16. | szerk

A sport egy rendkívül fontos dolog. Gondoljunk csak a rendszeres testmozgás fontosságára. A sportesemények is lényegesek, hiszen a világhírnévvel örökre beírhatjuk magunkat a sport történelmébe, persze csak akkor, ha egy-egy...

Szerintem

 • Csapdahelyezet? Csapdahelyzet.

  Az október 13-ai helyhatósági választások eredményét három egyéni választókerület (1., 5., 6,) vesztes képviselői kifogásolták, fellebbezést nyújtottak be a Fővárosi Választási Bizottsághoz. Mindhármuk fellebbezését a bizottság elutasította. A következő lépés a jogorvoslati kérelem...

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Cimbalom

(A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény darabja)

kike muzsak 057

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...