• Képpé nemesült imák

  Képpé nemesült imák

  Szutor Katalin festőművész-restaurátor ikontábláiból nyílt kiállítás a Szent László templom plébánián május 16-án. A különleges tárlatnak a Havasi Gyopár Alapítvány Pünkösdváró rendezvénye adott keretet. Bővebben...
 • Amikor érzed, hogy árad a flow

  Amikor érzed, hogy árad a flow

  Egy játkos sportnapra, de mondhatjuk azt is, hogy rövidtávú akadályversenyre érkezett úgy 10-15 gyerek és kísérőik az Óhegy parkba május 12-én. Az eseményt a Flow Sportegyesület szervezte, résztvevői pedig a Gép utcai Komplex Általános Iskola tanulói voltak. Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
már.
23

Létezés két úticél között

Írta: Oszvald György

gitta-B 013leadA Nyírő Gyula Kórházban nyílt kiállítása Krausz Margit kőbányai festőművésznek március 22-én. A képek mennyiségét nézve, akár életmű tárlatnak is nevezhetnénk a bemutatkozást. De a kiállítás címe, Útközben, azt jelezte a nagyszámú érdeklődőnek, Krausz Margit még messze nem érkezett el egy élet összegzéséhez. Útja egy közbülső állomásán tartózkodik.

 

   Kétségtelen, szokatlan a helyszín, a környezet. Kiállítás egy kórházi folyosón? Ráadsául a pszichiátrián? Nos, igen. Ott! És higgyék el, kedves olvasók, ma ez nem is annyira szokatlan vagy unikális jelenség! Egyes betegségek gyógyításában nem ritka a művészeti terápia: drámaszínházi vagy éppen képzőművészeti elemeket használnak a pszichológusok. És, ha ez így van, miért is ne lehetne bevinni ezeket a művészeti ágakat a gyógyulni vágyók közé?

   gitta 035A dolgok másik oldala, hogy egyáltalán létrejöhet egy állandó kiállítási hely egy kórházban. Egy lassan-lassan magának hírnevet szerző galéria, jelen esetben a Nyírő Gyula kórház „A” épületének első emeletén. Több néven is említik: Nyírő Gyula Kórház – kortárs galériája, Nyírő Galéria vagy csak egyszerűen Kortárs Galéria. A kőbányai vonatkozásokat erősíti, hogy a Nyírő Gyula Kórház egy időben a munkahelye volt a kerületben élő dr. Nagy Mária Magdolna pszichiáternek. Egy interjúban meg is említi ezt az időszakot: „Itt Kassai-Farkas Ákos doktorral találkoztam, aki drámás osztályt vezetett. Csak megjegyzem, hogy itt, a Nyírőben galériája van, s itt állított ki korábban Szabadi Kati kőbányai festőművész is." (Határtalanság címmel, 2010-ben – a szerk.) 

   A két kerület „kapcsolata” ezen a ponton válik érdekessé, hiszen dr. Nagy Mária Magdolna nemcsak gyógyít, de versel, sőt a selyemfestéssel is kacérkodik. Nem véletlen, hogy a Krausz-képek ihlette versei is elhangzottak a megnyitón Fűzik László tolmácsolásában. Fűzik ezek mellett egy Pilinszky verssel is kedveskedett a művésznek és a közönségnek.

   gitta-B 049

balról: Krausz Margit, Fűzik László, Sipos Endre, dr. Kassai-Farkas Ákos

 

   És, ha már a megnyitónál tartunk, megemlítenénk a környezethez, a majd’ száz darab akvarell hangulatához szépen illeszkedő élő zenét Burns Katalin énekével, csodás tilinkózásával és Kiss Gergely gitárjátékával! Kassai-Farkas doktor kedves szavai közvetlen és barátságos légkört teremtettek, ellensúlyozva a tudat mélyén rejtőzködő félelmet, hogy mégiscsak pszichiátrián vagyunk! gitta-B 024Krausz Margit kiállítást több alkalommal is láttam már, sőt, jómagam is nyitottam meg egyet közülük, mégis temérdek új információt, értelmezést kaptam a kiállítást megnyitó Sipos Endre festőművész, művészeti író, művészetfilozófustól.

  

   Mindenekelőtt az „út közben” kifejezést értelmezte, majd elmondta, bizonyára kevesen tudják, hogy Gitta nemcsak fest, de kiválóan ír is. Hadd osszam meg önökkel megnyitó beszédének rövid változatát! „El kell olvasni Krausz Margit verseit, úgy könnyebb megérteni festészetét is. Az alkotók a kép – írás – zene egységében képesek magukat kifejezni, és ha ebből Margit költészetét vesszük, megállapítható, hogy a grafikus-festő költőien fest. … A képeket szemlélő pedig egyfajta angyallétet él át. A négy őselem közül a föld van legkevésbé jelen művein, a légiesség mellett a tűz és a víz a túlnyomó többség. Ez által kerülünk közel a természethez. Erre az érzésvilágra segít rá a formák és színek alkalmazása is. … A kompozícióban pedig fontos a vertikális vonalvezetés, az emelkedés és a zuhanás. … Minden képen találhatunk egy centrumot, amely köré felépíti a művész a témát.”

 

   gitta 011Kétségtelen, a képek sokaságában egyaránt megtapasztaljuk a vívódó, önnön magával vitázó lélek ábrázolásmódját, a kavargó formákat, sötét tónusokat, a kristálytiszta, geometrikus vonalvezetéssel, a letisztult formákkal ábrázolt nyugalmat, s a plasztikus, már-már világító színekkel és játékos vonalvezetéssel jelzett vidámságot. Ettől lesz a kiállítás a valós létezést tükröző állomás két célpont között…

 

   A kiállítás április 26-ig tekinthető meg munkanapokon 9-18 óráig. (1135 Budapest, Lehel u. 59.)

   

A megnyitón készült videó:

fotó: 10kerkult.hu/OGY

egvaros long L10ker lapfej

Kőbánya

Képpé nemesült imák

Képpé nemesült imák

2018.05.23. | Oszvald György

Szutor Katalin festőművész-restaurátor ikontábláiból nyílt kiállítás a Szent László templom plébánián május 16-án. A különleges tárlatnak a Havasi Gyopár Alapítvány Pünkösdváró rendezvénye adott keretet.

Művelődés

Művésztanári sikerek Dombóváron

Művésztanári sikerek Dombóváron

2018.04.28. | szerk-OGY

Három aranyminősítés és nívódíj, egy ezüst minősítés, négy különdíj a mérlege a Kroó György Zeneiskola művésztanárainak mérlege a Dombóváron megrendezett zeneiskolai fúvós ás ütős tanárok országos versenyén.

Budapest

A CEU maradna Budapesten

A CEU maradna Budapesten

2018.05.15. | szerk

A Közép-európai Egyetem (CEU) továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa – közölte az intézmény kedden arra reagálva, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi...

Magyarország

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei

2018.05.20. | Oszvald György

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

Suli

Tehetségfejlesztés a gyakorlatban

Tehetségfejlesztés a gyakorlatban

2018.05.18. | Oszvald György

A Mászóka Óvoda nyolcadik alkalommal megrendezett tehetségnapján vett részt szerkesztőségünk április 27-én. Az óvoda vezetői több X. és XVII. kerületi óvoda képviselőinek, szülőknek, s meghívott vendégeknek mutatták be, milyen módszerekkel...

Sport

A szeniorokra is számítanak az úszás világnapján

A szeniorokra is számítanak az úszás világnapján

2018.05.22. | szerk

Kedves Szenior Lányok és Fiúk! Kerületünk is csatlakozott az országszerte megrendezett, az úszást népszerűsítő rendezvénysorozathoz, az úszás világnapjához. Jó lenne, ha a szeniorok is minél nagyobb létszámban vennének részt a...

Szerintem

 • Tartózkodáselemzés

  A Kőbányai Képviselő-testület április 19-ei ülésén – immár harmadik hónapja – továbbra sem született meg a várva várt kedvező döntés a Bihari utca 8/C-ben lakó, normális életet élő, senkinek nem tartozó, határozott időtartamú szerződéssel bíró bérlők ügyében. Kétségtelen, Tóth Balázs (LMP) képviselő rendületlenül igyekszik rávenni képviselő társait, hogy gondolják végig a javaslatait, s ha átmenetileg is, de döntésükkel segítsék több család hajléktalanná válásának megelőzését.

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Szószék - kőbányai Szent László templom

SZTL 444

 fotó: Oszvald György

  Vigyáztam!

 

Merkapt Focikupa 1223x

A fotó a 2018. évi I. Kőbánya Kupán készült

 

 fotó: Oszvald György 

Molecz Ági: Kisfiam – 2.

 

Állatkerti sétánk végén a kijáratnál, a gyerekek nagy örömére lufiárus kínálta színes csokorba kötött portékáját, Óvodáskorú kisfiam is kért egyet, egy „színűt”.

   – Milyet, kicsikém? – kérdeztem, Pirosat?

   – Nem.

   – Kéket?

   – Nem.

   – Zöldet?

   – Nem.

   – Na jó, jó – fogyott el a türelmem, de hát milyen színűt szeretnél?

   – Hát, olyat! Színűt! – és a nyomaték kedvéért dobbantott a lábával. Utoljára próbálkoztam.

   – Fehéret kérsz? A gyerek erre elpityeredett.

   – Nem érted? Színűt kérek! – és most már toporzékolt mérgében, hogy milyen értetlen vagyok.

     

Bővebben...

10ker-AD-700x100