• Készültségben a hóeke

  Készültségben a hóeke

  Igaz, a jelen tudósítás írásakor ragyogóan süt a nap, ám egy napja –szombatról vasárnapra virradóan – kisebb mennyiségű hó esett. Nem volt sok, azonban a Kőkert Kft. készültségben lévő egysége azonnal tette a dolgát. Bővebben...
 • Quimby-sör az ínyenceknek

  Quimby-sör az ínyenceknek

  Az Ördög magyar hangja a neve annak az új kraft sörnek, mely a Monyo Brewing Co. és a Quimby zenekar együttműködéséből született. A különleges vörös IPA sört a zenekarral együtt a Neked Csak Dezsőben mutatták be, s ütötték csapra, február 14-én. Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
már.
23

Létezés két úticél között

Írta: Oszvald György

gitta-B 013leadA Nyírő Gyula Kórházban nyílt kiállítása Krausz Margit kőbányai festőművésznek március 22-én. A képek mennyiségét nézve, akár életmű tárlatnak is nevezhetnénk a bemutatkozást. De a kiállítás címe, Útközben, azt jelezte a nagyszámú érdeklődőnek, Krausz Margit még messze nem érkezett el egy élet összegzéséhez. Útja egy közbülső állomásán tartózkodik.

 

   Kétségtelen, szokatlan a helyszín, a környezet. Kiállítás egy kórházi folyosón? Ráadsául a pszichiátrián? Nos, igen. Ott! És higgyék el, kedves olvasók, ma ez nem is annyira szokatlan vagy unikális jelenség! Egyes betegségek gyógyításában nem ritka a művészeti terápia: drámaszínházi vagy éppen képzőművészeti elemeket használnak a pszichológusok. És, ha ez így van, miért is ne lehetne bevinni ezeket a művészeti ágakat a gyógyulni vágyók közé?

   gitta 035A dolgok másik oldala, hogy egyáltalán létrejöhet egy állandó kiállítási hely egy kórházban. Egy lassan-lassan magának hírnevet szerző galéria, jelen esetben a Nyírő Gyula kórház „A” épületének első emeletén. Több néven is említik: Nyírő Gyula Kórház – kortárs galériája, Nyírő Galéria vagy csak egyszerűen Kortárs Galéria. A kőbányai vonatkozásokat erősíti, hogy a Nyírő Gyula Kórház egy időben a munkahelye volt a kerületben élő dr. Nagy Mária Magdolna pszichiáternek. Egy interjúban meg is említi ezt az időszakot: „Itt Kassai-Farkas Ákos doktorral találkoztam, aki drámás osztályt vezetett. Csak megjegyzem, hogy itt, a Nyírőben galériája van, s itt állított ki korábban Szabadi Kati kőbányai festőművész is." (Határtalanság címmel, 2010-ben – a szerk.) 

   A két kerület „kapcsolata” ezen a ponton válik érdekessé, hiszen dr. Nagy Mária Magdolna nemcsak gyógyít, de versel, sőt a selyemfestéssel is kacérkodik. Nem véletlen, hogy a Krausz-képek ihlette versei is elhangzottak a megnyitón Fűzik László tolmácsolásában. Fűzik ezek mellett egy Pilinszky verssel is kedveskedett a művésznek és a közönségnek.

   gitta-B 049

balról: Krausz Margit, Fűzik László, Sipos Endre, dr. Kassai-Farkas Ákos

 

   És, ha már a megnyitónál tartunk, megemlítenénk a környezethez, a majd’ száz darab akvarell hangulatához szépen illeszkedő élő zenét Burns Katalin énekével, csodás tilinkózásával és Kiss Gergely gitárjátékával! Kassai-Farkas doktor kedves szavai közvetlen és barátságos légkört teremtettek, ellensúlyozva a tudat mélyén rejtőzködő félelmet, hogy mégiscsak pszichiátrián vagyunk! gitta-B 024Krausz Margit kiállítást több alkalommal is láttam már, sőt, jómagam is nyitottam meg egyet közülük, mégis temérdek új információt, értelmezést kaptam a kiállítást megnyitó Sipos Endre festőművész, művészeti író, művészetfilozófustól.

  

   Mindenekelőtt az „út közben” kifejezést értelmezte, majd elmondta, bizonyára kevesen tudják, hogy Gitta nemcsak fest, de kiválóan ír is. Hadd osszam meg önökkel megnyitó beszédének rövid változatát! „El kell olvasni Krausz Margit verseit, úgy könnyebb megérteni festészetét is. Az alkotók a kép – írás – zene egységében képesek magukat kifejezni, és ha ebből Margit költészetét vesszük, megállapítható, hogy a grafikus-festő költőien fest. … A képeket szemlélő pedig egyfajta angyallétet él át. A négy őselem közül a föld van legkevésbé jelen művein, a légiesség mellett a tűz és a víz a túlnyomó többség. Ez által kerülünk közel a természethez. Erre az érzésvilágra segít rá a formák és színek alkalmazása is. … A kompozícióban pedig fontos a vertikális vonalvezetés, az emelkedés és a zuhanás. … Minden képen találhatunk egy centrumot, amely köré felépíti a művész a témát.”

 

   gitta 011Kétségtelen, a képek sokaságában egyaránt megtapasztaljuk a vívódó, önnön magával vitázó lélek ábrázolásmódját, a kavargó formákat, sötét tónusokat, a kristálytiszta, geometrikus vonalvezetéssel, a letisztult formákkal ábrázolt nyugalmat, s a plasztikus, már-már világító színekkel és játékos vonalvezetéssel jelzett vidámságot. Ettől lesz a kiállítás a valós létezést tükröző állomás két célpont között…

 

   A kiállítás április 26-ig tekinthető meg munkanapokon 9-18 óráig. (1135 Budapest, Lehel u. 59.)

   

A megnyitón készült videó:

fotó: 10kerkult.hu/OGY

monyo banner3c

 

Kőbánya

Készültségben a hóeke

Készültségben a hóeke

2018.02.19. | Oszvald György

Igaz, a jelen tudósítás írásakor ragyogóan süt a nap, ám egy napja –szombatról vasárnapra virradóan – kisebb mennyiségű hó esett. Nem volt sok, azonban a Kőkert Kft. készültségben lévő egysége azonnal tette a dolgát.

Művelődés

A Magyar Művészeti Akadémia pályázata

A Magyar Művészeti Akadémia pályázata

2018.02.16. | szerk

Kétszázmillió forintos keretösszeggel hirdet nyílt pályázatot művészeti tevékenységet végző szervezetek részére a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A jelentkezéseket március 19-ig várják.

Budapest

A magyar széppróza ünnepe

A magyar széppróza ünnepe

2018.02.17. | szerk-OGY

Gálaműsorral, novellaíró versennyel, antológia-bemutatóval és koncerttel ünneplik vasárnap a magyar széppróza napját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), a Nemzeti Színházban délután a Versek szódával programmal várják az érdeklődőket. Az...

Magyarország

Elhunyt Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató

Elhunyt Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató

2018.02.15. | Oszvald György

Életének 92. évében, szerdán délután elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja, a nemzet művésze, akinek munkásságát egyebek mellett Kossuth-nagydíjjal, Corvin-lánccal és Europa Nostra-díjjal is elismerték.

Suli

Kalló kurzus kettős szerepben

Kalló kurzus kettős szerepben

2018.02.10. | Oszvald György

Kalló Zsolt hegedűművész nem először tart tehetséggondozó kurzust a Kroó György Zeneiskolában. A január 31-ei és február 1-jei zenekari és egyéni foglalkozásokon mintegy kilencven növendék vett részt.

Sport

Késely Ajna úszó lett Kőbánya sportolója

Késely Ajna úszó lett Kőbánya sportolója

2018.02.17. | Oszvald György

Bár, az eredményhirdetést jóval megelőzően ismertté vált, hogy Késely Ajna, a Kőbánya SC úszója kapta a legtöbb szavazatot a 2017. évi Kőbánya sportolója címért folyó versenyben, mégis teltház várta a...

Szerintem

 • Hivatalos-e a magánvélemény?

  Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója így indított egy sajtótájékoztatón (a Hír TV 2018. január 5-ei, 17 órai hírműsorában, a 6. perc körül, a rezsicsökkentéssel és az energetikai cégekkel kapcsolatban hangzott el. Utána néztem, a 15 órai híradóban 12.05-nél kezdődik a riport, Hidvéghi 15.22-nél jelenik meg): Szóval, Hidvéghi mondatkezdése: – Én szerintem …   

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Szószék - kőbányai Szent László templom

SZTL 444

 fotó: Oszvald György

  Hajkalap

 

Blues fesztival 207

A fotó a 2016. évi Kőbányai Blues Fesztiválon készült

 

 fotó: Oszvald György 

A szarka csínyje

 

Hetekkel előbb lázban égett az egész udvar, az új király koronázására készültek. Meghívtak minden valamire való tudóst, csillagászt, bölcset, mágust messze földről. A táncosnők keletről érkeztek, tréfacsinálókat a szomszéd királyságból hozattak. A várva-vár napon, alig fejeződött be a hivatalos ceremónia, megkezdődött a hét országra szóló dínom–dánom lakodalom, mert, hogy az ünnepség még nagyobb legyen, a királyi esküvőt is erre a napra szervezték.

   Képzelhetitek! Koronázási ünnepség és királyi házasságkötés egy napon! – ez valóban jó ok vidám mulatozásra. Szólt a muzsika, folyt a bor. Finomabbnál finomabb ételeket szolgáltak fel. Nem részletezem a fogásokat. Elégedjetek meg annyival, hogy rántott csigaszarvaktól kezdve, harcsauszony gombócig minden volt ott, ami szem szájnak ingere. Hét nap, hét éjjel ropták a táncot.

10ker-AD-700x100