• A gyerekek elsodorták a beszédeket

  A gyerekek elsodorták a beszédeket

  Családi napot, benne új játszótéri eszközök átadását, projektnapot, nem utolsó sorban pályaválasztási orientációs programokat rendezett a Janikovszky Éva Általános Iskola október közepén. Bővebben...
 • Jubileum a Zsivaj utcában

  Jubileum a Zsivaj utcában

  A kőbányai egészségügyi intézmények képviselői mellett orvosi rendelő régi és jelenlegi dolgozói töltötték meg a rendelő tágas, világos földszinti váróját. Sőt, meglepetés vendégek is voltak a rendelő 50 éves fennállását ünneplők között… Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
már.
23

Létezés két úticél között

Írta: Oszvald György

gitta-B 013leadA Nyírő Gyula Kórházban nyílt kiállítása Krausz Margit kőbányai festőművésznek március 22-én. A képek mennyiségét nézve, akár életmű tárlatnak is nevezhetnénk a bemutatkozást. De a kiállítás címe, Útközben, azt jelezte a nagyszámú érdeklődőnek, Krausz Margit még messze nem érkezett el egy élet összegzéséhez. Útja egy közbülső állomásán tartózkodik.

 

   Kétségtelen, szokatlan a helyszín, a környezet. Kiállítás egy kórházi folyosón? Ráadsául a pszichiátrián? Nos, igen. Ott! És higgyék el, kedves olvasók, ma ez nem is annyira szokatlan vagy unikális jelenség! Egyes betegségek gyógyításában nem ritka a művészeti terápia: drámaszínházi vagy éppen képzőművészeti elemeket használnak a pszichológusok. És, ha ez így van, miért is ne lehetne bevinni ezeket a művészeti ágakat a gyógyulni vágyók közé?

   gitta 035A dolgok másik oldala, hogy egyáltalán létrejöhet egy állandó kiállítási hely egy kórházban. Egy lassan-lassan magának hírnevet szerző galéria, jelen esetben a Nyírő Gyula kórház „A” épületének első emeletén. Több néven is említik: Nyírő Gyula Kórház – kortárs galériája, Nyírő Galéria vagy csak egyszerűen Kortárs Galéria. A kőbányai vonatkozásokat erősíti, hogy a Nyírő Gyula Kórház egy időben a munkahelye volt a kerületben élő dr. Nagy Mária Magdolna pszichiáternek. Egy interjúban meg is említi ezt az időszakot: „Itt Kassai-Farkas Ákos doktorral találkoztam, aki drámás osztályt vezetett. Csak megjegyzem, hogy itt, a Nyírőben galériája van, s itt állított ki korábban Szabadi Kati kőbányai festőművész is." (Határtalanság címmel, 2010-ben – a szerk.) 

   A két kerület „kapcsolata” ezen a ponton válik érdekessé, hiszen dr. Nagy Mária Magdolna nemcsak gyógyít, de versel, sőt a selyemfestéssel is kacérkodik. Nem véletlen, hogy a Krausz-képek ihlette versei is elhangzottak a megnyitón Fűzik László tolmácsolásában. Fűzik ezek mellett egy Pilinszky verssel is kedveskedett a művésznek és a közönségnek.

   gitta-B 049

balról: Krausz Margit, Fűzik László, Sipos Endre, dr. Kassai-Farkas Ákos

 

   És, ha már a megnyitónál tartunk, megemlítenénk a környezethez, a majd’ száz darab akvarell hangulatához szépen illeszkedő élő zenét Burns Katalin énekével, csodás tilinkózásával és Kiss Gergely gitárjátékával! Kassai-Farkas doktor kedves szavai közvetlen és barátságos légkört teremtettek, ellensúlyozva a tudat mélyén rejtőzködő félelmet, hogy mégiscsak pszichiátrián vagyunk! gitta-B 024Krausz Margit kiállítást több alkalommal is láttam már, sőt, jómagam is nyitottam meg egyet közülük, mégis temérdek új információt, értelmezést kaptam a kiállítást megnyitó Sipos Endre festőművész, művészeti író, művészetfilozófustól.

  

   Mindenekelőtt az „út közben” kifejezést értelmezte, majd elmondta, bizonyára kevesen tudják, hogy Gitta nemcsak fest, de kiválóan ír is. Hadd osszam meg önökkel megnyitó beszédének rövid változatát! „El kell olvasni Krausz Margit verseit, úgy könnyebb megérteni festészetét is. Az alkotók a kép – írás – zene egységében képesek magukat kifejezni, és ha ebből Margit költészetét vesszük, megállapítható, hogy a grafikus-festő költőien fest. … A képeket szemlélő pedig egyfajta angyallétet él át. A négy őselem közül a föld van legkevésbé jelen művein, a légiesség mellett a tűz és a víz a túlnyomó többség. Ez által kerülünk közel a természethez. Erre az érzésvilágra segít rá a formák és színek alkalmazása is. … A kompozícióban pedig fontos a vertikális vonalvezetés, az emelkedés és a zuhanás. … Minden képen találhatunk egy centrumot, amely köré felépíti a művész a témát.”

 

   gitta 011Kétségtelen, a képek sokaságában egyaránt megtapasztaljuk a vívódó, önnön magával vitázó lélek ábrázolásmódját, a kavargó formákat, sötét tónusokat, a kristálytiszta, geometrikus vonalvezetéssel, a letisztult formákkal ábrázolt nyugalmat, s a plasztikus, már-már világító színekkel és játékos vonalvezetéssel jelzett vidámságot. Ettől lesz a kiállítás a valós létezést tükröző állomás két célpont között…

 

   A kiállítás április 26-ig tekinthető meg munkanapokon 9-18 óráig. (1135 Budapest, Lehel u. 59.)

   

A megnyitón készült videó:

fotó: 10kerkult.hu/OGY

10ker lapfej

Kőbánya

Nívódíjas az ügyfélszolgálati központ

Nívódíjas az ügyfélszolgálati központ

2018.11.16. | szerk-OGY

Az építészeti nívódíj kiírói a Fuga Budapesti Építészeti Központban tartották meg az ünnepélyes díjátadót november 16-án. Egy nívódíj Kőbányára is jutott.

Művelődés

Ikonokból sugárzó tanítás

Ikonokból sugárzó tanítás

2018.11.11. | Oszvald György

A nemrég elhunyt Weninger Varga Ilona ikonfestő művész tiszteletére rendezett emlékkiállítást a Kőbányai Német Önkormányzat a Szent László templom plébániáján október 27-én.

Budapest

Októberben nyílik a megújult Szépművészeti Múzeum

Októberben nyílik a megújult Szépművészeti Múzeum

2018.09.24. | szerk

A múzeum október végén nyílik meg a több mint három évig tartó felújítást követően. Az elkészült épületrészeket sajtóbejáráson mutatták be.

Magyarország

Még szűk két hétig fizethet vele

Még szűk két hétig fizethet vele

2018.10.19. | Oszvald György

Október 31-ig lehet használni a készpénzes vásárlásoknál a régi – 2017 előtt kibocsátott – 1000 forintos bankjegyeket, mert október végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja azokat – közölte az...

Suli

A gyerekek elsodorták a beszédeket

A gyerekek elsodorták a beszédeket

2018.11.17. | Oszvald György

Családi napot, benne új játszótéri eszközök átadását, projektnapot, nem utolsó sorban pályaválasztási orientációs programokat rendezett a Janikovszky Éva Általános Iskola október közepén.

Sport

Mert sportolni jó - ajánló

Mert sportolni jó - ajánló

2018.11.15. | Oszvald György

A Kőbányai Sportszövetség sikeresen teljesítette annak a három fordulós sporteseménynek az első eseményét, melynek célja volt a hazafias és honvédelmi ismeretek nyújtása játékosan a mozgás, a vetélkedés és a sport...

Szerintem

 • Kőbányai fake-news

  Senkinek nem vagyok, s nem is kívánok fogadatlan prókátora lenni. Éppen ezért nem állítok semmit, csak pusztán emberi kíváncsiságból kérdezek. És ezt bárki megteheti, ha elolvassa a szeptember 30-ai időközi képviselőválasztás fideszes sajtóközleményét és az érintett erre adott válaszát.      A Fidesz Kőbányai Szervezetének szeptember 27-én kiadott közleménye a Momentum Mozgalom által a X. kerületi időközi önkormányzati választáson állított jelöltjéről megjelent sajtóhírek kapcsán, mellette párhuzamosan Kovács Róbert képviselőjelölt reagálása:

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Szószék - kőbányai Szent László templom

SZTL 444

 fotó: Oszvald György

  Bori

 

freinet 2nd A 421

 

 

 fotó: Oszvald György 

Molecz Ági: Kisfiam – 2.

 

Állatkerti sétánk végén a kijáratnál, a gyerekek nagy örömére lufiárus kínálta színes csokorba kötött portékáját, Óvodáskorú kisfiam is kért egyet, egy „színűt”.

   – Milyet, kicsikém? – kérdeztem, Pirosat?

   – Nem.

   – Kéket?

   – Nem.

   – Zöldet?

   – Nem.

   – Na jó, jó – fogyott el a türelmem, de hát milyen színűt szeretnél?

   – Hát, olyat! Színűt! – és a nyomaték kedvéért dobbantott a lábával. Utoljára próbálkoztam.

   – Fehéret kérsz? A gyerek erre elpityeredett.

   – Nem érted? Színűt kérek! – és most már toporzékolt mérgében, hogy milyen értetlen vagyok.

     

Bővebben...

10ker-AD-700x100