• Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

    Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

    A Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete április 10-én a Költészet napja tiszteletére egy különleges kiállítást rendezett, melynek az Összművészeti Trialógus – beszélgetés képzőművészetről, irodalomról, zenéről címet adta. A képzőművészek képei, grafikái, fotói, textil alkotásai, kisplasztikái, az írott és elmondott versek egy nagyon sokszínű kiállítást eredményeztek. Bővebben...
  • 1
Napi kiemelt
2012
szep.
17

Kirándultak Kőhegyi karcai

Írta: Oszvald György

kohegyi 104leadA Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri Könyvtára adott otthont a Kőbányán élő és alkotó Kőhegyi Gyula grafikusművész kiállításának. A tárlatot szeptember 14-én nyitotta meg Vasné Tóth Kornélia, az OSZK tudományos munkatársa.

 

 

   Az ex libris sokszorosított (grafikai vagy nyomdai) eljárással készített papírlap, melyet a könyv kohegyi 107kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak azzal a céllal, hogy a könyv hovatartozását dokumentálja. Nem más, mint művészi rajz, címer, embléma, a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel ellátva, az egyes korok és művészek stílusa, ízlése szerint más-más megformálásban.

 

   Egy dolog biztos: ex librist készíteni nehéz, mert a fenti definíció alapján egyszerre több követelménynek is meg kell felelnie. Tegyük hozzá, nem árt, ha a tulajdonost is jellemzi áttételekkel vagy direkt módon. Kőhegyi Gyula grafikusművész mestere ennek a műfajnak; nem véletlen, hogy a kiállításának meghívó szövegében ezt a tényt külön is kiemeli. Ugyanakkor nem szeretnénk abba a hibába esni, hogy a neves kőbányai művészt kizárólag ebbe a skatulyába szorítsuk bele!

 

   Nagyléptékű, Grafikai Mozaikok című tárlatának a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri Könyvtára adott otthont. Sokszor mondják, stílszerűen, ha valami nagyon rokon egy adott helyzettel. Ez esetben Kőhegyi tárlata nehogy stílszerű, de egyenesen a legjobb helyen van. Gondoljunk csak arra, a könyvek illusztrálása – eltekintve néhány kivételtől – inkább grafikai munka, illetve a könyvek „képei” is inkább grafikák, rajzok, mint míves festmények! Maga a könyv pedig sokszorosított termék, így megfelelnek egymással a grafikai megjelenéssel.

 

   kohegyi 025Kőhegyi Gyula munkásságát – nagy alapossággal, precizitással – Vasné Tóth Kornélia (képünkön), az OSZK tudományos munkatársa méltatta. A kiállítás szinte minden egyes lapjáról mondott valamit: vagy a mű létrejöttéről vagy annak elkészítési technikájáról vagy éppen újdonságáról. Kiemelte, a kiállítás címe találó, mert betekintést enged a művész életének egyes szakaszaiba, ugyanakkor, ha összerakjuk az élményeket, mégis a teljes életművet látjuk. „A részek, amellett, hogy önmagukban is kifejezőek, együtt egy egészet alkotva nyerik el végső értelmüket; –  Kőhegyi Gyula a grafikus, az ember élet- és művészetfelfogásának tükrözői” – fogalmazott Vasné.

 

   Kőhegyi Gyuláról életének 79. évében is lehet újat mondani, – kiállítása szeptember 14-én, egy nappal születésnapja után nyílt meg! A művek között több új keletű munkát is kiállított, bizonyítékául annak, hogy folyamatosan dolgozik, alkotó kedve egyetlen pillanatig sem hagyott alább! Néhány éve volt szerencsém a lakásán megtapasztalni, milyen szeretettel beszél az alkotás folyamatáról, arról, miért is oly különleges a grafikus mesterség. Büszke volt a 30 egyéni bel-és külföldi kiállítására, s bátran mondhatjuk, műveinek meghatározó része ama franciaországi művésztelep, Vence hatását tükrözi.

 

A kiállítás megtekinthető október 16-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

 


kohegyi 039KŐHEGYI Gyula

grafikus, (Pestszentlőrinc, 1933. szeptember 13. –) 

 

A Kirakatrendezői Iskola után 1956-61 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosított grafika szakán folytatta művészeti tanulmányait, mestere: Kmetty János, Hincz Gyula, Ék Sándor és Barcsay Jenő. 1963-tól foglalkozik kisgrafikával, ex libris készítésével. 1970-ben ösztöndíjasként három hónapig Franciaországban, a vence-i művésztelepen dolgozott. 1971-ben az I. Balatoni Kisgrafikai Biennálé II. díját nyerte el.

 

   A rézkarcoló művészek alkotóközösségének tagja, alapítója a Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesületének. Változatos technikával – rézkarc, linóleummetszet, monotípia, tollrajz, fametszet – készülő munkáihoz a természetből, ezen belül különösen az állatvilágból kölcsönöz szívesen motívumokat. Az antik világ és a világirodalom szintén megihlették alkotói fantáziáját.

 

 

(www.artportal.hu) 

10ker lapfej

Kőbánya

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

2024.04.15. | szerk

Legyen szó lakásfelújításról vagy építkezésről, a megfelelő generálkivitelező választása talán a legfontosabb kérdés, hiszen ezen múlik, hogy az elkövetkező években, évtizedekben hogyan fogjuk érezni magunkat az otthonunkban.

Művelődés

Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

Képek, versek és a zene összefonódása a Költészet napján

2024.04.12. | Oszvald György

A Kőbányai Képző és Iparművészek Egyesülete április 10-én a Költészet napja tiszteletére egy különleges kiállítást rendezett, melynek az Összművészeti Trialógus – beszélgetés képzőművészetről, irodalomról, zenéről címet adta. A képzőművészek képei,...

Budapest

Kik most a legnépszerűbb Aviva oktatók Budapesten?

Kik most a legnépszerűbb Aviva oktatók Budapesten?

2024.04.15. | szerk

Az Aviva torna visszaadja a nőknek a testi és lelki egyensúlyát. Szakképzett Aviva oktatók közel 30 éve segítik a hölgyeket hazánkban, hogy nőiességükben ki tudjanak bontakozni. Kik a legjobbak Budapesten?...

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

Kőbányai ground golf sikerek Spanyolországban

2024.04.02. | Oszvald György

Elektronikus levelet kapott minap a 10kerkult.hu portál. Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke küldött nagyszerű híreket. „Örömmel tájékoztatom önöket a Spanyolország, Segovia városában elért magyar sikerekről az Open Európa Ground...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100