AD-blacklist1

2016
ápr.
26

Mankót kapott a polgármester

Írta: Szerk.

jog illusztracioEsélyt kínál az egyik önkormányzati képviselő a kerületi polgármesternek, hogy a kitiltási ügyet megnyugtatóan rendezhesse. Közben a civil társaságok kiosztottak neki egy jelképes kokit is.

 

 

Ha úgy tetszik, lassan Kovács Róbert polgármestert maga alá temeti a kutyás ügy. Nekünk kívülről úgy tűnik, úgy viselkedik ebben a témában, mint a viccbeli autóvezető, aki egyedül megy szembe a forgalommal a sztrádán, mégis ő tartja a többieket hülyének.


Hétfő este – Kovács szombati reakciói után (az RTL Klub híradója itt, ATV híradója itt nézhető meg, az Origo tudósítása pedig itt) – a Felelős Kutyatulajdonosok az Élhető Kőbányáért Civil Társaság a következő közleményt adta ki:
Az április 23-i kőbányai kutyás demonstráció kapcsán Kovács Róbert X. kerületi polgármester nyilatkozott számos televíziós társaságnak és internetes portálnak. Polgármester úr sajnos teljesen félreérti a kialakult helyzetet, és nem látja valódi problémáinkat. Az önkormányzati kommunikáció is kizárólag a kutyafuttatásra kijelölt helyek nagyságával foglalkozik. Nem értik, hogy miért nem elég csak a futtató.
A kutya nem egy vadállat, akit ketrecbe kell zárni, hogy ott kidühöngje magát, hanem szociális lény, akinek ugyanúgy szüksége van bámuldozásra, felfedezésre, fizikai és szellemi kontaktusra az őt körülvevő világgal, mint nekünk.
A modern kutyás életforma abból áll, hogy az életem minél nagyobb részét a kutyám, kutyáim társaságában akarom tölteni. Nemcsak azért viszem el otthonról a kutyámat, kutyáimat, hogy mozoghassanak, hanem elviszem őket nyaralni, ott vannak a kerti partin, a kerületi Halmajálison, és akár a karácsonyi vacsora alatt is nyugodtan heverésznek a lábamnál. Ehhez az életfomához hozzátartozik, hogy a kutyám velem van, amikor sétálok a park füvén és gyönyörködöm a fákban, vagy piknikezek barátaimmal, esetleg egy pokrócon heverészem a kánikulában, az árnyékban. Egy kutyafuttatóban csak akkor lehet piknikezni, ha nincsenek ott más kutyák, de nyugodt heverészésre, szemlélődésre se számítson senki. Azt sem hiszem, hogy kisgyermekes-kutyás családok szívesen töltenének el egy délutánt a futtatóban száguldozó kutyák társaságában. Nincs hová elhúzódni sem, ha békésebben szeretnék a kutyával lenni, esetleg gyakorolni szándékszom.
Mindemellett nyáron a felhevült aszfalton komoly felelőtlenség kutyát sétáltatni, télen viszont a síkosság miatt lenne szükséges a gazdáknak a jéggel borított utak mellett haladni. A tervezett szabályozás nem teszi lehetővé mindezeket.


És, ha már szabályozás!
Somlyódy Csaba önkormányzati képviselő megoldást kínált a tehetetlennek és makacsnak tűnő városvezető és persze az érintett kutyagazdák számára – ezt web-és Facebook-oldalán osztotta meg szintén hétfőn. Határozati és rendeleti javaslatot nyújtott be a testület felé.
„Arra teszek javaslatot, hogy a testület a kitiltó részt helyezze hatályon kívül, és szeptember 30-ig a városvezetés dolgozza ki – az érintett civil társaságok érdemi bevonásával egy munkacsoportban – a felelős állattartást és közterületi állatjelenlétet, valamint a betartásához elengedhetetlen önkormányzati feltételeket részletesen (gazdák jogai, kötelezettségei, engedett és tiltott tevékenységeik, hivatal hatósági feladatai, szankcionálás típusai, mértéke stb.) leíró és szabályozó rendeletet.
Mert ha egy ilyet közösen, hangsúlyozom, közösen alkotunk meg, akkor egyfelől senki nem érezheti magát rosszul, senki nem panaszkodhat a másikra, hogy miért értetlenkedik, másfelől világos lesz, hogy kinek mihez kell alkalmazkodni, kinek mit kell betartani és betartatni. Ez a lépés még időben, a májusi képviselő-testületi ülésen megtehető. A jogi lehetőség tehát adott…”


Most már tényleg Kovácson a sor, hogy tegyen valamit, mert cselekvés nélkül a helyzet csak rosszabb lesz, és hosszú távon tényleg ráomlik ez az ügy.