AD-blacklist1

2015
máj.
21

Mecset nem épül, uszoda igen

Mazsa terSe mecset, se Moszkva-park nem lesz Kőbányán, szögezte le csütörtökön Kovács Róbert polgármester. Ellenben egy új uszoda a Mázsa téren nagyon is lehet.

 

 

 


Rendhagyó tudósítás következik a kőbányai képviselő-testületi május 20-i soros havi tanácskozásáról, mert több fontos téma volt, amik megérnek egy-egy önálló cikket, és nem akarjuk ezeket egybe tömöríteni.
Viszont volt néhány más, amit meg össze lehet „gyúrni”.


Márpedig nem!


Például a legaktuálisabb, a mecset-ügy ide kívánkozik! Kovács Róbert polgármester ugyanis a tanácskozás elején kiosztotta a komplett magyar sajtót, amiért „ámokfutást rendeztek Kőbányával kapcsolatban”, hiszen „soha nem volt szó arról, hogy itt mecset lesz”!


Csütörtökön Kovács Róbert azt mondta, a közelmúltban jártak nála többek között izraeli, tajvani, ukrán üzleti delegációk befektetési lehetőségek iránt érdeklődve, és elismerte, török küldöttség is volt a hivatalban. Hozzátette: valóban mecsetépítési céllal néztek ki egy kerületben lévő ingatlant. De jelezte nekik, hogy az nem az önkormányzaté, így elakadtak a puhatolózások.
– Majd nyilvánosságra került egy mecset látványtervét bemutató videó, tehát ezt és a megbeszélésről szóló információt valaki összerakták úgy, hogy Kőbányát mecset fog épülni! Nem lesz mecset, ahogyan Moszkva-park sem! – tette egyértelművé a mostani és a pár hónappal ezelőtti, szintén nagy vihart kavart ügyet a polgármester.


A meg nem erősített információk szerint a HIT Gyülekezethez közeli Vigyázó blog írt először arról, hogy a X. kerületben mecsetet építene a török vallásügyi minisztériummal kapcsolatban álló török alapítvány, a török szaktárca pénzén. Az Index göngyölítette tovább a hírt, és a lapnak Kovács Róbert elismerte, hogy a török nagykövetség érdeklődött a terület iránt, és 2014 végén személyesen is megkeresték; a kérdéses – Fehér úti – terület azonban nem a kerületi, hanem a fővárosi önkormányzat tulajdona.
Nem tudjuk, hogyan hangzott a szó szerinti párbeszéd Kovács Róbert és az indexes kolléga között. Ha csak annyi, amennyit írtak, akkor korrektül jártak el, hiszen a lényeget hozták le: volt érdeklődés, de az ingatlan nem Kőbányáé. Nem tudjuk, hogy elhangzott-e a fentebb idézett, a grémium előtt elmondott mondat („soha nem volt szó arról, hogy itt mecset lesz”). Ha igen, akkor a kolléga hibázott, hiszen egyértelmű cáfolatot felejtett el közölni, és így szabad utat engedett a képzelet szárnyalásának – ha úgy tetszik, az „ámokfutásnak”, hiszen kisebb-nagyobb médiafelületek is foglalkoztak ezzel –, ha meg nem, akkor a polgármester vétett, hogy nem cáfolta kapásból a hírt.
Nem szeretnénk mi a teljes hazai sajtót megvédeni, csak hát az ok-okozati összefüggések lényegesek.


Összeállt a Mázsa-mozaik


Mint ahogy lényegi információk szűrhetők ki egy-egy „fél kijelentésből” is akár.
Bár egy kőbányai vezető tisztségviselő kérését akceptálva, az önkormányzat üzleti érdekeire tekintettel, nem foglalkozunk bővebben Turi György úszó mesteredző – áprilisi köszöntése során a testület előtti – elszólásával, Somlyódy Csaba (MSZP) mostani furcsa utalása és a legelső napirendi pont előterjesztésében lévő, a Kobanya.hu-n keresztül nyilvánosságra került világos célzás miatt muszáj valamit írnunk az ,,nyelvbotlásról"!
Ha – az üzleti érdekekre tekintettel – mindenki bölcsen hallgatott volna, illetve nem foglalta volna a dokumentumba azt, amit, akkor mi sem ütnénk a klaviatúrát.
Nyilván így érthetetlen, mire is gondolunk, de kifejtjük!


Turi György egy hónapja azt találta mondani, hogy a 2017-es budapesti „vizes” világbajnokságra felépíteni kívánt Dagály fürdőbeli uszodakomplexummal párhuzamosan előkészületben van egy kőbányai uszoda is.
A májusi tanácskozás első napirendje a 2015-ös költségvetési rendelet módosítása volt. Ebben szerepel, hogy a 38924/108, 38403/2 és 38403/4 helyrajzi számú ingatlanokra ingatlanvagyon-értékelési szakvéleményt kértek, továbbá az is, hogy „a kormány már 2014. márciusa óta vizsgálja egy Kőbányán megvalósítandó multifunkcionális sportcsarnok és uszoda beruházási koncepcióját”. Somlyódy Csaba hozzászólásában pedig megjegyezte, hogy ez a napirend tulajdonképpen „a Mázsa téri projekt technikai átvezetése” a büdzsébe.


Innentől könnyű összerakni a mozaikdarabokat.
Januárban egy bővebb összeállításban foglalkoztunk azzal, hogy a kőbányai önkormányzat visszavásárolná tulajdonosaiktól a Mázsa téri földterületeket, hogy ott sportcélú fejlesztést hajtson végre. Akkor egyik gazdától sem kaptunk egyértelmű választ. Illetve hetekkel később a Morrison 97 Kft. részünkre elküldött válaszában elismerte, hogy hajlandó megválni a saját birtokától. Mivel a fenti három helyrajzi szám az egész Mázsa teret, illetve a túloldali, Kőbányai és Pongrác utak sarkán lévő területet jelöli, és az előterjesztés szerint ezek megvásárlására 1,6 milliárd forint fejlesztési hitelt venne fel a városháza. Így amennyiben az üzlet létrejön, akkor a Mázsa téren épülne az új kőbányai uszoda. (Bár ugye – a fentiek szerint – a kormány tavaly tavasszal óta vizsgálja ennek lehetőségét, néhány tárca tavaly decemberben nem tudott ilyen Mázsa téri elképzelésről. Azóta lehet, összeértek a szálak. Ugyanakkor itt mea culpázunk: e hivatkozott cikkünkben elfelejtkeztünk arról, hogy a kormánytámogatás lehet fejlesztési hitel felvételéhez szükséges hozzájárulás is.)
Egyébként a költségvetési módosítást egyöntetűen megszavazták – így Mácsik András is, aki ugye már nem lehetne képviselő… Na de ez egy másik történet.

 


Egyebek
Ismét foglalkoztak az FKF Zrt. hulladékos rendszernek Újhegyi úti BUFA-telephelyével. Kezdhet aggódni a Főkefe. Részletek hamarosan.
A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, mint önkormányzati költségvetési szervet megszűntette a testület, az önkormányzat közművelődési feladatait egy nonprofit gazdasági társaság veszi át. Részletek erről is később.
A Sütöde utca 4. alatti épületrész bontását jóváhagyták, így annak helyére a Bosch gyár bölcsődéje kerülhet.
Elfogadták a 2014-es költségvetés zárszámadását, amiből kiderül, hogy közel 600 millió forint plusz összeg maradt a gazdálkodás során, és amit az idei büdzsébe vezettek át.