AD-blacklist1

2015
ápr.
17

Közbiztonság: rendben!

kobanya phTovábbi fizető parkolási övezetek kijelölésének lehetőségéről döntött a kőbányai képviselő-testület. Szintén tárgyalták és elfogadták a rendőrség 2014-es tevékenységéről szóló beszámolót is.

 

 

 

 

Szép hagyományőrzéssel kezdődött a kőbányai képviselő-testület április 16-án megtartott tanácskozása. Jó ideje szokás ugyanis, hogy ha egy kőbányai személy magas rangú állami vagy fővárosi elismerést kap, akkor őt a grémium előtt is köszönti a polgármester és egy jelképes ajándékot ad át a hivatal és testület nevében.
A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából többen is kitüntetést vehettek át.
A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésben részesült Kőbánya díszpolgára, Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvos, anatómus, endokrinológus, agykutató, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómia, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professor emeritusa a kémiai neuroanatómia megalapozását jelentő kutatási eredményei, a róla elnevezett agyi mikrodisszekciós technika bevezetése, valamint kiemelkedő oktatói tevékenysége elismeréseként.
A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott a kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként, Nagy Zoltán nyugalmazott gyógypedagógus, a kőbányai Komplex Általános Iskola volt igazgatója.
Ugyanebben az elismerésben részesült Turi György mesteredző, a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt úszóedzője, a Kőbánya SC úszó-szakosztályának vezetője.
E ponton elnézést kell kérnünk az érintettektől, ugyanis márciusi hírünkből sajnos Palkovitsot és Nagyot kifejeltettük.
Ha nem is magyarként, de Kőbányához kötődő személyként magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vett át Dr. Sutarski Konrad, a kőbányai székhelyű Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára nyugalmazott múzeumigazgatója, költő, író, műfordító – ám ő kis ünnepségen, talán szervezői feledékenységből, talán más miatt, nem volt jelen.


– Itt születtem, itt jártam iskolában, maradtam, maradok kőbányai, amíg csak élek. Egy ilyen díj, így 80 év felett, afféle elbocsátó szép üzenetnek tűnik; de én inkább dolgozom, meddig csak lehet – mondta a SOTE-n még mindig aktívan tevékenykedő Palkovits Miklós.
– Talán a nyugdíjhoz közel egy életútnak is vége, lehet ezt gondolták az elismeréssel az odaítélők, ám én nem így vélem. Azért szeretnék még tovább dolgozni, hogy az eddig Kőbányának is megszerzett dicsőséges eredményeket képesek legyünk megőrizni – tette hozzá Turi György.
A később megérkező Nagy Zoltán közel félórás felszólalásban köszönte meg, hogy több évtizeden át Kőbányán munkálkodhatott.
– Egy öregúr látogatása véget ért – jegyezte meg. 

 

Szám szerint jó


A könnyed bevezető után komolyabb témával foglalkozott a testület: a kőbányai rendőrkapitányság 2014-es esztendejével.
Dr. Gyetvai Tibor alezredes, kapitányságvezető adott áttekintést a tavalyi esztendőről, és a statisztika alapján Kőbánya közbiztonsága javult. Egy adatsor szemlélteti ezt: a regisztrált bűncselekmények száma 2013-ban 4771 darab volt, 2014-ben 3313 darab. A 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma is csökkent Kőbányán: 2014-ben ez a szám 4194 darab, 2013-ban 6027 darab volt, ez 30,4 százalékos csökkenést jelent. Az eredményes nyomozások aránya az elmúlt évben jelentősen emelkedett: 2013-ban még csak az eljárások 33,8 százaléka volt eredményes, míg 2014-ben már 43,7 százaléka.
Ugyanakkor Gyetvai Tibor két érdekességet is „elejtett” prezentációja közben. Meglehetősen fiatal a rendőri állomány: az átlagéletkor 31,9 esztendő, és az egyenruhások közül 67 fő öt évnél kevesebb szolgálati idővel rendelkezik. Mikor említette a tavaly kocsival megtett kilométereket, odaszúrta, hogy mentek amikor csak tudtak, „amikor működtek a járművek” – ez azért finom jelzés a műszaki állapotra. 


A képviselők néhány akut problémát is említettek. Weeber Tibor (Fidesz) alpolgármester az Algyógyi útra terelt, dübörgő és olykor szabálytalan teherautó-forgalomra való odatekintést kért, Agócs Zsolt (Fidesz) pedig a jó idő bekövetkeztével a Jászberényi útra kirajzó és 100-200 km/h-s sebességgel száguldozó motorosok megfékezését kérte. A kapitány ígéretet tett a helyzet kezelésére.
Mácsik András és Mátrai Gábor (fideszesek) pedig az újhegyi körzeti megbízottak munkájáról, láthatóságáról avagy láthatatlanságáról magyarázott. Gyetvai – már nem először – hangsúlyozta, hogy az ott lévő rendőrök csak minimális időt tölthetnek a KMB-irodában, inkább a közterületen kell jelen lenniük.
Tubák István (Jobbik) felvetésére pedig jelezte, hogy a nyári időszakban visszatérnek a civil ruhás nyomozók a kerületben áthaladó villamosokra, buszokra, hogy a nyaklánc-kitépőket lefülelhessék.
A testület egyöntetűen elfogadta a kapitányi beszámolót, mint ahogy – 15 igen és 2 tartózkodás mellett – a térfigyelő rendszer 2014-es működéséről szóló jelentést is. 

 

Tovább, tovább


Hasonlóképpen komoly téma volt a parkolási helyzetet taglaló napirend. Egész pontosan a testület elé került pótlásként az az anyag, ami a Gyakorló utca mellett további fizető parkoló övezetek kijelölését tekinti át. Kovács Róbert polgármester hangsúlyozta, ezek még nem konkrétumok, csak a lehetőség megteremtése, a jóváhagyás – hosszú átfutási idővel – a fővárosi önkormányzaton múlik. A felszólalásokból annyi kivehető volt, hogy talán a Bajcsy kórház körüli terület lehet a következő övezet, de elképzelhető az Üllői úti és a Hungária körúti lakótelepek mentén is ilyen. Az elvi bevezetést támogatta a testület.

 

Megvétózott igazgató


További témák röviden.
A Kada Mihály Általános Iskola és a Szervátiusz Jenő Általános Iskola intézményvezetői pályázatának véleményezése került a grémium elé – utóbbi jelöltjét, Demeter Antalt 8 igen, 1 nem és 8 tartózkodással nem támogatta a testület. (A tartózkodók kivétel nélkül fideszes képviselők voltak.) A végső döntést a minisztérium illetve a kormány hozza meg.
Elfogadták a kőbányai önkormányzati cégek (Vagyonkezelő, Kőkert, Szivárvány) tavalyi beszámolóit és az idei esztendőre szóló üzleti terveit.
Döntöttek arról, hogy az Óhegy Polgárőrség számára a Bodza utcában biztosítanak helyiséget feladatai ellátása érdekében.