AD-blacklist1

2015
ápr.
16

Méltatlan-e Mácsik a képviselőségre?

Írta: Oszvald György

tartozas1Mácsik András kőbányai fideszes önkormányzati képviselő a mai napig nem rendezte a köztartozását a NAV nyilvántartása szerint, holott lapunk erre január végén hívta fel a figyelmét. Igyekeztünk elérni a képviselőt, s választ kapni, mi történt vagy mi nem történt azóta. Nem sikerült.

 

 

 

Ez év elején tettünk közzé egy írást Mácsik András köztatozásáról. Akkor készségesen válaszolt a kérdéseinkre, ígérve, rendezi az önhibáján kívül keletkezett adósságot, és hozzátette, azzal nem törődik, hogy utána szerepel-e vagy sem bármilyen listán.

 

   Mindez rendben is lenne, ha a vonatkozó önkormányzati törvény  (2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól) nem lenne egyértelmű. Azt írja ugyanis, hogy méltatlanná válik megbízatására az a képviselő, akinek köztartozása van.

Így szól a rendelkezés:

,,9. § (1) Az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik:

d) méltatlanság megállapításával;

38. § (1) Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását,

d) akinek az állammal, önkormányzattal szemben - a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően - köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül - részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően - nem rendezi."

 

A hivatkozott törvény a 38. § (4)-ben kimondja azt is, hogy: „Az önkormányzati képviselő megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba (a továbbiakban: adatbázis). Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét. Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt.”

 

   maÚgy látszik, nem sokan akarnak tudomást venni Mácsik András (képünk) immár krónikusnak mondható tartozásáról. Főleg ő maga nem. Hogy a köztartozás fennáll, nem mi mondjuk: a NAV köztartozásmentes képviselők listáján nem szerepel Mácsik András neve. Tehát jelen cikkünk írása idején (04.16-án késő este) a NAV honlapjáról kimásolt adatsor szerint a tartozás fennáll.

 

Pedig szerkesztőségünk igyekezett megadni a lehetőséget a képviselőnek, hogy tisztázza a helyzetet. Április 2-án ezt a levelet írtuk neki. (Tekintettel a tegező viszonyra, a levélben is ezt alkalmaztuk.)

„Kedves András!

Szándékom szerint április 10-e előtt nem akartalak megkeresni, tekintettel arra, hogy a tartozással kapcsolatos frissítések (legalább is az információm szerint) minden hó 10-én történnek. Figyelembe véve a rendelkezésedre álló időt és a NAV frissítési gyakorlatát, márciusban még nem volt esedékes rákérdeznem, hogyan állnak a dolgaid e tekintetben.

nol.hu cikke viszont lépéskényszerbe hoz, tekintettel arra, hogy téged is nevesítettek, ezért illő tisztelettel kérlek, válaszolj a következő kérdésekre.

Mikor és hogyan tájékoztattad az elmaradásról a képviselő-testületet? Személyesen te vagy a munkahelyed egyeztetett a NAV-val az adóhátralék ügyében? Mikor történt meg az egyeztetés (vagy a dokumentumok beadása)?

Valójában milyen nagyságrendű összegről van szó?

Rendezted-e már az elmaradást?

Ha még nem, mikor kerül erre sor és ‒ tekintettel az előzményekre ‒ értesíted-e majd a szerkesztőségünket a befizetési (vagy bármely más) igazolás/bizonylat másolatával?

Köszönöm figyelmed, s kérlek, a lehető leggyorsabban szíveskedj válaszolni!”

 

Mivel ezt az írást olvassák, könnyű kitalálni, Mácsik András nem válaszolt. Újabb levelet írtunk, s nyomatékkal kértük a választ.

„Kedves András!

Továbbra is kérem, hogy az április 2-án elküldött levelemben feltett kérdésekre szíveskedj válaszolni. Az idő előrehaladta miatt most konkrétan kérem, ápr. 16-án estig tedd meg ezt légy szíves!

Remélem, belefér az idődbe, ez is van olyan fontos, mint a régi műemlék épületek bemutatása.

Köszönöm figyelmed,

üdvözlettel:

Oszvald György”

 

macsik0416

  Mácsik András 2015. 04.16-án nem szerepel a köztartozás nélküli képviselők adatbázisában

 

   Itt tartunk ma, hisszük, hogy az este kilenc óra utáni időpont feljogosítja szerkesztőségünket arra, hogy a történteket, azaz a nem megtörténteket közzé tegyük. Főleg úgy, hogy ma, a kora délutáni órákban telefonon is kerestük a képviselőt, de nem értük el.

 

   Kíváncsian várjuk, mikor zárja ki Mácsik Andrást a kőbányai képviselő-testület tagjai sorából, mikor foglal állást arról, hogy a fideszes parlamenti kétharmad által alkotott és elfogadott törvény alapján a fideszes Mácsik András méltatlanná vált a képviselői tisztségre.