AD-blacklist1

2014
nov.
18

A nagy semmi és a kis valami

kobanya phA hatályos rendelkezéseknek megfelelően a kőbányai képviselők is leadták a vagyonnyilatkozataikat. Volt, aki kevésbé vette komolyan a kitöltést.

 

 

 

Nem mindig volt divat Kőbányán, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatokat a törvényben meghatározott módon hozzák nyilvánosságra. Pár éve kis túlzással bozótharcot vívtunk a helyi önkormányzattal a közzététel érdekében – annyi hozadéka lett a dolognak, hogy most már időben kiteszik a dokumentumokat a helyhatóság honlapjára.
A törvény szerint minden új ciklus kezdetén is meg kell ezt tenni, a kőbányai önkormányzat is elvégezte ezt a feladatát.


A vagyonbevallás elvileg egy hasznos dolog lenne akkor, ha volna egy olyan független állami hivatal, amelynek kötelessége lenne a nyilatkozatok tartalmát vizsgálnia, gyanús tételek esetén pedig peres eljárást indítania. Elvileg léteznek ma is hivatalok – például Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), Állami Számvevőszék (ÁSZ), Legfőbb Ügyészség, Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) –, amelyek profiljába beilleszthető lenne ez a tevékenység. De mint közismert, ezek messze nem függetlenek, és fontosabbnak érzik a civil egyesületek, bizonyos vállalkozások, bejelentők vegzálását például annál, mint, hogy érdemben megnézzék, vajon papír szerint mitől lett nagyobb hétről hétre a volt belvárosi polgármester ingatlanvagyona vagy az ifjú külügyérnek vajon miért több a bevallott vagyona annál, mint amennyit a hivatalos keresetéből meg tudott volna venni…
Tehát, amíg nincs számonkérés, amíg büntetőjogi következménye a vagyonnyilatkozat kitöltésének, addig ez a papír tényleg csak egy fecni.


És ennek megfelelően kezelik is egyes képviselők ezt Kőbányán. (Alább leginkább az új testületi tagokra koncentráltunk, a régi-új tagokét az idén januárban beadott, 2013-ra vonatkozó dokumentumaikkal vetettük össze, és csak azt jeleztük külön, akinél figyelemre méltó eltérést vettünk észre.)
A komolytalanság-vételben élen jár a jobbikos Tubák István – legalábbis kissé életszerűtlennek tűnik, hogy egy autón kívül semmije sincs. Nincs a nevén tulajdonosként ingatlan, se tartozása, se követelése, nem tulajdonos gazdasági vállalkozásban sem. Kereső foglalkozása sincs – illetve lehet, mert a vonatkozó részben azt jelölte meg, hogy foglalkozását szünetelteti, de, hogy pontosan mi az és hol, azt már nem írta be.


Gazdag Ferencről (Fidesz) sem derült ki, hogy mivel keresi meg a kenyérre valót a képviselőségen kívül. A honlapra feltöltött dokumentumból éppen ez a rész hiányzik. Mindenesetre három kőbányai ingatlanban is van tulajdonrésze, van három gépkocsija. Lehet, ezzel összefügg, hogy összesen 22 millió forint tartozást halmozott fel. Ezzel szemben 300 ezer forint készpénzt tart otthon, banki követelése pedig 3 millió forint.
Nehéz lehet havi 59 ezer forintból megélni, két zuglói lakás költségeit finanszírozni – Bányai Tibor Péter (Együtt) havonta ennyit vitt haza nyelvtanárként, semmi többet. Most a képviselőség azért hoz majd a konyhára valamit. Egyéb ingósága, megtakarított pénze nincs, igaz tartozása sincs.
A szintén Fideszes Mátrai Gábor szerényen éldegél. Egy kőbányai és egy zalaszántói ingatlan van a nevén, egy Opel autóval közlekedik, egy cégben ügyvezető, takarékjegyben pedig 2 milliót fialtat.
Patay-Papp Judit (DK) mindössze egy Fiat gépkocsit birtokol, házat, lakást nem. A Díjbeszedő Zrt.-nél dolgozik alkalmazottként, emellett két cégben érdekelt kistulajdonosként. Fizeti a még 1,9 milliós diákhitelét és további 6 milliós banki tartozást is felhalmozott.


A „régi motorosok” közül dr. Pap Sándor alpolgármesternek (Fidesz) a 2014. januári állapot szerint 2013-ban még 3 milliós „sara” volt, ezt 2014. novemberére kiegyenlítette. Agócs Zsoltnak (Fidesz) tavaly még volt otthon 1,2 millió készpénze – ezt vagy felélte vagy elhelyezte értékpapírba. Utóbbi mindenesetre 4,5 millió összegű befektetésre hízott. Tóth Balázsnál (LMP) is akad némi változás: az év elején leadott papír szerint tartozása már csak 7,4 millió volt, ami most ismét 14,8 millióra kúszott fel.


Mindezek tükrében kíváncsiak várjuk 2015 elejét, amikor a soron következő vagyonnyilatkozatot kell leadnia mindenkinek…

 


Update, 2014. 11. 20


Tóth Balázs szerkesztőségünknek írott levelében pontosította, hogyan is kell értelmezni a vagyonnyilatkozatban feltüntetett adatokat.
,,A vagyonnyilatkozatomban 14.800.000/2 Ft tartozást írtam. Belátom ez félrevezető lehet, azt akarja jelenteni, hogy a feleségemmel együtt van 14.8 M Ft tartozásunk, amiből tehát a rám eső rész 7.4 M Ft. Egy évvel ezelőtt valószínűleg nem bonyolítottam így túl, ezért volt ott akkor 7.4 M Ft, ami azt jelenti, hogy tartozásom nem változott évről évre, ugyanannyi maradt.
A február 14-i hasonló témájú cikk azt tartalmazza, hogy 15 millióm van értékpapírban. Egy életbiztosításom van, ami ha meghalok, ennyit fizet a kedvezményezettnek, a feleségemnek. Tehát ez nem megtakarítás, csak haláleseti kifizetés. Ebből a biztosításból tehát csak az eddig befizetett részletekkel tudnék rendelkezni, ami 4,5 M Ft."