AD-blacklist1

2014
szep.
15

Függetlenek és belterjesek

voksolasVéglegessé vált az önkormányzati választáson indulók névsora. Kőbányán – unikumként – akad több független jelölt is. Az egyik párt viszont kissé belterjes jegyeket mutat.

 

 

 

 

A Nemzeti Választási Bizottság jóvá hagyta a helyhatósági választáson indulók névsorát, így a kőbányai indulók is ismertté váltak. A teljes lista itt olvasható. Mi egy kisebb elemzést végeztünk – és több érdekességre is bukkantunk.


A polgármesteri tisztségért 2010-ben négyen indultak, közülük hárman (Kovács Róbert regnáló városvezető /Fidesz/, Élő Norbert /DK/, Tokody Marcell /Jobbik/) újráznak, mellettük újoncként feltűnt a színen a Kádár János-hívő Thürmer Gyula-féle Munkáspárt jelöltje, Kerezsi László, indul még a mostani testületi tag és pénzügyi bizottsági elnök Tóth Balázs (LMP), és utolsó pillanatban leadta nevezését Szabó Antal is. Róla tudni kell, hogy mindentől és mindenkitől független – ami a mai elvetemülten pártos hazai világban nagy szó –, éveken át rendőrként szolgált Kőbányán, majd a közelmúltban egy ideig irányította a Kőbányai Közterület-felügyletet, ahonnan – mivel feloldhatatlan szakmai nézeteltérése támadt az önkormányzat felső vezetésével – ideiglenes megbízatása lejártával távozott.


Számunkra meglepő, hogy a Munkáspárt mind a 12 választókörzetben képes volt jelöltet állítani – egyúttal kompenzációs listát is összeállíthatott –, viszont a párt jelenléte a koordinált baloldalra lehet veszélyes azzal, hogy szavazatokat vihet el tőlük.


Ha már az ellenzék fő erejét említettük: érdekes lehet Élő Norbert sorsának alakulása. Ha nyeri a polgármester-választást, akkor helye lesz a kőbányai képviselő-testületben és a fővárosi közgyűlésben. Ha veszít, akkor azon múlik minden, hogy mennyivel veszít: mivel a MSZP-DK-EGYÜTT-PM helyi közös kompenzációs listájának utolsó (15.) helyén szerepel, innen nem juthat a Szent László téri grémiumba, ellenben a szavazatok mennyiségének függvényében – mint vesztes polgármesterjelölt – bekerülhet az új nagy-budapesti döntéshozó csapatba. De adott esetben elképzelhető az is, hogy végül mégsem jut be a fővárosházába.


Az országos szinten jelentősnek tartott másik ellenzéki erő, a Jobbik kőbányai próbálkozóinak névsora kisebbfajta gyöngyszem. Itt a Jobbik amolyan családi párt lett – a neveket böngészve jutottunk erre a következtetésre.
Indul egy bizonyos Burghardt Edvárd Norman a 3-as választókörzetben és indul Burghardt Dóra az 5-ösben. Aztán Kacsmarcsik György István a 7-esben, aztán Kacsmarcsik György Istvánné a 9-esben. Nagyon valószínű, hogy férj-feleség párosok. Mellettük érdekes Tokody Marcell kanyarja: majd’ három évig a kőbányai képviselő-testület tagja volt, innen kilépett, idén tavasszal a parlamenti választáson már a XX. kerületben volt képviselőjelölt, akkori kudarca után most visszatért a „kályhához” polgármester- és egyéni jelöltként is. Ugyanakkor egy a szélsőjobbos radikális internetes portál nyilvánosságra hozta a Tokody és egyik párttársnője között pár hónappal ezelőtt lezajlott felettébb pikáns csevegést… És amolyan bónuszként: a Jobbik listájának utolsó helyén az a Tömör-Tones Zsolt szerepel, aki pár éve jókora adósságot hagyott maga után egy sportklub résztulajdonosaként.


Ha már az elején némi tisztelettel adóztunk Szabó Antalnak, hogy független jelöltként próbálkozik – ilyen formában megméreti még magát a 4-esben is –, úgy illik, hogy a másik két független induló nevét is megemlítsük: ők Pozsár Tamás Gábor és Radácsy Tivadar (a Szent László Általános Iskola tanára).
Független médiumként hadd legyünk velük elfogultak, és hadd kívánjuk nekik a legtöbb sikert október 12-én!