AD-blacklist1

2014
aug.
29

Pofonok völgye

kt-2014 aug1Kedélyes hangulatban telt a kőbányai képviselő-testület csütörtöki ülése két képviselő magánszámának köszönhetően. Viszont súlyos pofonokat is kénytelen volt elviselni a helyhatóság.

 

 

 

 


Némi köszöntéssel (Tutta Forza zenekar, Életrevaló Karitatív Egyesület) és egy igen egyedi performansszal indult a kőbányai képviselő-testület augusztusi összejövetele; utóbbi amúgy mintegy vázat is adott a tanácskozásnak.

 

Előjáték


Nos, Révész Máriusz (Fidesz) napirend előtti felszólalását Élő Norbertnek (DK) címezte, aki a baloldali ellenzék polgármesterjelöltje lesz az október 12-i helyhatósági választáson. Kissé messziről indított bevezetőjében megemlítette, hogy Kőbányának „soha ilyen jó és eredményes négy éve nem volt”, hogy „soha ennyi tervvel nem zártunk még le költségvetési ciklust”, majd ostorozta a baloldalt, hogy a sok vita és veszekedés után az addig lebegtetett Horváth Csaba helyett Falus Ferencet – aki azóta az Internet kedvencévé vált – tették meg főpolgármester-jelöltnek, és ez a megoldás mintegy párhuzamosan Kőbányára is érvényes volt. Úgy, hogy Somlyódy Csaba helyett Élő Norbertet, a budai hegyvidéken élő, Kőbányához semmilyen kötődéssel nem rendelkező politikust választották meg jelöltnek.
– De mi mindig konstruktívan viszonyultunk az ellenzékhez, igyekeztünk minden olyan észrevételét meghallgatni, támogatni, ami előrevitte a kerületet. Most sem szeretnénk másként tenni, ezért egy ajándékcsomagot állítottunk Élő Norbertnek, hogy ne haragudhasson ránk. Szeretnénk, ha Kőbányáról hazatalálna budai lakásába, ezért egy Kőbánya-térképet és egy GPS-készüléket átadni – jegyezte mer Révész, és átnyújtotta a DK-s politikusnak a csomagot.


Élő Norbert köszönte szépen, egyébként – ami a javára szól – nem sértődött meg, hanem humorosan fogta fel a sajátos gesztust. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Fidesz – bármennyire is volt a helyi frakció más, normálisabb az ellenzékkel szemben, mint a „nagy” Fidesz –, októberben alulmarad a baloldallal szemben, lévén sokkal jobb programot tud felmutatni.
Aztán később kis bohózat – ami ha úgy tetszik, kedves kis saller volt Élőnek – folytatódott…

 

kt-2014 aug3

Balra az ajándékozó, jobbra az ajándékozott

 

Pintéri nem


Az „előjátékot” követően a nem túl sok napirend megtárgyalásába kezdtek a jelenlévők – néhány figyelemre méltót emelünk ki ezek közül.
Például az önkormányzat a közelmúltban Pintér Sándor belügyminiszternél kezdeményezte néhány törvény összhangba hozását, mert „a hatályos jogszabályok nem biztosítják kellő mértékben a települések közterületei, valamint a magántulajdonban álló ingatlanok rendezettségét”. A tárcavezető diplomatikusan, de elutasította a felvetést. Kovács Róbert – kissé szokatlanul – szolidan bírálta a kormány erős emberét, a kormányfő legbizalmasabb minisztereinek egyikét.
– Nem könnyíti tovább a helyzetünket a jelenlegi jogszabályi környezet – kommentálta így az ügyet.

 

Főkapitányi nem


Belügyi vonalon még egy pofonba szalad bele a kerület. Egy idei májusi testületi határozat alapján a polgármester kezdeményezte az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynál, hogy Kőbánya közbiztonságának fenntartása érdekében az amúgy is szerény létszámú helyi rendőri állományt ne vezényeljék el országos vagy fővárosi feladatok ellátására, egyúttal kérte, hogy lehetőség szerint segítsék elő a létszámnövelést.


Dr. Papp Károly ORFK-vezető válaszában leszögezte, hogy „Budapest illetékességi területén az egyes kiemelt események csapaterőt igénylő rendőri feladataiba a BRFK valamennyi kerületi rendőrkapitányságának rendészeti állománya szükség szerint bevonható, a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztálya 2014. évben 7 alkalommal, összesen 76 fővel látott el csapaterős feladatokat, melyeket az állomány pihenő napján teljesített, ezáltal a kerület illetékességi területén a közterületi jelenlétet az összevonás nem veszélyeztette” – azaz hiába a polgármesteri kérés, az nem teljesíthető, lévén főkapitányi szemmel tulajdonképpen minden rendben van. Papp a létszámnövelés-kérésre egyetlen szóval sem reagált.


Ez azért így kellemetlen „gyomros” volt… A két esetet sokféleképpen lehet értelmezni. Nekünk is megvan a véleményünk, de most inkább ezt nem fejtjük ki.

 

Kellemetlenség

 


És, ha mindez nem lett volna elég, még egy pici kudarcot is muszáj volt elszenvedni. Történt, hogy a 2014-re a társasházi kamerarendszerek kiépítésre kiírt, 7,5 millió forinttal megtámogatott pályázat során eddig mindössze a lakóközösségeknek mindössze 2,1 milliót tudtak kiutalni. Jelenleg – különböző formai kifogások miatt – 3,2 millió forint van függőben; amennyiben az érintett társasházak pótolják a hiányosságokat, akkor megkapják a pénzt, de ha nem, akkor ez bennragad a kasszában. A testület most úgy döntött, hogy az elvileg még felhasználásra váró cirka kétmillió forintra új pályázatot ír ki. Amúgy – szerintünk – attól pici kudarc ez, hogy a jószándék ellenére sem ment minden flottul, igaz mindezért nem hibáztatható az önkormányzat.


Ezután még volt pár ügy, amikor egyszer csak Élő Norbert kibontotta a térképet, és hangos nevetésben tört ki ő és a többiek is: ugyanis a térképből egy jó nagy darab hiányzott. Élő tréfásan megjegyezte Révésznek, hogy „remélem, a GPS azért működik”…
A későbbiekben tárgyalták a BKK Rákosmentét és közvetve Kőbányát érintő járatfejlesztési elképzeléseit – amiről mi is majd egy másik cikkben beszámolunk –, és a nap lezárásaként, amolyan biztos, ami biztos alapon Révész Máriusz két „szűz” térképet adott a rossz helyett Élő Norbertnek.