AD-blacklist1

2011
szep.
11

Éljen a Kőbányai Asztaltársaság!

cssztoronyGyenge a civil szféra. A máról holnapra élés miatt kevesebben érdeklődnek a helyi közügyek iránt. Kőbánya sem kivétel ezalól. Lapunk azért megpróbálja a lehetetlent!

 

Ismerve a mai magyarországi legfelső szintű közéletet, egyáltalán nem meglepő, hogy az emberek többsége megcsömörlött a politikától. Borzasztó rossz trend honosodott meg: a politika minden szegmensbe beszűrődött. Értékes emberi kapcsolatok, viszonyok mentek már tönkre azért, csak mert más oldalnak a téziseiben hittek – hiába értettek másban egyet. Sokan rendszerint az alapján ítélik meg a másik személyt, hogy melyik politikai erővel szimpatizál, ahelyett, hogy a tulajdonságai, személyiségjegyei, erényei alapján tennék. Sajnos mindkét nagy erő magáévá tette a kádári jelszót: „aki nincs velünk, az ellenünk”! És ebben szomorú módon a szekértáborok is osztoznak. Még az is kénytelen osztozni ezekben a kilátástalan ideológiai harcokban, aki csak élni vagy megélni szeretne. Egyszerűen nem tudja magát kivonni a hatása alól, mindenfelől – még a csapból is – ezt kapja.


Ez alapján tökéletesen érthető, hogy miért nincs valódi, a társadalmat megmozgató civil szféra.
Pedig a nyugati társadalmakban rettentő sokat számít a civil erő, a civil kontroll. Ha valamely helyi potentát csak egy kicsit is vét az írott és az íratlan közösségi szabályok ellen, többé nem képviselheti a lakosok érdekeit.


Hogy a nagy általánosságból után egy kicsit konkrétak legyünk: nekünk is feltűnt, hogy Kőbányán jó ideje nem működik olyan civil egyesület, amely átfogná, szervezné az egész kerület társadalmi életet, ha szükséges megszólalna a helyi ügyekben, és, ha úgy alakul, még a jótékonysági ügyeket is felkarolná.
Néhány hónapja az egyébként nyilvános képviselő-testületi üléseket látogató egyik kőbányai honpolgár – amúgy a választók közül vele együtt összesen rendszeresen hárman követik figyelemmel a havi összejöveteleket – felvetette: létre kellene hozni a Kőbányai Asztaltársaságot, azaz a klasszikus civil egyesületet, amelyben a X. kerület sorsáért tenni akarók tömörülhetnének. Sajnos az elképzelést nem követte tett.


Ám a 10kerkult.hu nagy fába vágja a fejszéjét!
Úgy gondoltuk, hogy mi kezdetben összefogjuk ezt a Kőbányai Asztaltársaságot! Amennyiben a helybélieknek tetszik az ötlet, ha akad még olyan ember a kerületben, akiben buzog a tettvágy, lennének társadalomformáló ötletei, megmozdul a közügyekért, akkor megfelelő számú – legalább tíz személy – jelentkezése esetén lapunk megszervezi, lebonyolítja az első összejövetelt! Szigorúan a pártpolitika kizárásával!
Tehát lapunk a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen várja az elkötelezettek üzenetét, jelentkezését!