AD-blacklist1

2011
szep.
11

Szlovák, görög testvérvárosi kötelék

Prkny.svgMindenképpen hasznos, ha egy település nyit más országok felé, kultúrájukkal csak erősíthetik egymást. Kőbánya eddig három külföldi várossal létesített hivatalos kapcsolatot, egy újabb csatlakozása szinte biztos, egy másiké pedig valószínűsíthető.

 

Kőbánya eddig az angliai Wolverhamptonnal, a romániai Balánbányával és a horvátországi Vinkovcival létesített testvérvárosi kapcsolatot. Most úgy tűnik, bővülhet a sor.
A kőbányai Havasi Gyopár Alapítvány és a szlovákiai Párkányban (Sturovóban) székelő Új évszázad Nyugdíjas Klub Egyesület évek óta szoros kapcsolatban van egymással, ha lehetőség adódik, akkor közösen vesznek részt kulturális rendezvényeken, szakmai napokon, turisztikai programokon, alkalomszerűen kölcsönösen vendégül látják egymást. Mivel a kinti rendezvényeken gyakori vendég a párkányi polgármester, az Esztergommal szembeni település irányítójában és kollégáiban felvetődött, hogy a civil szféra kiváló kontaktusára alapozva a két város akár testvérváros is lehetne.


hgy-parkany 079A kőbányai képviselő-testület júliusi ülésén elfogadta a felkérést, a testvérvárosi szerződés kidolgozását pedig elkezdték. Lapunk szerette volna a kezdeményezés hátteréről, a remélt előnyökről megkérdezni a párkányi önkormányzat valamelyik illetékesét, ám írásos megkeresésünkre sajnos nem reagált a hivatal.


A testvérvárosi lista Párkánnyal még nem fejeződik be. Radványi Gábor alpolgármester tájékoztatása szerint a kőbányai görög kisebbségre tekintettel felmerült, hogy legyen egy görögországi testvérvárosunk is.  A háttérmunka zajlik, hamarosan kiderülhet, melyik hellén település lesz a jelölt.

(fotó: 10kerkult.hu - a júniusi találkozó megnyitója)