AD-blacklist1

2011
okt.
13

Alaposan átszabott önállóság

szt laszlo phKőbányát is érinti a leendő új önkormányzati törvény, ám erről kevés konkrétum került nyilvánosságra. A Népszabadság birtokába jutott a törvény tervezete, és meglepő újdonságok szerepelnek benne, például a települési rendőrségről vagy a jegyzői kinevezésről.


A televízióból, az írott és az elektronikus sajtóból több-kevesebb rendszerességgel előbukkannak hírek arról, hogy milyen is lesz az új önkormányzati törvény. Hivatalosan eddig annyit lehetett tudni, hogy 2012. január elsejétől lesz, és alaposan átrendezi majd a helyhatóságok helyzetét, feladatait, ám viszonylag kevés konkrétum szivárgott ki.


A Népszabadság birtokába került a leendő jogszabály tervezete, a lap ebből szemezgetett. Eszerint szűkül az önkormányzatok hatásköre, korábbi saját hatáskörben intézett feladatok (például gyámügy, okmányügyek) a kormányhivatalhoz kerülnek át, és búcsút mondhatnak az alapfokú iskoláknak is. De lehetővé válik, hogy saját települési/önkormányzat rendőrséget hozzon létre. Fontos újdonság, hogy a jövőben a jegyzőt nem a képviselő-testület, hanem a polgármester nevezheti ki.
A Népszabadság írása itt olvasható.