AD-blacklist1

2020
már.
09

Kivárás vagy villámgyors kisajátítás lesz a Hős utcában?

Írta: Oszvald György

hosutca leadSajtótájékoztatót tartott a Kontúr Közhasznú Egyesület a Polgármesteri hivatal előtt február 21-én. Ezen örömmel jelentették be, hogy a Hős utcai kisajátítások során, az egyik tulajdonos esetében a javára szóló bírósági ítélet született. De a minap egy kormányhatározat is napvilágot látott a szomszédos Terrorelhárító Központ beruházásairól…

  

A Kontúr örömét talán akkor lehet igazán értékelni, ha két, a témával kapcsolatos tavalyi eseményt felidézünk.

 

   Kozmeghallgatas 163Az egyik a 2019. november 21-én megtartott közmeghallgatáson a Hős utcai lakástulajdonosok és a Kontúr Közhasznú Egyesület alelnöke, Mihály Bulcsú (képünk) felszólalása.

   Bár előre kell bocsájtani, a kérdés, majd D. Kovács Róbert polgármester erre adott, nehezen minősíthető válasza, reagálása nem a Kontúr öröméről szólt, ám mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy 2020. februárjában, a Kontúr Egyesület sikerről számolhatott be a Hős utcai kisajátítások támájában.

  

Mihály Bulcsu kérdéssorozatát érdemes szó szerint is idézni.

 

   „Első kérdésem, van-e önöknek szívük? Azt látom, hogy embereket tesznek folyamatosan tönkre a Hős utcai helyzet nem kezelésével, illetve a szeméthegyekkel. És azt szeretném kérdezni, hogy a Vagyonkezelő Zrt. a bérleményellenőrzéskor jól végzi-e a munkáját? Rengeteg olyan beköltözésre váró üres lakást találtunk, ahová holnap be tudna valaki költözni, konnektorok, minden rendben, csak le kell nyomni a kilincset és be lehet menni. Azt gondolom, ez felhívás keringőre; lehet mutogatni az önkéntes lakásfoglalókat. Harmadszor az a kérdésem, hogy – azt hiszem, polgármester úr ötször használta a szociális munka szót az interpellációra [korábban] adott válaszában – önnek ez [szociális munka] a Hős utca vonatkozásában mit jelent? A negyedik kérdésem pedig, hogy mikor lesznek a civilek partnerek? Tegnap egy fogadáson voltunk, s ott nagyszerű volt látni egy szabad Budapestet, s azt, hogy a civileket partnerként kezelik. Mi folyamatosan emberi tragédiákat látunk, önök mit terveznek, mert nem látjuk, mikor lesz ennek vége?”

 

   Kozmeghallgatas 029Az elhadart polgármesteri válasz rövid volt:

 

   „Köszönöm kérdését, val… (érthetetlen motyogás) emberi megoldásokat tervezünk, ezen dolgozunk évtizedek óta, nem … (érthetetlen motyogás) azon civil szervezetekkel, amelyekkel együtt tudunk működni.” 

   Emlékeztetőül: négy kérdés hangzott el!

 

(képünkön: D. Kovács Róbertt Antal, polgármester)

 

Ide kívánkozik még Révész Máriusz kiegészítése, annak egy részlete.

 

   Kozmeghallgatas 108„Amikor azt érzékeljük, hogy drogos emberek dőlnek el jobbra, balra a buszmegállókban, a szálak ide vezetnek [a Hős utcába]. És az a helyzet, hogy a Kőbányai Önkormányzat kapott pénzt a kormánytól, hogy ezt a problémát megoldja, ez egyébként az egész kerületnek az érdeke, és az a helyzet, hogy azok a civil szervezetek, akikre a fiatalember hivatkozott, ezt a problémát inkább akadályozzák, tehát nehezebben tudjuk megoldani tőlük.

   És azt hiszem, ha a környező lakásokban élőket megkérdeznék, hogy a Hős utcában mit kéne tenni, akkor azt mondják, hogy igazából az lenne jó, ha ezt a Hős utcai lakótelepet a lehető leggyorsabban sikerülne felszámolni. Ehhez a forrás rendelkezésre áll, értékbecslés alapján készült felmérés, úgy tudom, hogy a lakásoknak az ellenértékét felajánlották az ott lakóknak.” - reagált Révész Máriusz (képünk)

   Megjegyezzük, a Hős utcai témához még többen is hozzászóltak, vagy kérdéseket tettek fel.

 

*

 

   A másik fontos esemény, melyen a 10kerkult.hu is jelenvolt, a 2019. szeptember 13-án, a Kőrösi Csoma sétányon megrendezett utcafórum.

 

KONTUR Kisajatitas 90

  Az utcafórum résztvevői

 

   A fórum témája az önkormányzat kisajátítási eljárása volt. Ezen nem csak a Hős utcai lakástulajdonosok egy része jelent meg, de a kisajátítási eljárásokat ismerő szakértő is képviselte a lakosokat. Szinte szavanként cáfolta a kisajátítással összefüggő korábbi önkormányzati álláspontokat.

   A sok oldalról körbejárt és velős véleményeket sem nélkülöző beszélgetés eredménye az volt. hogy perrel támadták meg az önkormányzat kisajátítási határozatát.

 

*

 

   És akkor elérkeztünk a jelenbe, a Kontúr egyesület február 21-ére, a Polgármesteri Hivatal elé összehívott sajtótájékoztatójára. Szerkesztőségünk erről egy rövid filmes tudósítást is készített. (Elnézést kérünk a rendkívül erős szél miatt kifogásolható hangminőség miatt. -a szerk.) 

   A felvételen megszólalt: Mihály Bulcsu, a Kontúr Egyesölet alelnöke, Molnár Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke és egy Hős utcai lakástulajdonos. (Sajnos, mások, köztük Stemler Diána önkormányzati képviselő szavait is ,,elfújta a szél", a felvétel használhatatlan lett.)

 

 

   Új fejlemény a március 6-án megjelent hír a népszava.hu oldalon, miszerint mégis csak igaz lesz a 2017-18-ban felröppent elképzelés, hogy a Hős utcai két épülettömb, a 15/A és 15/B számú házak 2019. végére történt ledózerolása után (ugye, ez a mai napig nem történt meg -a szerk.) az üres teleken a TEK fog építkezni; - 1074/2020. (III. 5) sz Korm. határozat. Emlékezetünk szerint ezt cáfolták, s csak utána jött képbe a sportcentrum létrehozása.

 

korm hat2

 

Idézzük a cikk lényegét:

 

   „A korábban tervezett sportkomplexum helyett a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti központja épülhet meg a budapesti Hős utca elgettósodott társasházainak helyén.

   …a Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a TEK összesen 5,5 milliárd forintot kap megkezdett beruházásainak befejezésére és újabbak előkészítésére. Pintér Sándor belügyminiszter és Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter pedig elkezdhet tárgyalni a X. kerületi Hős utca 15/A-B számú ingatlanok átadásáról.

   Megkeresésünkre a TEK megerősítette, hogy a Hős utca 15/A-B. szám alatti ingatlanon nem sportközpont, hanem a terrorelhárítás új műveleti komplexuma épül majd „a lakóingatlanok helyzetének rendezését követően”

   

hosutca4

  Hős utca 15/A-B

 

   És ezt már kész tény, történjen bármi. A kormány, a 2/3-os parlamenti többség, nem egyszer bizonyították, hogy jogi végzettségek ide vagy oda, úgy lépnek át törvényeken, mint más egy sáros fűcsomón (eredetileg itt egy frappánsabb főnév szerepelt, de tiszteljük a nyomdafestéket). Ha kell, csak egy tollvonás, és azonnal nemzetvédelmi szempontból kiemelt beruházássá minősítik a TEK terveit, és ennyi. Nincs ember, képviselő, jogász, bárki, aki ezt meg tudja kérdőjelezni.

 

   A magyar ember nagyon okos, találóan képes megfogalmazni néhány szóban, akár egy mondattal is, alapvető igazságokat. Kénytelenek vagyunk megállapítani, továbbra is tiszteletben tartva a nyomdafestéket, hogy az erősebb kutyáról szóló közmondásnál nincs jobb a jelen (várható) állapotokról.

 

fotó:10kerkult.hu/OGY