AD-blacklist1

2018
okt.
01

Eredményes választás Kőbányán

Írta: Oszvald György

Onk valasztas 0930th 002 leadA Helyi Választási Bizottság szeptember 30-ára írta ki a Kőbányai Képviselő-Testületben Gazdag Ferenc (Fidesz) munkahelyi összeférhetetlensége miatt megüresedett önkormányzati képviselői helyre az időközi választást a 6. számú egyéni választókerület szavazni jogosultjai számára.

 

 

A Kőbányán, szeptember 30-án megtartott időközi önkormányzati képviselő választás eredményes volt. A jelenleg még nem jogerős eredmény szerint a helyi képviselők közé

 

Onk valasztas 0930th 026Szilágyi-Sándor András református lelkipásztort (Fidesz-KDNP) választották meg 488 szavazattal (53,51%) a szavazásra jogosult polgárok.

 

 

  valasztas grafikonA 6. számú egyéni választőkerület névjegyzékében szereplő választópolgárok száma: 5239 fő.

 

 

  Ebből megjelent: 916 fő (17,48%)

 

A voksolás egyéb adatai:

 

Urnában lévő, bélyegzőlenyomat nélküli szavazólapok száma: 0

Urnában lévő, lebélyegzett szavazólapok száma: 916

Érvénytelen, lebélyegzett szavazólapok száma: 4

Érvényes szavazólapok száma: 912

 

valasztas grafikon2

 

   Szerkesztőségünk a déli órákban két helyszínen négy szavazókörben tájékozódott. A megfelelő igazolványok (személyi igazolvány, sajtós igazolvány) bemutatása után a szavazókörökben nem gátolták a munkánkat, bár az egyikben – három-négy fotó elkészülte után – azt kérték, a „választás méltósága” érdekében fejezzük be a fotózást. Természetesen, a kérésnek eleget tettünk, bár úgy tudjuk, semmilyen törvény nem szabályozza, hogy mennyi ideig lehet a szavazókörben dolgozni, feltéve, ha annak munkáját nem zavarjuk. Márpedig erről szó sem volt.

 

   Onk valasztas 0930th 016Egy másik szavazókörben – arra hivatkozva, hogy „érzékeny adatra” vagyunk kíváncsiak –, nem kaptunk választ sem arra, hogy a jelzett időpontig milyen volt a választási aktivitás (nevezetesen, az ott szavazni jogosultak hány százaléka adta már le a szavazatát), sem arra, hogy abban a szavazókörben hány fő volt jogosult szavazni.

   Érdekes, hogy egy másik szavazókörben még az sem volt titok, hogy kilencszáz-egynéhány fős a névjegyzék, s érdeklődésünk időpontjában 40 fő adta le a szavazatát. Ott tartózkodásunk ideje alatt további öt választópolgár voksolt.

 

   Az érdektelenség mellett azt is tapasztaltuk, hogy többen azt sem tudták, melyik szavazókörben kell szavazniuk, és volt olyan hölgy is, aki azzal nyitott, hogy „milyen szavazás van most” és „miért kell szavazni”?

 

(Nemzeti Választási Iroda); fotó: 10kerkulr.hu/OGY

 

tamogatas