AD-blacklist1

2011
szep.
23

A genocídium emlékezete

Írta: Oszvald György

 

ormeny 0791921. szeptember 21-e az örmény függetlenség kikiáltásának ünnepe. E naptól kezdve saját alkotmánya, himnusza, zászlója, címere van az Örmény Köztársaságnak. A kőbányai örmény kisebbség szeptember 22-én emlékezett meg a függetlenség évfordulójáról.

 

Bacsa Gyula, az Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke az Ihász utcai kisebbségek házában köszöntötte a megjelenteket: örményeket, más kisebbségek vezetőit, vendégeket. Röviden szólt a történelmi napról, s elmondta, nehéz a hazától távol örménynek maradni, és ezek a megemlékezések, ünnepek az emlékezést, a gyökereket erősítik. A külsőségek talán most szerényebbek voltak, mit korábban – a speciális örmény finomságokat nélkülözték  a vendégek –, ám az ünnep nagysága nem változott.

    ormeny 092A kisebbségi önkormányzat igyekezett „hazai” hangulatot is megjeleníteni az ünnepen. Ennek három látványos eleme volt. Az asztalon a festő szakkör gyerekeinek munkái voltak kiállítva – a hagyomány szerint készült kőfestményeket láthatták a vendégek. Bacsa Gyula büszkén mutatta a kifestőkönyvet, melyben kőbányai gyerekek munkái is vannak, illetve az általuk illusztrált mesekönyvet is. A Szent László általános iskola 2.A osztályának kisiskolásai egy örmény népmesét dolgoztak fel: a nyolc részre felosztott történetet egymás után mondták el nagy figyelemmel. A különlegesség pedig egy igazi örmény tárlat volt. A falakon az Európai Örmény Szövetség elnökének, Avanesian Alex úrnak a birtokában lévő örmény iskolás gyerekek festményeit láthatták a résztvevők. A képekről a legfontosabb tudnivalók.

   ormeny 058A kanakeravani művészeti iskola Örményország legnehezebb éveiben, a karabahi háború kezdetekor a nagy örmény földrengés és a rendszerváltás polgárháborús idejében alakult. Abban a nehéz időszakban néhány elkötelezett fiatal művész és a diaszpórában élő segítőkész örmény fontosnak tartották a hagyományok megőrzését. Az iskola vonzáskörzetének művészeti központjává vált és felöleli a művészet majd minden ágát: festészet, szobrászat, grafika, dekoratív művészeti elemek, zene, tánc adják az alapokat. Az ifjú gyermekművészek munkáit bemutatták már az Egyesült Államokban, Kínában, Iránban, Oroszországban és most itt, Kőbányán is láthatók.

   A hivatalos rész után baráti beszélgetések alakultak ki, korábbi élményeket idéztek fel az ünnepség résztvevői.