AD-blacklist1

2016
szep.
16

Borscs, pampuska, hímzések és faragott ládikó

Írta: Oszvald György

Ukran nap 072leadMásodik alkalommal rendezte meg a Kőbányai Ukrán Önkormányzat az egész napos hagyományőrző rendezvényét szeptember 10-én, melynek középpontjában az ukrán nemzeti értékek bemutatása, a hagyományok ápolás állt.

 

 

Valójában a hivatalos meghívón az állt, hogy II. Ukrán Gasztronómiai Nap lesz az Ihász utcai „civil házban”. Ebből, ugye, arra lehetetett következtetni, hogy a Kőbányai Ukrán Önkormányzat egy nemzeti ételekkel fűszerezett kajálós élménynapot szervezett. Nos, aki ezt gondolja, jó nagyot tévedett. A szeptember 10-ei rendezvény messze több volt, mint egy jót eszünk és jól érezzük magunkat buli…

 

   Ukran nap 566Bár a bejáratnál csak szerény sárga-kék szalagozás jelezte a kerítésen, hogy itt valami ukrán dolog történik, beljebb kerülve gyakorlatilag azonnal egy egésznapos varázslat bűvkörébe kerültünk. Jellegzetes ukrán nemzeti viseletbe öltözött leányzó kínálta a fínom szalonnás és halas falatkákat és többféle italt hozzájuk; vétek lett volna visszautasítani.

 

   Az udvaron ukrán népzene szólt, s már a kezdés pillanatában meglehetősen sokan voltak. A hatalmas kertben felállított sátrakban három fontos dolog történt.   

   Több asszony a déli ebédhez – eláruljuk, a borscs levesről van szó – szükséges zöldségeket tisztította, készítette elő, mások a kínáló falatkákkal bíbelődtek, míg egy valaki az üst mellett tüsténkedett: a hagyományos recept szerint rakta a forró vízbe a leveshez valókat. A harmadik lényeges dolog, hogy az egyik asztalra mindenféle rajzeszköz volt kikészítve, a már ott lévő gyerekek örömére.

   Ukran nap 698Persze, a már felállított ugrálóvárakat is birtokba vehették, később a rekkenő hőségben a kerti locsoló szolgált alkalmi strandolásra, nem beszélve arról, hogy az éppen kipakoló ukrán fiatalok dolgait (gyöngyök, ruhák, képek, festett és faragott fatárgyak) nézegették kíváncsian. A Вuϣе Хуgoжне Прoфеciйне Учuлuϣе No3 (3. számú Felsőfokú Képzőművészeti Szakképző Iskola) diákjai Ukrajnából érkeztek.

 

   Ukran nap 236S hogy véletlenül se unatkozzon senki, mind a főzés ideje alatt, mind az ebéd elfogyasztása közben élő ukrán népzene szólt. Gitár, hegedű és ének kísérte a kapor, a petrezselyem zöldje felaprítását, az üstben rotyogó borscs kavargatását; lényegében minden lényeges mozzanatot.

 

   Szóval, amit láttunk, tapasztaltunk, azt bizonyította, ez a nap egyszerre biztosított alkalmat a felhőtlen szórakozásra, az ukrán nyelv használatára, ápolására, a nemzeti kultúra nem is egy szeletének őrzésére, bemutatására; az identitás fenntartására, továbbadására.

   S ha már itt tartunk, megjegyezzük, az ukrán diákok alkalmi kiállítása igencsak hatásos volt. Többen felpróbálták a ruhákat, egyfajta divatbemutatót rögtönözve, miközben megtudtuk azt is, nem véletlenül van a hölgyek mindegyikén olyan ruhadarab, leginkább blúz, melyeket a hagyományos minták díszítenek!

 

   Felnőtt és gyerek felváltva ültek le az asztalokhoz, kipróbálni a fafestést, faragást, a gyönggyel való díszítés fortélyait. Az pedig csak ráadás volt, ha úgy tetszik a csemege, hogy a gasztro jelleg fenntartására napközbeni finomságok sorakoztak a tányérokon: sajtok, zöldségek, édességek – kinek-kinek kedve szerint.

 

Ukran nap 1268

 

   Minden rendezvényen elérkezik a délidő, amikor kész a főétel. Petrovszka Viktória, a Kőbányai Ukrán Önkormányzat elnöke volt a kínáló, miközben elmondta a nem ukrán vendégeknek, hogy a borscsot tejföllel, frissen vágott kaporral és az erre a célra sütött „papmpuskával” kell fogyasztani. Az ínyencek tehetnek bele fokhagymát és erős paprikát is. Az ebédet mézes sütemény és almáspite koronázta meg, teljessé téve a kínálatot.  

   

Ukran nap 1127

 

   A rendezvény támogatói voltak: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Humánszolgáltatási Bizottsága, Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és az Erzsébetvárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY