AD-blacklist1

2016
júl.
22

Eltemették Somló Tamást

Írta: szerk

somlo2 leadTöbb száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamás énekest, zenészt, dalszerzőt, a Locomotiv GT tagját csütörtökön Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben.

 

 

A 68 éves korában, hosszú betegség után július 19-én keddre virradóra elhunyt művészt zsidó szertartás szerint búcsúztatta gyászoló családja előtt Kardos Péter főrabbi. A barátok nevében Léderer Pál újságíró beszélt a ravatalnál.

 

   somlo1– Számunkra nem hal meg, visszatér és velünk marad, ha beszélünk róla, felidézzük az LGT felvételeit, megnézzük az Álomarcú lány videóját – tmondta Kardos Péter. Szólt Somló Tamás egy kevéssé ismert oldaláról is, arról, amelyik kipát tett a fejére és várta a rabbi áldását, zsinagógákban adott koncertet az első felkérésre.

 

    – Neki unalmas volt, ami másnak racionális. Rengeteg állata volt, szerette telehordani mindenféle megismételhetetlen dolgokkal a tereit régiségekkel és kacatokkal, kis Honvéd utcai lakásába kandallót, harmóniumot, orgonát, pianinót, még egy Bösendorfer-versenyzongorát is felcipelt. Gyűjtőszenvedélye az emberekre is kiterjedt, négy asszonyt és négy gyereket köszönhetett ennek. Imádta őket és viszont. Igazi társasági ember is volt, akkor érezte elemében magát, ha zajlik az élet – emlékezett Léderer Pál.

 

   somlo3A búcsúztatáson a zenészek közül jelen volt az LGT három tagja, Presser Gábor, Karácsony János és Solti János, a zenekar korábbi dobosa, Laux József, Somló Tamás egykori zenekarából, az Omegából Benkő László és Mihály Tamás, továbbá mások mellett Zalatnay Sarolta, Bródy János, Dés László, Gallai Péter, Köves Miklós, Závodi János, Horváth Charlie, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Gerendás Péter, Bornai Tibor, Márton András, Lengyelfi Miklós, Heilig Gábor, Jávori Ferenc, Király Viktor, valamint Székhelyi József színművész.

 

A végső búcsúról szóló tudóstás a hirado.hu oldalon olvasható.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd