AD-blacklist1

2016
feb.
02

Nagyon kínos lett volna

Írta: Szerkesztőségi álláspont

interjúHonlapunknak ugyan nem nyilatkozott a kőbányai polgármester, mást azonban ilyen főúri kegyben részesített. Összevetettük az elkészült, Kőbányai Hírekben közölt csevegését és azokat a kérdéseket, amiket mi tettünk volna fel neki. A mérleg siralmas. De nem ránk nézve.

 

 


Az interjú csak nem maradt el – mármint Kovács Róbert kőbányai polgármester évértékelője. Azon nem is csodálkoztunk, hogy a helyi propagandagépezet egyik vezető médiumában, a Kőbányai Hírekben válaszolt a „kőkemény” kérdésekre.
Félreértés ne essék, nem sajnálkozunk, hogy a KH-nak beszélt a polgármester, honlapunknak meg nem. Ha esetleg valamely olvasónk nem lenne képben: még tavaly ősszel ajánlottunk fel Kovácsnak egy interjúlehetőséget, amellyel ő nem kívánt élni – szíve joga, kivel áll szóba, kivel nem. Ebből nincs sértődés, legalábbis részünkről biztosan nincs.


Ugyanakkor eljutott hozzánk olyan, a fideszes körökben terjedő elképesztő információ, hogy az elutasítás után közölt néhány, Kovácsot célba vevő írásunkkal tulajdonképpen bosszút álltunk az elutasításért. Ezt a már-már beteges és zártosztályi kezelést igénylő gondolkodást hadd ne minősítsük.
A városvezetővel folytatott kedélyes csevegés a KH 2016. évi januári számában jelent meg. Azért húzzuk így le szakmailag, mert tankönyvi műfajnak semmiképpen sem nevezhető a sok alákérdezés miatt (erre utaltunk fentebb a „kőkemény” jelzővel). Sokkal inkább hasonlít az Obersovszky-féle Schmitt Pál-interjúra… Egy komoly újságnál, ahol valódi lapkészítés zajlik, olyan elő nem fordulhat, hogy kétoldalas cikkhez az írás alanyáról három (!) ugyanolyan típusú és méretű fotót tesznek illusztrációként!

 

Magas labdák

 

Na, de a tartalom is megér(ne) több misét!
Két kiragadott rész a kérdezz-felelekből:
Mire a legbüszkébb?
– Két dologra vagyok igazán büszke. Az egyik, ahogyan ön is említette, hogy soha ennyi fejlesztés nem indult Kőbányán, mint idén: 3,2 milliárd forintot fordítunk erre a célra 2016. év végéig. Öt éve, mielőtt átvettük a kerület vezetését, a kitűzött beruházások alig 20 százalékából lett valami, ma a tervezett fejlesztések 75 százaléka megvalósul. Gondosan bánunk a kerület vagyonával, a felelős tervezésnek és a jó beosztásnak köszönhetően lépésről lépésre valósítjuk meg céljainkat. De mindezek mellett igazán annak örülök, hogy látom: a kőbányaiak végre mernek büszkék lenni. Mind többen ismerik föl a városrész értékeit, lehetőségeit, kapcsolódnak különböző helyi szerveződésekhez, látom, ahogy a fejlődő Kőbánya életre kel.” (…)
2002 óta politizál Kőbányán, hatodik évét kezdi meg a kerület vezetőjeként. Amikor átvette a kerület irányítását, milyen Kőbányát képzelt el 2015-re?
– Mindvégig azért dolgoztam, hogy az itt élők összetartó közösséget alkossanak, helyi identitással, erős lokálpatriotizmussal. Az előző évtizedekben kialakult egy kép Kőbányáról, nagy lakótelepekkel, hatalmas iparterületekkel, lepukkant közterekkel, állandóan cserélődő lakossággal. Úgy látom, rohamosan változik ez a kép: köszönhetően a fejlesztéseknek és annak, hogy a döntések középpontjába újra az embereket helyeztük, az itt élők felismerték a kerület valódi értékeit. Létrejött egy olyan közösség, amelyhez végre szeretnek tartozni a kőbányaiak. Büszkék lettek arra, hogy itt élnek, egy fejlődő, pezsgő és sokszínű kerületben, ahol jobb lett a közlekedés, javult a közbiztonság, rendezetté váltak a közterek, egész városrészek újulnak meg, és izgalmas beruházások változtatják meg a kerület arculatát. Ilyen például az Operaház hamarosan felépülő új bázisa. Mi már látjuk az igazi Kőbányát, és hamarosan egész Budapest is látja majd.


Kovács bizony sorozatosan adta fel a „magas labdát”, amire egy felkészült kollégának illett volna lecsapnia.
Nem akarunk szőrszálhasogatók lenni, de mi biztosan rákérdezünk volna: az a 3,2 milliárd forint Kőbánya saját bevételéből ment fejlesztésre, vagy ez mind EU-s forrás, esetleg ez is az is? Egyáltalán: mennyit költött saját kasszából Kőbánya minderre, mennyi ment állami vagy fővárosi költségvetésből és mennyi jött az EU-tól? Hogy az olvasó is tisztán lássa: miközben kormányszinten és olykor kerületi szinten is erőteljesen szapulják az európai közösséget, kis túlzással Kőbányának lehet, hogy még egy csatornafedél-cserére se futotta volna az országnak biztosított eurókeret nélkül.


Aztán: milyen átvett és kitűzött tervek voltak 2010-ben? Ezek mikorra fejeződtek be? Melyek nem értek véget? 2010 előtt milyen és mennyi beruházás volt előkészítve, azaz miből jön össze a 20 százalék?
Azt fejtegette Kovács, hogy „egész városrészek újulnak meg”; mi esetleg felvetettük volna: nem inkább városrész-részek? Például a Laposdűlőnek csak egy része, Újhegynek csak egy része, a városközpontnak csak egy része – és akkor itt nagyjából véget is ér a felsorolás. Meg az Operaház-felvetés is adta volna magát: mennyit lobbizott ezért a kerület és mennyit a Dalszínház – a kormányfővel igazán jó viszonyban lévő – főigazgatója? És ennél a pontnál azért beszúrtunk volna még egy kérdést: mi igaz abból, hogy az egykori vasúti járműjavítóba ipari beruházást hozott volna egy külső befektető?


Meg úgy utóbbi vonalán megkérdeztük volna: a nagyberuházásokat (például Bosch) nem számítva 2010 és 2015 között mennyi helyi kis- és középvállalkozás adta fel a harcot a kiszámíthatatlan magyar gazdaságban és mennyi új települt ide? Pozitív vagy negatív a mérleg? Mert ugye az ilyen kkv-s termelő vagy szolgáltató beruházások működtetik a gazdaságot, szívják fel a munkaerőt és fizetik az adót az állami és a helyi költségvetésbe. Mert ugyan szép és csodás ugyan az operaházi műhely, de vajon mennyi kőbányai munkanélkülit vesz fel és mennyi iparűzési adóra számíthat innen Kőbánya?

Javuló közbiztonság? Hm. Mondjuk, megkérdeztük volna, hogy nem érez-e ellentmondást azzal, hogy a rendőrségi statisztikák szerint is inkább hosszú évek óta se nem romlik, se nem javul az összkép?


Van még tovább is.
A csevegés hatodik kérdésében a szociális dolgokat „feszegetik”. Mi azt kérdeztük volna inkább: mi a viszonyítási alap ahhoz, hogy Kőbányán általában erősebb a szociális védőháló, mint a fővárosban? Miért, Kőbánya nem a főváros része? Esetleg egy adott területen külön számolják a huszonhárom kerület adatait? És melyikkel vetjük össze Kőbányát: Újpesttel, Soroksárral, Budafokkal vagy a II. kerülettel?
Mi talán megkérdeztük volna, hogy mennyit is fordít az önkormányzat szociális bérlakások felújítására? Valamikor a közeljövőben épülnek ilyenek? Merthogy igény volna rá.

 

Megoldatlanul

 

És néhány örökzöld és pár kevésbé régi témát is megkapartunk volna, amelyekben 2010 óta sincs előrelépés. Holott Kőbánya azóta fejlődik, ugye…
Mi lesz a kopár Mázsa térrel? Visszavették már a területet? Lesz ott uszoda vagy sem?
Tényleg nem lehet eltüntetni a Mázsa téri „csónakázó tavat”?
Mi lesz az üres, városképet csúfító üres telkek sorsa? Például a Fehér út és a Gyógyszergyári út sarkán? A vasúti felüljáró után, Terebesi erdőnél, a volt kamionmosónál? Épül egyáltalán valami, ahogy korábban ígérték, a Noszlopy úton a kilakoltatások utáni üres telkeken vagy a szomszédos lakóparkhoz csapják oda talán teniszpályának?


Mi lesz a Liget téri torzóépület sorsa? Lebontják vagy nem? Megvalósul benne az ötletpályazaton nyertes egyik terv (játszóház) vagy csak ámítanak?
Lesz-e villanyrendőrös vagy másmilyen megoldás a Kőér utca – Gyömrői út/ Vaspálya utca vasúti kereszteződésben? Vagy csak a felelősség egymásra tolása megy, hogy ki miatt nem lehet?
Miért lett rákányszerítve Kőbányára a szemetes beruházás (BUFA-üzem, Ezüstfa utcai üzem), ha pont a lakóknak árt?
Igaz-e, hogy még mindig nem vetették el magasabb helyeken a Külső Keleti Körutat, ami agyonvágná Kőbánya-Kertvárost? Lobbiznak-e ellene?
Ha olyan kiváló a kormánnyal való kapcsolat, akkor az elmúlt öt évben miért nem sikerült egyetlen lépést sem tenni az Egészségház bezárása és egy új kerületi egészségügyi központ megvalósítása érdekében? Már csak azért is mert előző választási programjában új Egészségházat ígért…
Miért gyenge Kőbánya a Budapest Airporttal szemben a zaj- és a repülőtér léte elleni küzdelemben, miért erősebb érdekérvényesítők más kerületek?
Mi lesz a Liget téri vasúti és közlekedési csomópont sorsa? Pláne úgy, hogy nincs benne egyetlen kiemelt – EU-s finanszírozású – kormányzati tervben sem.
A zöldterületeire oly’ büszke városvezetés miért nem képes rendbe tenni a Csajkovszkij-parkot?
Miért ment a parasztvakítás, hogy az új Országos Széchenyi Könyvtárnak az S1/Art10 (sörgyári) fejlesztési terület adhat majd otthont? Mert nem oda, hanem a józsefvárosi Palotanegyedbe kerül…
Lenne még bőven hasonló, a hosszú évek óta tartó helyben járást igazoló felvetésünk, de emberbaráti okokból inkább eltekintünk ezektől.


És ha egy korrekt interjú lett volna ez, mi magunk azért csak megkérdeztük volna Kovács Róberttől: valóban komolyan mondja és gondolja, hogy az ő eddigi öt éve alatt Kőbánya szédületes ütemben fejlődött vagy direkt csapja be magát és a kőbányaiakat?
Tulajdonképpen nagyon is értjük, hogy nekünk miért nem adott interjút…