AD-blacklist1

2016
jan.
04

Korizás prolongálva

Írta: Oszvald György

1st hoeses 016leadMegjött a hideg, leesett ma délután az első jelentősebb hó a kerületben. Szerkesztőségünk egy gyors szemlét végzett a városközpontban, hogyan reagáltak a lakosok, a közlekedők, a síkosságmentestésért felelős szervek az időjárás változására.

 

 

Hadd kezdjük jó hírrel a rövid tudósítást! Az előzetes hírek szerint az önkormányzat előtti parkolóban kialakított jégpályát ma lehetett utoljára használni. Kíváncsiak voltunk, hogy elkezdték-e a bontást vagy ma még lehetett csúszkálni a jégen? Ottjártunkkor, délután fél ötkor egyetlen srác korizott csak, éppen befejezte a körözést, s látván a nyomokat, nem is igen használta azt senki a megelőző egy-két órában rajta kívül. Készítettünk néhány fotót az utókornak, mikor a hivatalból éppen akkor lépett ki Hegedűs Károly aljegyző.

    1st hoeses 037

 

    Egy rövid beszélgetés után kiderült, hogy nem lesz bontás, a beállt hideg nem teszi lehetővé a jég kiolvasztását, ezért úgy döntöttek a hivatalban, hogy változatlan feltételek mellett pénteken (január 8-a) este nyolc óráig használhatják a jeget a korcsolyázni vágyók.

 

Váratlan havazás?

   Minden évben elhangzik a hírekben, hogy leesett az első hó, összeomlott – vagy legalább is megbénult – Budapest közlekedése. Kőbánya központjában nemigen változott a hó nélküli csúcsforgalomhoz viszonyított közlekedési helyzet. A Szent László felől a Mázsa tér irányába, a Kápolna utcában pedig a Liget tér irányába araszolt a jelentős hosszúságú kocsisor. Talán annyi volt a változás, hogy egy-egy autó – szándékától függetlenül – rácsúszott a zebrára.

  

   1st hoeses 032

 

1st hoeses 017

 

   Itt jegyezzük meg, most mindennél nagyobb szükség van az óvatosságra, a figyelmes, körültekintő vezetésre. Kérjük az autósokat, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot, szakaszosan fékezzenek, kerüljék a hirtelen kormánymozdulatokat!

 

1st hoeses 002

Rendkívül balesetveszélyesek azok a helyek, ahol egy lejtős szakaszt követően útkereszteződés van. A nem megfelelő sebesség és féktáv megválasztása könnyen okozhat balesetet. Ilyen hely az Óhegy parknál a Kőér utca – Kápolna utca körforgalmú kereszteződése is. Éppen a zebrán keltünk át, mikor az elsőbbséget megállással megadó autóba majdnem belecsúszott hátulról az őt követő gépjármű. Egy ügyes kormánymozdulattal sikerült az álló autó mellé kormányozni, így nem lett baj…

   

1st hoeses 009

 

   Bár a havazás délután fél kettő körül kezdődött, s nem hisszük, hogy bárki 3-4 cm havat jósolt volna 1-2 óra alatt, azt tapasztaltuk, hogy sem a Liget téren, sem a Szent László téren, sem a Kőrösi Csoma sétányon nem történt – intézményesített – síkosságmentesítés. A zebrák előtti járdaszakaszokon csúszós volt az összetaposott hó, közvetlenül a járdaszegély mellé pedig az autók nyomták ki a latyakot! Ez is, az is veszélyes.

 

Szépségek

   Sokan fényképezték az óévben a decemberi estéken a városközpont ünnepi fényeit, akkor hó nélkül. Most kifehéredtek a parkok, az utcák. Ezt a látványt, a friss, első hó szépséget igyekeztünk megörökíteni.

 

1st hoeses 020

 

1st hoeses 022

 

1st hoeses 030

Fotó: 10kerkult.hu/OGY