AD-blacklist1

2016
jan.
03

Próbaidős állatvédőrök

fema2 femaNem hivatalosan megalakult a kőbányai állatvédőrség – csak azért nem hivatalosan, mert nem így nevezik azt a társaságot, amely a kerületben egyébként állatvédelmi és -mentési tevékenységet végez egy éven át.

 

 

 


A kőbányai képviselő-testület 2015. december 17-i soros tanácskozásáról készült beszámolónkban már említettük, hogy a grémium ellenszavazat nélkül jóváhagyta, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a székesfehérvári FEMA Állatmentő és Állatvédő Egyesülettel.
Az egyezség szerint az egyesület a helyhatóság megbízásából állatvédelmi és állatmentő feladatokat végez Kőbánya közigazgatási határán belül – egyelőre amolyan próbaidőben, hiszen a megállapodás 2016. január 1-től 2016. december 31-ig érvényes. Ha a felek kölcsönösen elégedettek lesznek, nyilván meghosszabbítják a kapcsolatukat. A FEMA mindezért – erre az egy évre – 3,6 millió forintos (vissza nem térítendő) támogatást kap az önkormányzattól.


Papír szerint – többek között – a következő feladatokat kell ellátniuk:
– közreműködik a jegyző állatvédelmi feladatainak ellátásában, helyszíni szemlék tartásában, a hatósági elkobzásban és az állatellenes cselekmények felderítésében.
– hetente 4 alkalommal 4-4 óra időtartamban, illetve külön felkérés esetén állatvédelmi járőröző tevékenységet végez a Kőbányai Közterület-felügyelet munkatársaival; a közös járőrszolgálat során különösen az ebek transzponderrel (chippel) történő megjelölését, valamint a kerületi kutyafuttatók állapotát és biztonságos használhatóságát ellenőrzik.
– előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást ad az ebtartók részére a kutyatartás szabályairól.
– végrehajtja az elkóborolt állatok befogását, és átmenetileg biztosítja azok méltó körülmények között tartását, amíg a gazda el nem szállítja, illetve gazda hiányában elszállítja az ebet a befogadó telepre, és a megtalált kóbor eb gazdájának felkutatásában segítséget nyújt
(A testületi ülés során elhangzott, hogy a FEMA-nak van kőbányai telephelye – de azt még nem sikerült kiderítenünk, hogy hol is – és alapesetben a befogott állatokat itt helyeznék el, vagy ha ez megtelt, akkor egy újpesti állatmenhelyet vesznek átmenetileg igénybe. Az FÖRI Illatos úti telepére csak a hatóságilag állategészségügyi megfigyelésre kötelezett „jószágokat” viszik el.)
– közreműködik a nevelési/oktatási intézményekben tartandó tájékoztató és a felelős állattartással kapcsolatos akciókban.


A FEMA – honlapja szerint – 2012-ben alakult, fő céljuk a rossz körülmények között tartott, bántalmazott állatok mentése, orvosi ellátása, valamint rehabilitációjukat követően örökbe adása. A web- és a Facebook-oldalukon szinte naplószerűen sorolják fel, hogy mennyi „bevetésen” voltak.

 

allatmentok1Mottónk: ’’Menteni, ami menthető, és ami menthetetlen’’. Csapatunk eleinte az argentin dog és keverékeik miatt állt össze. De sajnos Magyarországon nem csak ez a fajta van bajban, ezért már nem nagyon mérlegelünk az állatok között. A választásunk az önök kerületére azért esett, mert az elmúlt években több esetben is jártunk bejelentésekre, és a hatóságok segítségével több, a kerületből elhozott állatnak sikerült jobb életet biztosítanunk. Sajnos az egész országban nem tudunk mindent rendben tartani, de ha már egy kerületben sikerül, ahol a hatóságokkal is közös a cél, akkor már a többi egyesületnek is kevesebb területet kell lefednie. És bízunk benne, hogy ha Kőbányán is elindul ez a harc az állatok érdekében, több budapesti kerület is csatlakozik ehhez a célhoz” – írták a kőbányai önkormányzatnak elküldött megkeresésükben a FEMA vezetői.


Lehet tehát bizonyítani, egy év múlva kiderül, hogy beválik-e a kőbányai kezdeményezés. A „kőbányai állatvédőrségnek” a magunk részéről azt kívánjuk, hogy beváljon.

 


(fotó: femaallatmentok.hu)