AD-blacklist1

2015
dec.
29

Idősek karácsonyi köszöntése

Írta: Oszvald György

HGY Xmas 108leadA már hagyományos év végi, karácsonyi rendezvényét tartotta meg a Havasi Gyopár Alapítvány a Kőrösi Kulturális Központ tanácstermében december 18-án. A délelőttön az idős embereknek kedveskedtek ünnepi műsorral, ajándékokkal.

 

 

Hagyomány immár tizenöt éve, hogy a Havasi Gyopár Alapítvány az év végén karácsonyi műsorral és ajándékkal lepi meg az idős, arra rászoruló nyugdíjasokat. Sőt, azon túl, hogy hagyományos a program, egyike az alapítvány kiemelt rendezvényeinek. Támogató partnereik ebben a munkában az önkormányzat, a kulturális központ, a Richter és az Egis gyógyszergyárak, a Kőkert Kft., a Fe-Ferrum Kft.

 

   HGY Xmas 137A megkülönböztetett figyelem az idén is megnyilvánult. Mihalicska Terézia, az alapítvány elnöke a vendégek között üdvözölte Marksteinné Molnár Julianna, Tóth Balázs és Somlyódy Csaba önkormányzati képviselőket, Garamszegi Lászlót, a Kőkert Kft. műszaki vezetőjét, dr. Bede Andreát, a X. kerületi kormányhivatal hivatalvezető-helyettesét, Benedek Györgynét, a Fe-Ferrum Kft. cégvezetőjét, Király Ágnest, a X. kerületi rendőrkapitányság munkatársát, nem utolsó sorban Szilágyi-Sándor András református lelkipásztort és Benkóczy Péter evangélikus lelkészt. (Balogh Attila atya, a katolikus egyház részéről betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen – a szerk.)

 

Elsőként Marksteinné Molnár Julianna, a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke (képünk) köszöntötte a nyugdíjasokat.

   – Magyarországon nagy hagyománya van az adakozásnak, a támogatásnak, a szegények felkarolásának, a művészek segítésének. A társadalom szövetében az alapítványok olyan szerepet töltenek be, amit semmi más nem pótol. Kőbánya sokkal szegényebb lenne, ha nem működnének ilyen civil szervezetek, mint a Havasi Gyopár alapítvány is. Tevékenységük alapja a szeretet, a gondoskodás, melynek így advent táján kiemelkedően fontos szerepe van – mondta, majd Móra László: Karácsony édes ünnepén című, az alkalomhoz illő versével zárta beszédét.

   Köszöntője végén a képviselő asszony apró ajándékkal kedveskedett az alapítványnak, melyet Mihalicska Terézia vett át.

 

   HGY Xmas 188A kerületi egyházi méltóságok közül először Szilágyi-Sándor András (a képen balra) köszöntötte egy karácsonyi igével a résztvevőket. Máté evangéliuma 2. fejezetéből idézte a 12. verset, amikor a napkeleti bölcsek felkeresik Betlehemben Jézus Krisztus bölcsőjét.  „És mivel álomban meginttettek, hogy Heródeshez vissza ne menjenek, más úton térének vissza hazájukba.” – Más úton tértek vissza hazájukba – hangsúlyozta, majd egy személyesen átélt árverés élményét, tanulságát osztotta meg a közönséggel. – Egy ütött-kopott hegedű került kalapács alá, a kikiáltási ára 100 ezer forint volt. A harmadik licittel 150 ezerre nőtt az ár, majd egészen 300 ezer forintig ment fel az ár, hasonló módon. Ekkor felállt az idős úr, kezébe vette a hangszert, s elkezdett játszani rajta. Néhány taktus után visszaadta, és a történet csattanója az lett, hogy a hangszer 3 millió forintért kelt el – elevenítette fel az emléket. A tanulságot imigyen foglalta össze. – A hegedű árát mindaddig alábecsülték, míg a mester meg nem szólaltatta azt. Felejtsük el azt, hogy „kisjézus”, hogy „jézuska”, nekünk Jézus Krisztusunk van, aki a mesterünk, s aki kezébe veszi életünk hangszerét, s ezáltal tud felértékelődni a mi életünk! Azt kívánom mindnyájuknak, ha még nem találkoztak volna a „mesterrel”, következzék be ez a találkozás minél hamarébb, hogy helyén tudják kezelni az életük értékét!

 

   HGY Xmas 226Benkóczy Péter (képünk) advent negyedik vasárnapjára hivatkozott, a türelmetlenségre. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát, s bizony az advent vége felé már sokan türelmetlenek, hosszú a várakozás, szeretnének túl lenni rajta. – Hoztam erre egy történetet, valójában egy brit karácsonyi reklámfilmet. Egy szupermarket reklámozza magát, s az adventi életérzést kívánja átadni. A Nagy háború idejére röpíti vissza a nézőt, december 24-ére. Az egymással harcoló brit és német katonák előző este az Ó csendes éj közismert karácsonyi dalt éneklik, a lövészárokól kijőve focizni kezdenek, egymásnak adták az otthonról hozott ajándékokat, süteményeket, de meghallják a fegyverdörgést, s mindenki visszamegy a helyére.   De kiderült, ezek a katonák már nem tudnak egymással harcolni, valahogy Betlehembe keverednek, s emelkedett hangulatban várták a háború végét. Ugyanakkor vannak ma is, akik a békénket szét akarják rombolni. Ezzel szemben szól az ige, mi szerint „dicsőség a magasságban Istennek és a Földön békesség és az emberekhez jó akarat.” Legyen ez a békesség, jó akarat mivelünk! – fejezte be beszédét Benkóczy Péter.

 

   Mihalicska Terézia egy néhány nappal korábbi eseményt ismertetett a rendezvény résztvevőivel. Az alapítvány munkáját hosszú ideje önkéntesek segítik. Ennek elismerésére ez évben létrehozta Önkéntességért-díjat, s ezt első ízben a most is jelenlévő Benkovich Béláné Éva néni, gyémántdiplomás testnevelő tanár kapta. Ehhez gratulált és mutatta be az első díjazottat Mihalicska Terézia elnök asszony.HGY Xmas 250

   Az ünnepi műsort évről évre elsősorban a kőbányai fiatalok, tehetségek adják; szerepeltek már iskolások rövid színdarabbal, operettet, örökzöld slágereket éneklő, táncolok fiatalok és mások. Ezúttal a Tutta Forza Piccola Zenekar – Dávid Krisztina vezetésével – volt a főszereplő, ám Joós Tamás, a rendezvénynek helyet adó intézmény igazgatója (képünk) egy meglepetéssel kedveskedett a fiatalok műsora előtt.

   Tekerőlantot csatolt magára, s karácsonyi dallamokat csalt elő a hangszerből.

 

   A Tutta Forza Piccola műsorát Bakó Rolland, a felnőtt együttes vezetője konferálta fel. Szólt arról, hogy az utánpótlás a legkisebb, kezdő zenészekig biztosítva van, ők a Tutta Forza Smalto néven ismertek, a középső csoportosoknak nemsokára tapsolhatnak, míg a legnagyobbak rövidesen két alkalommal is bemutatkoznak, melyből a 2016. január 2-ai Újévi Gálakoncert az együttes életében kiemelkedő jelentőségű lesz. Elmondott egy érdekes, a napokban hallott történetet is.

   HGY Xmas 272– Nemrég egy rádióműsorban a az adást folyton nevetgéléssel megszakító műsorvezető a „fiatalokra jellemző” karácsonyi megnyilvánulásokat sorolt. „Na, már megint nyakkendőt kell kötni, már megint vásárolni kell, már megint odaégett a kaja, már megint ugyanazt főzted, már megint veszekedés lesz.” – Nem volt lehetőségem végighallgatni a betelefonálós műsort, de meg vagyok arról győződve, voltak, akik a szeretetről, az ajándékozás öröméről is szóltak! – mondta Bakó (képünk). – Bár lehet, ezek nem kerültek adásba, és az is lehet, hogy az elhangzottak miatt sokan azt mondják, na, ilyenek a mai fiatalok! Hát, nem ilyenek, legalább is, akik itt ülnek, nem! Ők naponta gyakorolnak, előadásra készülnek felelősséggel, s várják, hogy muzsikájukkal örömet szerezhessenek! Őket hallják azonnal!

   HGY Xmas 310A Piccola műsorán a harsányabb, vidám darabok mellett a visszafogott, karácsonyhoz illő darabok szerepeltek. Teret kaptak a fiatal tehetségek is, ezúttal az országos klarinétverseny döntőjébe a területi versenyről első helyezettként bejutott Lampert Gábor klarinétszólója és a Rátkay testvérek, Fanni és Áron cselló duója hangzott el.

 

   A Tutta Forza Piccola műsora után kiosztották az ajándékokat, s kötetlen beszélgetéssel zárult a Havasi Gyopár Alapítvány 2015. évi karácsonyi rendezvénye.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY