AD-blacklist1

2015
nov.
23

Közösségi tér a Hős utcában

Írta: Oszvald György

Kontur Hos utca 012leadTavaly nyáron még csak ötlet volt, bő egy hete már valóság a Hős utcai közösségi tér. A Kontúr Közhasznú Egyesület „Nyitottabb Hős utcát – közösségfejlesztéssel a szegregátumban élők hátrányainak mérsékléséért” című projektje célba ért: a lakók végre birtokukba vehették a szépen felújított lakást, a saját közösségi terüket.

 

 

A hely támogatásból és adományokból, no meg sok munkával alakult ki a Hős utca 15/A. alatti épület első emeletén. A tervek szerint ebben a térben – mely egyelőre még csak két üres szoba –  különféle, gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokat szerveznek majd az egyesület szakemberei. A november 13-ai ünnepélyes átadáson részt vettek az egyesület önkéntesei, a támogatók, az adományozók és szakmai partnerek is.

   

Kontur Hos utca 004

 

   Az átadást Turay Balázs fotográfus Ellenfény című mini kiállítása tette látványossá (fenti képünkön). A művész fotóin a Hős utcában élők mindennapjai láthjatók, portrék és helyeztképek segítségével. A teljes tárlat – mely a MÜSZI Művelődési Szintjén (1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.) november 19-től látható – célja, hogy az egyén kerüljön előtérbe, s csak ezt követően a lakókörnyezet, miközben közelebb hozza mindenkihez az itt élő embereket.

 

   Kontur Hos utca 0642014 nyarán indult az a program, melyen először vetődött fel, hogy kevés az egyszeri alkotótábor, a kisebb-nagyobb gyerekek, sőt, a felnőttek időszakos lefoglalása is színes, élvezetes programokkal. Kívánatos volt, hogy az a tevékenység, mely egyszerre bíztosít készségfejlesztést, ismeretbővítést, szórakozást, rendszeressé válhatna. Igen ám, de ehhez kellene a célokra alkalmas kis helyiség is! Ez az óhaj vált valóra a Hős utcában.

 

  A Kontúr egyesület bérbe vett és sok-sok segítséggel felújított egy önkormányzati helyiséget. Ebben a munkában segítségére volt a Baptista Szeretetszolgálat, a Törökőri Református Gyülekezet, nem utosló sorban az „Adjuk össze” kezdeményezés, mely forrást teremtett a munkához. (Képünkön balról: Weeber Tibor, Király László, a Kontúr egyesület sajtósa, Balogh-Urbanovszky Zsuzsanna)

 

   Az ünnepályes megnyitón Weeber Tibor, Kőbánya önkormányzatának alpolgármestere a közösségformálás fontosságát emelte ki köszöntőjében.

– Őszintén meg kell mondanom, nem a Kontúr egyesület volt az első, amely Hős utcai közösségfejlesztési tervekkel keresett meg. De ez az egyesület volt az első, mely nem alkalmi, egyszeri eseményhez kért támogatást. A céljaik egyérteműek, világosak voltak, a közösségért végzett tartós munkát helyezték előtérbe, s ehhez keresték a feltételeket, jelen esetben egy alkalmas helyet – mondta.   

   Kontur Hos utca 059 2‒ A Hős utcai lakótelep egyszerű munkáslakásoknak épült anno, majd a figyelem hiánya miatt szegregálódott, a perifériára került emberek lakhelye lett – majd folytatta Weeber. – A Kontúr egyesület elnyerte a Norvég Civil Alap támogatását és segítőkre talált szűkebb környezetében is. Nagyon jó íze is van ennek az összefogásnak, s ebben a civil szervezetek erősödését is látom. Sajnos, az önkormányzat nem tud mindig mindent megtenni, amit egyébként szeretne, s ezen esetekben a kezdeményezők mellé áll. Köszönöm mindenkinek, aki segítette a közösségi tér létrejöttét, s azt kívánom a Hős utca lakóinak, érezzék itt jól magukat!

 

   Balog-Urbanovszky Zsuzsanna, az egyesület elnöke áttekintette a projekt megvalósításának fontos állomásait, az ötlettől a megvalósításig.

– A tavalyi első alkotótábor, amelyet idén ismét megrendezett az egyesület, sikere és a szülőkkel folytatott beszélgetések adták a kezdő lökést. Voltak félelmeink, ez természetes, de a tábor harmadik napja után azt láttuk, itt tárt karok várnak minket. A közösségben felmerült egy igény, amit ők kimondtak, s ezeknek az igényeknek és a kimondott szavaknak óriási ereje van! Azt mondták, olyan jó lenne egy hely, ahol a gyerekek biztonságtban vannak, s nem csak a gangon játszhatnának vagy a két ház között bandáznának – idézte fel az elnök a történteket. – Elkötelezettséget éreztünk, hogy segítsünk a vágyak valóra váltásában.  A pályázatunk egyik eleme maga a hely, a másik pedig, hogy ezt gyermek és felnőtt programokkal töltsük meg, a harmadik pedig, hogy egy közösségi koordinátor heti 20 órában jelen lehessen a helyszínen. A projekt keretében egy szakmai műhelysorozatot is elindítottunk annak érdekében, hogy az itt élők problémáira a különféle szervezetek közösen keressenek megoldásokat.

 

Foot: 10kerkult.hu/OGY