AD-blacklist1

2015
júl.
11

Csilingelhet a kassza a parkolódíjakból

parkolasi zonaNyilvánossá vált, hogy melyik területekre óhajtja kitolni a fizető parkolási rendszert a kőbányai önkormányzat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyja, négy új övezet lesz, közte a városközpont és a kórház környéke is.

 

 

 

Ugye eddig a kerületben csak Gyakorló utcai lakótelepen volt fizetős a parkolás. A képviselő-testület áprilisi ülésén, mint azt cikkünkben jeleztük, szóba került, hogy újabb övezetekre terjesztenék ki. Mivel a tervezetet viharos gyorsasággal juttatták el a képviselők elé – a napirendre is pótlólag, a tanácskozás napján került fel –, így előzetesen a Kobanya.hu-n sem lehetett tanulmányozni, hogy vajon mely területeket vonják be a körbe.


Nos, azóta a tanácskozás jegyzőkönyve nyilvános lett, így aztán világossá vált, hogy mely utcákban való várakozást akarja fizetőssé tenni az önkormányzat, amelyet amúgy a Fővárosi Közgyűlésnek kell jóváhagynia.
Tehát:
1. Kőrösi Csoma Sándor út - Kolozsvári utca - Bánya utca - Liget utca - Állomás utca -Korponai utca - Kőrösi Csoma Sándor út - Harmat utca - Ászok utca -Bánya utca - Kőrösi Csoma Sándor út által határolt terület (Kőbánya belvárosa)
2. Kőbányai út - Monori utca - Jegenye utca - Bihari út - Horog utca - Fokos utca - Szállás utca - Szállás köz - Kőbányai út á.h.t. (A „kínai negyed” és környéke)
3. Maglódi út - Sibrik Miklós út - Mádi utca - Bodza utca á.h.t. (Bajcsy kórház környéke)
4. Kismartoni utca Kőbányai út és a Népliget közötti szakasza (Egészségház és az FTC-sportcentrum környéke)


Megpróbáltuk mindezt a térképen is berajzolni. Ám csak hozzávetőlegesen tudtuk, mivel az egymás után felsorolt utcák nem a pontos, egymás utáni, egymást érintő határvonalakat adják ki. Például a Liget utca és az Állomás utca párhuzamos egymással, a Harmat utca és az Ászok utca között pedig jókora a távolság, a logikailag határvonalnak tetsző Halom utcát pedig fel sem tűntették. A másik három övezet „belövése” nagyjából sikerült.

Kobanya parkolasi ovezet 2015 másolata

 

A részletszabályokat – ki mentesül a fizetés alól, ki nem – a közeli jövőben dolgozzák ki, mindenesetre az ügyre vonatkozó akták, benne az április döntéssel és a tanulmánytervekkel, már a fővárosi önkormányzatnál vannak.

A parkolási díjak a Gyakorló utcában 2013. október 1. napjától (munkanapokon 08.00 – 18.00 óráig): személygépjármű 175 Ft/óra, tehergépjármű, busz 525 Ft/óra, minimális parkolási díj 50 Ft. A parkolási övezet időtartam-korlátozás nélküli területnek számít, azaz az összes díjfizetéses parkolóhelyen időtartam-korlátozás nélküli van lehetőség egy kijelölt parkolóhelyen – a parkolási díj megfizetése mellett – parkolni. Várhatóan ugyanezek lehetnek érvényesek az új területekre is.


Mivel így összesen már öt övezet lesz, az innen származó bevételeket már „megérezheti” az önkormányzat is. Ezzel kapcsolatban mondta még a 2013. júniusában Kovács Róbert polgármester, hogy a fizető parkolási rendszer bevezetésével nem a „pénznyerés” a cél – sokkal inkább a káosz helyett a rendezett parkolás kialakítsa –, sőt, csak a Gyakorló utcával feltehetően veszteség keletkezik, ám a majdani új területek majdani bevonásával „együtt már nyereséges lehet”.