AD-blacklist1

2015
jún.
25

Kálmán bácsi elvitte a showt...

diszpolgar 001leadAz ünnepi képviselő-testületi „ülés” keretében adta át a polgármester az idei kőbányai kitüntetéseket. Mindegyik plakett, oklevél, díj méltó helyre került. Az ünnepség meg váratlan jeleneteket is hozott.

 

 

 


Előre is elnézést kérünk minden érintettől, de a június 25-i Szent László Nap-i díjátadásokat messziről indítjuk és a kitüntetetteket nem „erősorrendben” említjük.
Szóval…


A történet valamikor 2011 körül kezdődött: egy hűséges kőbánya-kertvárosi olvasónk, dr. Som László afféle egyszemélyes népi kezdeményezést indított el – amelyhez aztán nagyon sok kertvárosi lakos csatlakozott – azért, hogy Kőbánya jeles festőművésze, Meiszter Kálmán díszpolgári címet kapjon. Mert megérdemli – szólt akkor a reklámfilmből megszokott, ámde nagyon is helyén való indoklás.
Azért volt foganatja az aláírásgyűjtésnek: a 2003-as Kőbányáért-díj után 2011-ben azért a Kőbánya Kiváló Művésze elismerést is megkapta Kálmán bácsi.
És lőn csoda, a „suttogó propaganda” elérte célját: a 90 éves Meiszter Kálmánt 2015-ben (végre) díszpolgárrá választották.


diszpolgar 100A csütörtök esti díjátadón Kovács Róbert polgármester (jobbra) bevezetőjében azt mondta, „Kőbánya közösségének kötelessége elismerni a kimagasló teljesítményeket”, majd hozzátette, de ezek a díjak voltaképpen nem is elismerések, „hanem szerény viszonzás mindazért, amit kaptak a kőbányaiak önöktől”.
Mélységesen egyetértettünk szavaival – és nem csak Kálmán bácsi, hanem a másik két „kiemelt” egyéniség esetében is. És persze a többi kitüntetett esetében is.


Szóval a Kőbánya Díszpolgára cím annak a természetes személynek adományozható, aki tevékenységével, a kerület érdekében végzett munkájával, emberi magatartásával hozzájárult a kerület életének fejlődéséhez, gyarapodásához, ezzel emelve Kőbánya hírnevét.

diszpolgar 616Miközben az ünnepségen Bényi Ildikó műsorvezető Meiszter Kálmán nevét említette, hogy ő a soron következő díjazott, Kálmán bácsi dübörgő taps közepette lépdelt ki a polgármester mellé, és – mint egy népszerűsége csúcsán lévő rocksztár – csókokat dobott az őt éltető publikumnak. A laudáció elhangzása után vette át a díszes elismerést Kovács Róberttől, majd az előbbi jelenet ugyanúgy lejátszódott: vastaps, csókdobás a közönségnek.
Persze ez az ő habitusából adódik, az lett volna meglepő, ha nem így hálálja meg e jóságot.

 


A másik díszpolgári címet – posztumusz – Horváth István kapta, aki június 17-én lett volna száz esztendős. Ő 1997-ben hunyt el. Nem csak kiváló pedagógus volt – ötven éven át oktatott a kerületben és a Keresztury Dezső Általános Iskola igazgatójaként is dolgozott –, hanem torna-mesteredző is. Legnagyobb sikerét az 1948-as londoni olimpián érte el, ahol tanítványa, Pataki Ferenc arany-, Mogyorósi János ezüstérmes lett.
Mivel élő hozzátartozója már nincs sajnos, így a kitüntetést Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség elnöke és Kovács Ferenc, a Keresztury iskola jelenlegi igazgatója vette át.


Kőbánya első számú elismerése a híres lovagkirályról (uralkodott 1077 és 1095 között) elnevezett Szent László-díj. Ez annak a természetes személynek adományozható, aki élete során munkásságával, kiemelkedő teljesítményével, megbecsülést kiváltó tevékenységével, példaértékű életútjával hozzájárult a kerület fejlődéséhez, gyarapodásához, és ezzel emelte Kőbánya hírnevét. A kőbányai önkormányzat ezzel a díjazott életútját ismeri el.

diszpolgar 666A díjat, akárcsak az előző két neves személy, abszolút meg- és kiérdemelte Ütő Endre – aki, valószínűleg ugyancsak habitusából adódóan, nagy szerénységgel vette át. A 78 éves Ütő Endre a Pongrác-telepen lakott, a Szent László Gimnáziumban végzett, majd a zeneakadémia ének tanszakáról kikerülve a Magyar Állami Operaház magánénekese lett, 1963 és 1996 között hódított a színpadon. 1996 és 2001 között a dalszínház igazgatójaként is ténykedett. Operaénekesből aztán képzőművész lett – jelenlegi lakhelyén, Lovaberényben ezt a mesterséget űzi.
A díj átvétele után meghatottan mondta, hogy „hiába élek most Lovasberényben, én tulajdonképpen kőbányai vagyok, és köszönöm, hogy gondoltak rám, végtelenül nagy megtiszteltetés ez nekem”.
Nem vitás, neki is jogosan járt a perceken át tartó vastaps.
De azért Kálmán bácsi mindenki elől elvitte a showt csütörtök este…

 


További díjazottak

Kőbányáért-díj
Bucsek Zsuzsanna, a Fecskefészek bölcsőde vezetője
Dr. Kerényi Ágnes, a Bajcsy kórház szemészeti osztályának vezetője
Zsemlye Ildikó, szobrászművész
Kőbánya Szolgálatáért Emlékérem
Balogh Ferencné, az Apró Csodák bölcsőde gondozója
Gertner Béla, a Janikovszky iskola Üllői úti intézményének pedagógusa
Kőbánya Közbiztonságáért Elismerő Cím
Kiss Pál rendőr főtörzsőrmester, a kerületi kapitányság nyomozója
Kőbánya Kiváló Könyvtárosa
Kovács Györgyi, a FSZEK kőbányai könyvtára vezetője
Kőbánya Kiváló Sportszervezője
Merkapt Maraton Team Sportegyesület
Kőbánya Kiváló Iparosa
Nagy Mihály vállalkozó
Kőbánya Kiváló Ápolója
Páva Katalin, a Szivárvány otthon szociális gondozója
Kőbánya Kiváló Vállalkozása
Szabó Öntészeti Kft.
Beretzky Endre-díj (egészségügy)
Dr. Domokos Emikő, gyermekorvos
Dr. Kollár Ildikó, a Kerepesi úti rendelő háziorvosa
Dr. Pásztor Emőke, a szakrendelő fogorvosa
Wágner Viktória-díj (egészségügy)
Tóth Jánosné, védőnő
Év Ápolója díj (egészségügy)
Kittrich József Károlyné, a Pongrác úti rendelő ápolója
Leé Zoltánné, az Egészségház fogászati szakasszisztense
Kiváló Technikai Munkatárs (egészségügy)
Fucskó Józsefné, az újhegyi rendelő technikai alkalmazottja
Rottenbiller Lipót-díj (közigazgatás)
Dr. Mózer Éva, köztisztviselő a polgármesteri hivatal főosztályvezetője
Kiváló Technikai Munkatárs (közigazgatás)
Lizák Sándorné, a polgármesteri hivatal technikai alkalmazottja
Sajó Sándor-díj (oktatás)
Imre Zsuzsanna, az Aprók Háza óvoda pedagógusa
Lőrinczy Ildikó, a Kroó György zeneiskola pedagógusa
Nagy Gyöngyi, a Bem József iskola pedagógusa
Dr. Nguyenné Csüllög Erika, a Janikovszky iskola pedagógusa
Sík László, a Kertvárosi iskola pedagógusa
Tüskéné Papp Ildikó, a Fekete István iskola pedagógusa
Kiváló Pályakezdő Munkatárs
Császár Ildikó, a Janikovszky iskola pedagógusa
Nagy Nikolett, a Harmat utcai iskola pedagógusa
Veress-Vécsi Boglárka, az Aprók Háza óvoda pedagógusa
Soós Géza-díj (szociális szféra)
Kovács Zsoltné, a Bárka családgondozója
Stróbl Mária-díj (szociális szféra)
Lendér Jánosné, a Fecskefészek bölcsőde gondozója
Kiváló Technikai Munkatárs (szociális szféra)
Dr. Perényiné Fördős Ágnes, az Apró Csodák bölcsőde konyhavezetője

diszpolgar 751

Ünnepi csoportkép

 

A kitüntetésben részesítettek laudációja  ITT olvasható

A cikkhez  képgaléria tartozik - ITT 


Profi munka
Hadd szóljunk még a rendezésről is, ami Joós Tamás, a Kőrösi kultúrház igazgatójának érdeme. Pörgős, lendületes műsorvezetés folyt, a méltatások kellően hosszúak voltak.

diszpolgar 263

A zenei betétet adó Szirtes Edina „Mókus” hegedűművész és Martonosi György dobművész – többrészletes – népdalos parádés duettje pedig egy kisebb folkkoncertnek is elment… Minden elismerésünk a zenészeknek, a direktornak.


 

(fotó: 10kerkult.hu/OGY)