AD-blacklist1

2011
szep.
14

Ami nem öl meg, az megerősít ...

Írta: Oszvald György

elindultunk2kicsi aHa valakinek a halálhírét költik, az sokáig él. Ha azt nézzük, hogy az új hírportálunkat valaki azonnal el akarta pusztítani, akkor a szólás alapján bízhatunk a hosszú életben. Elindult a 10kerkult.hu!

 

 

A 10kerkult.hu oldal amolyan régi-új hírportál. Kezdetben csak a művészet és a kultúra helyi aktualitásai iránt érdeklődők kiszolgálására alakult, de úgy gondoltuk, ideje átformálni.

Mi magunk éveken át írtuk, szerkesztettük – több kiváló kollégánkkal együtt – az önkormányzati tulajdonú Kőbányai Hírek nyomatott, illetve online változatát; aztán ez a kötelék rajtunk kívül álló okok miatt megszakadt. Hogy konkrétan miért, az ma már történelem…

Ha már így esett, feltérképeztük a kőbányai médiahelyzetet, és arra jutottunk – a híres humorista, Arkagyij Rajkin szavaival élve –, hogy „valami van, de nem az igazi”. Hiányzik egy széles spektrumú hírforrás, amely a közéleten, a kultúrán, a rendészeti világon át az iskolákig, az üzleti életig és a sportig szinte minden, ezeket érintő lényegi és aktuális híreket, tudnivalókat közli. A feltérképezéssel párhuzamosan abban is egyetértettünk, jó volna megőrizni a Kőbányai Hírek közel három év alatt kialakított stílusát, és persze a munkánk alapját jelentő kapcsolati hálót is. Logikusnak tűnt tehát, hogy szándékunkat és az „információs lyuk” betömését ötvözzük. Így arra jutottunk, hogy a régi, alvó portált szabjuk át az elképzeléseinknek megfelelően.

Ez meg is történt, az elindulást pont akkorra terveztük, amikor a nyári pihenés után egymást érik a közösségi és kulturális programok: augusztus 17-re. Ám úgy tűnik, hogy Kőbányán valakinek/valakiknek az útjában álltunk, ugyanis a start – így a nyilvános bemutató – napjának reggelén a weboldalt ismeretlen személy leblokkolta, elérhetetlenné tette! Szakértőkkel konzultálva kiderült, hogy bizony egy hackertámadás áldozatai lettünk! Közel negyedéves előkészítő munkánk vált pillanatok alatt semmivé. Az ilyenkor szokásos jogi eljárást elindítottuk, és reméljük, hogy előbb-utóbb kiderül, ki volt a felbujtó és a vétkes.

A mondás szerint „ami nem öl meg, az megerősít”, így ebben a szellemben folytattuk, újrakezdtük – a kőbányai közéleti és kulturális portál mégis csak elindult!

Az új 10kerkult.hu a nem csak a kőbányai vonatkozású nyers, tényszerű híreket teszi közzé, hanem ezek mellett adott esetben a napirenden lévő, a kényes és/vagy a közérdekű helyi ügyeket, problémákat más, szokatlan szemszögből megvilágítva tárja az olvasók elé. Ugyanakkor mindig mindegyiket elfogulatlanul, pártatlanul, ha szükséges, az ellenérdekelt felek véleményét tükrözve. A fókuszban elsősorban Kőbánya áll, a kerülettel kapcsolatos hírek elsőbbséget élveznek. De mivel nyitottak vagyunk, olykor-olykor kitekintünk a szomszédos vagy éppen a távolabbi városrészekbe is, hiszen ezekben is történnek – főleg sport és kulturális vonatkozású – programok, események, amelyek talán sok itt élőt érdekelnek. Ami a lényeg, mindezt frissen tálaljuk! Mert a hírszolgáltatás egyik alapelve: „a friss hír romlandó”!

Szándékaink azonban még messzebb is mutatnak: szeretnénk magunk is hatással lenni a kőbányai társadalmi életre, így gondolkodunk különböző fórumok, pódiumbeszélgetések, jótékonysági akciók megszervezésén.

Szóval, mától – szeptember 15-től – igyekszünk a kőbányai lakosok információéhségét, kíváncsiságát kielégíteni. És persze megpróbálunk interaktív oldallá válni: az impresszum részben található „kapcsolat” megjegyzésnél bárki megjelölhet egy számára fontos ügyet, és mi ezt a magunk lehetőségeihez mérten megpróbáljuk kibontani, illetve lehetőséget biztosítunk az olvasói hozzászólásokra is.

 

Jó olvasást és hírfogyasztást kíván 

Oszvald György és Raffai Ferenc,

a 10.kerkult.hu – Kőbányai Közéleti és Kulturális Portál szerkesztő-újságíró párosa


(A cikkek végi hozzászólás és a Galéria használata

techniaki okok miatt néhány napot késik. Köszönjük a megértést! - a szerk.)