AD-blacklist1

2015
jan.
28

Hűvösre kerül, de nem emberölésért

bortonajtoTizenkét év fegyházra ítélte másodfokon, jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán azt a férfit, aki egy kőbányai rendőrt ütött el a Baross téren még 2010-ben.

 

 

 

Az eljárás adatai szerint a 35 éves korára 20 jogerős elítélésen átesett férfi 2010 nyarán ittas, kábítószeres állapotban a budapesti Bosnyák térnél egy közlekedési szabálysértés után odakiáltott a rendőröknek: ,,Kapjatok el, ha tudtok!" és menekülni kezdett.
Zuglótól Kőbányáig tartott a hajsza, melynek során a vádlott a rendőri felszólítások ellenére nagyteljesítményű autójával jóval 100 km/óra feletti sebességgel tilos jelzéseken, záróvonalakon hajtott át, autókkal ütközött, emberek testi épségét veszélyeztette, majd a Keleti pályaudvarnál tolatás közben halálra gázolta az egyik őt üldöző rendőrt. Ezután már fegyvert is használtak a rendőrök, de több sérülés nem történt és csak a Gubacsi útnál sikerült feltartóztatni az ámokfutót, mert járműve felmondta a szolgálatot.


Az ügyészség szerint hivatalos személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés történt, a vádlottnak látnia, tudnia kellett tolatás közben, hogy mögötte van egy rendőr, így indokolt az életfogytiglan kiszabása.  A védelem is arra hívta fel a figyelmet, hogy nem üthette el szándékosan a vádlott azt, akit nem látott.


Az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék a szándékos emberölést nem látta bizonyítottnak és tavaly májusban halált okozó közúti veszélyeztetés, illetve más bűncselekmények - rongálás, ittas vezetés, hivatalos személy elleni erőszak -  miatt 12 év fegyházzal sújtotta a vádlottat, és az egyébként lehetséges kedvezményekből is kizárta, így feltételes szabadságra nem bocsátható. Továbbá végleg eltiltotta a járművezetéstől.


Az ügyészség súlyosabb minősítésért és életfogytiglanért, a védelem enyhítésért fellebbezett az elsőfokú határozat ellen, ám a tábla másodfokon elutasította a jogorvoslatokat és helybenhagyta, jogerőre emelte az elsőfokú döntést. Ez nem emberölés - szögezte le a másodfokú tanács elnöke.


A szolgálatteljesítés közben akkor 30 évesen elhubyt Radovic Dusán Ózdon született, majd, amikor kijárta a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát, Budapestre került. Kőbányán alapított családot, az újhegyi lakótelepen boldogságban és szeretetben nevelte feleségével kislányát. Halála után posztumusz főhadnaggyá léptették elé.


(MTI - 10kerkult.hu)