AD-blacklist1

2015
jan.
21

Kukába dobták a hajléktalanrendeletet

birosagA Kúria szerint törvénysértő a hajléktalanok életvitelszerű közterületi tartózkodását jogellenesnek minősítő fővárosi közgyűlési rendelet egyik mellékletének több pontja. Minden kizárt közterületnél – például a kőbányainál is – egyértelműen ki kell derüljön a védett közérdek mibenléte.

 

 


Megsemmisítette a Kúria a fővárosi hajléktalanrendelet több területkijelölését. A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kúriai határozat szerint a törvényellenesnek minősített pontokat május 31-ével megsemmisítik.


Az indokolásban a Kúria kifejtette: a melléklet a szabálysértési törvény felhatalmazásán alapul, ezért annak keretei között állapíthat meg szabályokat. A melléklet legtöbb pontjában azonban felfedezhetőek olyan elemek, amelyekkel az adott kerületi önkormányzat javaslata törvénysértést előidézve túllépett a szabálysértési törvényben foglalt felhatalmazáson. Az indokolás szerint számos közterület esetén nem állapítható meg, hogy milyen védett érték miatt jelölték azokat ki.
A Kúria szerint a szabályozásból minden kizárt közterületnél egyértelműen ki kell derüljön a védett közérdek mibenléte, ezért a szabálysértési törvény felhatalmazásának kereteit meghaladja az az önkormányzati rendeleti rendelkezés, amely az önkormányzat illetékességi területének egészéről, vagy annak jelentős, összefüggő területeiről kizárja a hajléktalanokat. A kizárttá tett közterület lehatárolásának mindig egyértelműnek kell lennie - tették hozzá.
A Kúria által megsemmisített tíz pontban a II., a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII., a XXI., és a XXII. kerület javaslatai szerepelnek, a hatályban hagyott négy pontban pedig a VI., a XI., a XVIII. és a XX. kerület által megjelölt közterületek vannak.
A Fővárosi Közgyűlés 2013. november 14-i ülésén fogadta el azt a rendeletet, amelyben kijelölték azokat a területeket, ahol szabálysértésnek minősül az életvitelszerű közterületi tartózkodás. Ennek a rendeletnek az első pontjában a főváros, a másodikban a kerületi területeket jelölték ki. A Kúria egy korábbi döntésével az 1. melléklet egy pontját már megsemmisítette, emiatt a rendeletet a közgyűlés tavaly december 3-án módosította.


A hivatkozott rendeletbe Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzata a tulajdonában lévő közterületek közül az alábbiakat vonta be: a Dausz Gyula park; az Óhegy park; az Újhegyi sétány; az Újhegyi út-Harmat utca-Hangár utca-Bányató utca által határolt közterület és a Korponai utca-Kolozsvári utca-Harmat utca-Ihász utca-Kápolna utca-Martinovics tér-Kápolna utca-Liget tér által határolt közterület, beleértve a felsorolt határoló utcákat és tereket is.
A Kúria indoklása szerint a „beleértve a felsorolt határoló utcákat és tereket is” megjelölés túl általános ezért ezt a részt és a felsorolt utcák „védettségét” is megsemmisítette.


(MTI – 10kerkult.hu)