AD-blacklist1

2014
szep.
17

Holokauszt-megemlékezés botlatókövekkel

Írta: Szerk.

botlato1Európa városaiból és falvaiból 1941 és 1945 között emberek milliói tűntek el – legtöbbször anélkül, hogy nyomot hagytak volna maguk után. Emlékezzünk együtt a magyarországi holokauszt kőbányai áldozataira „Botlatókövek” elhelyezésével!

 

 

 

MEGHÍVÓ

 

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék,

                         az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.”

                                                                                                (Hemingway)

 

Európa városaiból és falvaiból 1941 és 1945 között emberek milliói tűntek el – legtöbbször anélkül, hogy nyomot hagytak volna maguk után. Emlékezzünk együtt a magyarországi holokauszt kőbányai áldozataira „Botlatókövek” elhelyezésével!

A Botlatóköveket elhelyezi: Gunter Demnig szobrászművész

 

xholo1   A botlatókövekről Lévainé Szabó Erzsébet pedagógiai szakértő beszél

 

   Ünnepi beszédet mond: Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere

 

 

   Közreműködnek: A Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai

 

   Helyszín: Budapest, X. kerület. Liget tér 2.

 

  

További helyszínek: Korpona utca 14, Martinovics tér 4., Pongrác út 20., Pongrác út 7.

 

Időpont: 2014. szeptember 19-e, 15 óra

 

A kegyelet jeléül tisztelettel kérjük, hozzanak magukkal egy-egy követ!

 

 


A botlatókövek ötlete több, a kölni szintók kitelepítésére emlékező művészi akció során fogalmazódott Gunter Demnigben az1990-es évek elején. 1994-ben mutatta be az első 250 követ a kölni evangélikus templomban, az Antoniterkirchében.

   A botlatókövek 10x10 centiméteres, macskakőre rögzített réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyeznek el a járdába süllyesztve. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”.

   A botlatókövek a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, az ellenállási mozgalmak tagjainak, ellenzékieknek és fogyatékossággal élőknek állítanak emléket. Az áldozatok egyik, legnagyobb adatbázisát aJad Vasem Intézet kezeli Jeruzsálemben.  (wikipedia)