AD-blacklist1

2014
szep.
12

Közpénz-pazarlás kőbányai módra

kokert zoldteruletDuplán fizet a kerület ugyanazért a feladatellátásért! Miközben (elvileg) a Kőkert Kft. feladata a kőbányai zöldterületek gondozása, a vagyonkezelő másnak is juttat milliókat e munkáért.

 

 

 

 

Magyarországon nagy hagyománya van annak, hogy az éppen aktuális országos vagy helyhatósági választás előtt kicsivel kisöprik a közpénz-kasszát. Ez a divat – amelynek többféle formája lehetséges – abszolút pártsemleges.
Az egyik módi a közbeszerzés útján történő kiutalás. Persze, tegyük hozzá, a közbeszerzésbe – mint jogi és látszólag törvényes megoldásba – nagyon sok mindent bele lehet csomagolni. Nos, Somlyódy Csaba szocialista önkormányzati képviselő is furcsa kőbányai közpénz-költésre hívta fel a figyelmet.


Ennek apropóján picit mi is belemerültünk a témába, és találtunk egy igen-igen érdekes esetet.
A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. közbeszerzési pályázati felhívást tett közzé a „Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. által kezelt zöldterületek gondozási feladatainak elvégzése tárgyban.” A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint a tender eredményes volt, a győztes a hatvani JM és JM Kft. nettó 13 385 826 forintos ajánlattal.


Amitől ez problémássá válik: az önkormányzatnak ugyanis van saját, erre a feladatra szakosodott cége, mégpedig a Kőkert Kft! A társaság ezt írja magáról honlapján: „A Kft. 2008-ban alakult. Alapítója és 100 %-os tulajdonosa Budapest Főváros X. Kerület Kőbányai Önkormányzata. Fő tevékenységeink: parkok és egyéb zöldfelületek gondozása; játszóterek, sétányok gondozása; egyéb területek takarítása, gondozása.
A tiszta és rendezett kőbányai városkép érdekében elsősorban kerületünk területéről várjuk megrendeléseiket. Díjazás ellenében vállaljuk ingatlanok és az ingatlan tulajdonos ’’rendben tartási’’ kötelezettsége alá tartozó, határoló közterületek rendszeres gondozását vagy egyszeri rendbetételét az alábbi munkák elvégzésével: zöldfelületek takarítása, kaszálása gyűjtéssel a képződő hulladék igény szerinti elszállításával minden méretben; lombgyűjtés és járdaburkolatok seprése; parlagfű-mentesítés kaszálással.
A fenti munkák elvégzéséhez saját munkaerővel és professzionális eszközökkel rendelkezünk: többek között benzinmotoros fűkaszák, fűnyíró traktorok, Z/Grundmaster fűnyírók, nagy teljesítményű fűgyűjtők, lombszívók, járdaseprő gép. A munkavégzés során képződött zöld és kommunális eredetű hulladékot igény szerint elszállítjuk.” 


No tehát: a Kőkertnél minden feltétel adott ahhoz, hogy a „Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. által kezelt zöldterületek gondozási feladatait” maradéktalanul ellássa. Mivel a közterületek gondozása közérdekű feladat, a Kőkert meg közcég, mondhatni alaptevékenységi körébe tartozik ennek végrehajtása. Amit, tapasztaltuk gyakran, meg is tesz. Nyilván ezért is kapja minden évben a helyi költségvetésből azt a keretet, amiből gazdálkodhat, amit a kerületszépítésre is fordíthat.
Csak akkor minek is fizet ki közpénzt a KV ugyanezért a munkáért egy másik társaságnak? Nem pazarlás ez?

 

 

(fotó: Kőkert.hu)