AD-blacklist1

2014
júl.
31

Mit is ellenőriznek a sofőrök?

bkv elso-ajtoA Kozlekedes.org weboldal pár hete tett közzé egy bejegyzést, de talán tartalma még aktuális, hizsen azt fejtegeti, hogy mi értelme van a buszokon az elsőajtós felszállásnak. Speciel a 95-ös buszon úgy tűnik, semmi.

 

 

 

 

,,Aki ismer az tudja, hogy mindig elleneztem az elsőajtózás bevezetését, főként az olyan sűrűn közlekedő viszonylatokon mint amilyen a 95-ös . Csúcsidőben 4  azaz négy percenként indul. Ma délután 17:47- kor  egy a képen is látható új flottaszínű Ikarus 412 érkezett  Kőbánya alsó vasútállomás megállóba. Már a felszálláskor feltűnt a zaj, amelynek forrása az egyik józannak nem nevezhető utas volt, aki előbb magában beszélt, majd a busz belsejét csapkodta, végül belekötött az utasokba is. Az úriember az ajtó felőli oldalon ült, közvetlenül a csomagtartós kerékdob mögött, tehát a járművezetőnek látnia kellett, ha már a zaj nem is tűnt fel neki. Bizonyára a járművezetés annyira lekötötte sofőrünket, hogy az sem tűnt fel neki amikor a Hős utcánál az ablakon már derékig kilógott. Az utasunk állapotát az is mutatja, hogy azt kérdezgette, hogy mikor érünk Budapestre … Engem nem érdekel, hogy az utasokat zaklató úriembernek volt-e jegye vagy nem, de mi többiek fizettünk az utazásért és joggal várnánk el, hogy nyugodt körülmények között utazhassunk.


Most komolyan kérdezem, mi értelme volt az elsőajtózásnak amikor egy jól láthatóan részeg és az utasokat zaklató ember nem szűrhető és nem zárható ki a közösségi közlekedésből. Az Őrnagy utca megállóban már csak egy hajszálra volt a verekedés amikor a zaklató egy határozott fiatalembert verbálisan veréssel fenyegetett meg.  Szerencsére a határozottság győzött és a megtámadott utas rendreutasította a zaklatót. Az , hogy a konfliktus szerencsésen végződött, nem a BKV járművezetőjének volt köszönhető.


Ha már elsőajtó. Ma meglepve tapasztaltam, hogy a Margitszigetre közlekedő 26-os busz már nem elsőajtós. Feltételezem  vízilabda Európa-bajnokság idejére függesztette fel a BKK az elsőajtózást. A menetrendi tájékoztatókat is lecserélte a BKK, de a honlapjukon megjelent tájékoztatóból kimaradt, hogy a viszonylat összajtós lett, csak nagyobb kapacitásról beszélnek, de eddig is közlekedtek a szigetre csuklós járművek elsőajtós felszállással, jelölés nélkül…"

 

(kozlekedes.org)

 


Kínos másodpercek

A feleslegességet megerősíthetem. Nem egyszer előfordult velem szintén a 95-ös buszon, hogy nagy lendülettel próbálom a jegyet lyukasztani az első ajtónál lévő berendezéssel, kínos másodpercek telnek el sikertelenül, amikor a sofőr megunva az egészet közölte, ,,nem működik". Ja az más..." (RF)