AD-blacklist1

2014
máj.
15

Az utolsó szalmaszál: nyilvánosság!

Írta: Oszvald György

tara 005leadSajtótájékoztatót tartott a Népligetben, a Kismartoni úton található Altisz Alapítványi Gimnáziumot és a mellette lévő sportcentrumot működtető Liget-Sport Kft. május 14-én délelőtt. A téma a Taraliget lakópark fejlesztője és a cég között fennálló, évek óta tartó pereskedés legújabb, az oktatási centrum létét is fenyegető fejlemények ismertetése volt.

 

 

 

Az esős idő miatt a sajtótájékoztatót a gtimnázium büféjében tartották meg. Dr. Gödry Árpád (jobb oldali kép lent), a Liget Sport Kft. vezetője röviden összefoglalta, miért kiáltanak segítségért, miért kérték a sajtó nyilvánosságát gondjaik megismertetésére. Mint mondta, ez olyan utolsó segélykiáltás, hátha valaki meghallja az ellehetetlenülés határán álló intézmény panaszát!

 

   tara 025Villamosmérnök vagyok, emellett tenisz-őrült. Nem véletlen, hogy elhatároztam, léterehozok valamit, ami a magyar ifjúságnak, a magyar teniszsportnak segítség lehet, másfelől hasznára lehet az oktatásnak is. Mindez úgy kezdődött, hogy 1996-ben egy privatizációs eljárás során hozzájutottunk ehhez a területhez – mondta.

 

,,Az Altisz Alapítvány (illetve alapítvány jogelődje) már 1999-ben 50 éves (!) használati jogot kapott a területre a Ganz Vagyonhasznosító Kft-től. Ennek nyomán épült fel a Liget-Sport Kft., mint kivitelező által a sportcentrum és iskola. Az építmény és a benne működő iskola a kezdetektől fogva minden szükséges engedéllyel rendelkezett (jogerős építési- és használatbavételi engedély, oktatási működési engedély), működését több, mint 10 éven át nem háborgatta senki. Az iskola jelenleg is jogerős működési engedéllyel rendelkezik.” írják a részleteket a sajtóanyagban.

 

   – A terv egyszerű volt, a működtetésre nonprofit szervezeteket hoztunk létre: a tenisz sportegyesületet, ennek a támogatására egy közhasznú alapítványt és egy, az alternatív közgazdasági gimnázium mintájára szervezett alapítványi gimnáziumot, amely komplex módon ki tudja szolgálni a sportolók mindennapjait – folytatta.

 

,,Az alapítványi iskolában többek között fiatal teniszezők (közöttük Davis kupa versenyzők és a Heraklész programban részvevő fiatal), labdarúgók, úszók, díjlovaglók, kosárlabdázók, jégkorongozók, valamint motorsport versenyzők magas színvonalú középfokú oktatása folyik, igazodva az élsportolók speciális igényeihez és napi edzésprogramjukhoz. Tenisz akadémiánk alapját képezi a magyar tenisz sport utánpótlásának is.”

 

   tara 032Érvényes építési engedély és használatba vételi engedély birtokában 2002-ben kezdtünk el valójában működni. Az iskola megkapta a működési engedélyt, tette a dolgát. Egészen addig, amíg meg nem kezdődtek a támadások, amelyek a lakópark fejlesztőjétől indultak el. Gyakorlatilag minden területen megkérdőjelezte a működésünket, feljelentések, hatósági bejelentések, ellenünk szóló panaszok jelzik a folyamatot. De ennek részletezésére átadnám a szót az érdekünkben és megbízásunk alapján a jogi képviseletünket ellátó dr. Simon Tibor ügyvéd úrnak – magyarázta. (képünkön a gimnázium épülete)

 

   – Ügyfeleim 2012. szeptemberében tájékoztattak arról, hogy a szomszédos luxus lakópark fejlesztője minden különösebb indok vagy jogcím megjelölés nélkül leveleket írt az összes létező hivatalnak, s az ingatlan elhagyására szólította fel ügyfeleimet – kezdte boncolgatni a történet jogi kérdéseit Simon.

 

A Liget-Sport Kft. ellen törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a Cégbíróságon, az Altisz Alapítvány ellen ügyészségi vizsgálatot kért, megkérdőjelezve a törvényes működést, az Altisz Alapítványi Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola ellen lényegében „feljelentést” tett az illetékes Kormányhivatal Oktatási Osztályán, az ÁBRIS 2010 Tenisz Sport egyesület ellen is ügyészségi vizsgálatot kért, a X. kerületi Polgármesteri Hivatalnál építésügyi eljárásokat kezdeményezett, megtámadva a több, mint 10 évvel ezelőtti építkezésünk jogszerűségét, megtámadta a gyermekek étkeztetését is ellátó, szintén helyben működő Klebi-Com Kft. működési engedélyét. A Népliget szinte teljes területe az ingatlan-nyilvántartásban egyetlen helyrajzi számon (38440/39) van feltüntetve, melynek tulajdonosai a Fővárosi Önkormányzat 280103/309041 (90,6 %) tulajdoni arányban, a Magyar Állam 16786/309041 (5,4 %) tulajdoni arányban, valamint a TARA Ingatlanfejlesztő Kft. 12152/309041 (3,9 %) tulajdoni arányban. Ezen az ingatlanon helyezkedik el az iskola és a sportlétesítmény.” olvasható az összegzés a sajtóanyagban.

 

 

   tara 020Ügyfeleim a mai napig nem tudják ennek az okát – folytatta Simon.  – A mai napig létező jogerős működési engedélyek birtokában végzik tevékenységüket. Az írásbeli panaszok után közvetlenül érdekes események kezdődtek. Ismeretlenek megrongálták az iskola áramellátását biztosító vezetékeket, lezárták a szennyvízcsatornát, a kiváltásra létrehozandó emésztőgödör megépítését brutális módon akadályozták, elzárták az iskola gázellátását is. Természetesen, minden esetben rendőrségi feljelentést tettünk, eddig semmi eredmény nincs – mondta a jogász. (a képen balról: Burány Sándor, dr. Gödry Ádám, dr. Simoin Tibor)

 

   A legutóbbi fejlemények pedig az iskola és a sportcentrum megközelítését teszik lehetetlenné. Simon Tibor elmondta, két úttorlaszt is elhelyezett a lakópark fejlesztője, jogi álláspontja szerint önkényesen, a létező katasztrófavédelmi határozatot felülbírálva, s az egyik lakó megítélése szerint egy félrevezetéssel született lakógyűlési határozat birtokában.

 

   tara 008De menjünk sorjában! Jóllehet, a Népliget közlekedési rendjét KRESZ-táblák szabályozzák, a Kőbányai útról az Egészségháznál leágazó Kismartoni út népligeti, a Kárpáti Zoltán sétányba torkolló kereszteződését beton elemekkel zárta el a Tara Ingatlanfejlesztő Kft. (Ezt kifogásolta a katasztrófavédelem – a szerk.) /képünkön/

 

   A másik „önkényes” elzárás a Taraliget Lakópark és a T Lakópark közötti, a Kőbányai utat és a Kárpáti Zoltán sétányt összekötő, a két telekhatár közötti járdán történt, az iskola felőli oldalon. tara 011A jogász ismeretei szerint erre a járdára, éppen az iskola és sportcentrum gyalogos megközelíthetősége végett szolgalmi jog lett alapítva. Az elzárás után gyalogosan csak az Egészségház felé kerülve, jelentős többletúttal közelíthető meg az objektum.

 

   Az elzárások ellen a mind a jelenlévő lakóparki lakosok – egy kismama éppen azt kifogásolta, hogy csak kerülővel tud a babakocsival a Népligetbe menni –, mind a sportcentrum edzői tiltakoztak. Utóbbiak megítélése szerint egy esetleges sportbaleset után, ami bármikor bekövetkezhet, katasztrófa, közvetlen életveszély is előállhat, mivel a mentősöknek körülményes elmagyarázni, hol, merre kerüljenek.

 

tara 023-650px

Lakosok és sportvezetők a sajtótájékoztatón

 

Az ismertetett állapotokra Burány Sándor (MSZP), a 9. evk (Kispest-Kőbánya) országgyűlési képviselője is reagált.

   – Azt szeretném, ha Magyarország egy olyan ország lenne, ahol az erősebb nem veszi el a gyengébbtől azt, amire szemet vetett. Olyan országban, kerületben élhetnénk, ahol a gazdasági érdek nem írhatja felül a közérdeket. Elképesztő számomra, hogy egy közpark, egy iskola megközelítését célzó szolgalmi utat valakik önkényesen lezárhatnak, miközben önkormányzati rendelet biztosította a szolgalmi jog létrehozását, fenntartását – fejtette ki álláspontját.

 

   Annyit ígért a sajtótájékoztató szervezőinek, hogy az országgyűlési képviselő lehetőségével, az írásbeli kérdés feltevésével a jelenleg hiányzó válaszokat igyekszik kikényszeríteni. Erre ugyanis kötelező írásban válaszolni záros határidőn belül a megkérdezettnek.

 

   A lehetetlen állapotokról tájékoztatták a fővárosi és kerületi önkormányzatokat és segítséget kértek több fórumon is.

A Tamás László személyében észlelt, a fővárosi önkormányzatot és Kőbánya önkormányzatát érintő összeférhetetlenség miatti panaszunkkal természetesen először Tarlós István főpolgármestert kerestük meg (panaszos levelünket mintegy 300 tanár, diák, sportoló, közéleti személy írta alá!), de részéről támogatást nem kaptunk, panaszunkat lényegében elutasította érdemi vizsgálat indítása nélkül. Levelet írtunk Orbán Viktor miniszterelnöknek is, aki szintén nem válaszolt megkeresésünkre. Az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz delegálták az ügyet, ahol is tudtunkkal érdemi intézkedés nem történt – mondta el Gödry Ádám, tara 027majd megerősítette, véleményük szerint tűrhetetlen, hogy ,,közterületeken magánérdek szerint eljáró, esetleges politikai, személyi összefonódásokat feltételező hatalmi struktúrák alakuljanak ki", amelyek alapítványukat, iskolájukat és sport intézményeiket tönkreteszik. Jelenleg szervezeteik "kétségbeesetten és egyelőre tehetetlenül kénytelenek végignézni azt a méltatlan és rendkívüli károkat okozó magatartást", amelyre orvoslatot még egyetlen hatóság sem nyújtott!

    Törvényes, bírósági úton, keresetben kérték a tárgyi ingatlanra a tulajdonjoguk megállapítását, amely eljárások jelenleg is folyamatban vannak. 

 

 


Megkerülhetetlen tényező?

A sajtótájékoztatón elhangzottakra Tamás László egyelőre nem reagált. Arra a bizonyos összeférhetetlenségre talán magyarázat: Tamás a kőbányai képviselő-testület gazdasági bizottságának Fidesz által delegált külsős tagja. Nem akarunk mi gyanakvást kelteni, de például Kovács Róbert fideszes polgármester is a Taraliget lakópark egyik lakója, és polgármesterré választása után kevéssel szerezte meg az ingatlant.

 

Egy másik, de ide is kapcsolódó, Tamás Lászlót érintő ügyről a Népszabadság is írt két évvel ezelőtt. Ebből részlet:

,,Bárki bármit is tervez a parkba, Tamás Lászlót nem kerülheti meg. Cége ugyanis résztulajdonosa Budapest legnagyobb közparkjának. A Népligetből birtokolt 33 ezer négyzetméteres terület egykor a Ganz Sporttelephez tartozott. A területet eredetileg a Ganz-MÁVAG vagyonhasznosítására létrejött Speciál Rt. vitte be apportként az ide szállodát tervező Tomson Kft.-be. A X. kerületi önkormányzat azonban érvényes rendezési terv híján elvi építési engedélyt sem adott ki.
A Speciál erre pert indított, majd a Ganz Jármű Vagyonhasznosító Kft.-nek adta át a Tomsonnal szembeni követelését, amely később továbbadta azt egyik utódcégének, a Ganz Vagyonhasznosító (GV) Kft.-nek, amelytől végül a részben Tamás László tulajdonában álló Tara Kft.-hez került. Tamás Lászlónak pedig sikerült az, ami az időközben felszámolt Tomson Kft.-nek nem: építési engedélyt kapott a területre. A lakópark három ütemben épült fel. A lakások értékesítése ma is tart. Így különösen fontos, hogy a házak mögött fektetett új csatorna fölött szép zöld gyep legyen és ne út, még akkor is, ha a közforgalom előtt nincs megnyitva. Mint ahogy más se lesz itt, ha Tamás László nem akarja."


 

 

 

 

 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY